Utmana din inre cirkusartist – aktiv semester på ClubMed Opio en Provence

Clubmed opio creactive

Ofta är fysisk aktivitet det bästa sättet att vila huvudet och det är säkert bland annat därför som många idag väljer en aktiv semester. Lyx.ses redaktör Johanna besökte nyligen resorten ClubMed Opio en Provence, som har ett stort utbud av faciliteter för träning och idrott. Nytt för i år är dessutom en spektakulär aktivitetsyta som har tagits fram i samarbete med ingen mindre än Cirque du Soleil.

ClubMed grundades 1950 av Gérard Blitz, vars son idag leder verksamheten vidare. Företaget var på den tiden pionjärer inom all inclusive-konceptet och tanken var från början att, i de relativt fattiga efterkrigstiderna, kunna erbjuda semester som alla skulle ha råd med, och då utan att behöva oroa sig för extra kostnader under resans gång. Idag har ClubMed 65 anläggningar fördelade över hela världen och alla generellt sett belägna inom två timmars bilresa från närmaste internationella flygplats.

Clubmed opio boende

Delar av den mysiga lägenhetsbyn.

Förutom all inclusive är aktivitet en viktig del av ClubMeds upplägg och av de nuvarande resorterna ligger drygt en tredjedel i spännande skidområden, vilka under de varmare månaderna är lika njutbara för till exempel vandring och cykling.  Övriga hotell är mer anpassade för sommarsemester och erbjuder ett varierande utbud av sporter och aktiviteter.

På ClubMed är det ni som är showen.

Anläggningen i Opio ligger idylliskt belägen på den provençalska landsbygden vid Azurkustens ikoniska Riviera. Härifrån är det ungefär en halvtimmes bilfärd till flygplatsen i Nice, 40 minuter till Cannes och bara fem kilometer till Grasse, parfymstaden. Resorten är uppbyggd som en lägenhetsby, där byggnaderna har placerats ut i samklang med hur landskapet är format. Här finns två restauranger, tre pooler, varav en befinner sig i den lugna, barnfria zonen, ett välutrustat gym, ett litet men exklusivt spa, en utmarkerad skogspromenad samt faciliteter för bland annat tennis, bordtennis, pilbågsskytte, golf och volleyboll. Det hålls även diverse fitnessklasser, till exempel vattengympa, pilates och aerobics, samt lektioner i sporter som bågskytte, golf och tennis.

Clubmed opio lavendel

På parkeringen möttes vi av en närmast berusande lavendeldoft.

Dessutom säsongens nyhet: en cirkusinspirerad aktivitetsyta på ungefär 4000 kvadratmeter som har tagits fram i samarbete med det världsberömda showföretaget Cirque du Soleil. Här kan man, med hjälp av erfarna instruktörer, prova på 30-talet olika aktiviteter, som inkluderar bland annat flygande trapets, statisk trapets, gå på lina, jonglering, trampolin, vertikal studsvägg samt akrobatik i silkesrep.

Samarbetet med Cirque du Soleil har fått det passande namnet Creactive och anläggningen i Opio är den andra i ordningen att öppna, efter ClubMeds resort i Punta Cana i den Dominikanska Republiken, där konceptet introducerades 2015. Daniel Lamarre, VD för Cirque du Soleil, berättar att han tidigare ofta fick kommentaren från showens besökare att de själva skulle ha velat prova på något av de nummer som visades under föreställningarna. Han tyckte alltid att det var lika tråkigt att inte ha något bra svar på detta, vilket nu har ändrats till en del, i och med samarbetet med ClubMed.

Clubmed opio creactive området

#Creactive, onekligen ett fyndigt och väl sammansatt namn.

”Nu är det ni som är Cirque du Soleil. På ClubMed är det ni som är showen”, säger Lamarre i sitt tal under invigningsceremonin för Creactive-området i Opio, som även inkluderade en imponerande demonstration av redskapen, utförd av de Gentils Circassiens (~vänliga cirkusaktörer, G.Cs), som kommer att finnas på plats dagligen för att guida besökarna igenom de olika aktiviteterna. Den som har varit gäst hos ClubMed tidigare känner igen begreppet Gentils Circassiens från Gentils Organisateurs (~vänliga organisatörer, G.Os) och Gentils Employés (~vänliga anställda, G.Es), som är två andra arbetstitlar man kan stöta på här.

Clubmed opio creactive demonstration

ClubMeds duktiga Gentils Circassiens demonstrerar den nya Creactive-ytan under invigningsceremonin.

Det bor nog en liten inre cirkusartist i ganska många av oss och dagen efter invigningsceremonin plockar jag fram min. Det är dags för en spännande workshop, där vi får prova på tre av Creactive-aktiviteterna: statisk trapets, vertikal studsvägg samt flygande trapets. Jag börjar med statisk trapets. Det är roligt och krävande samt fordrar en hel del styrka i hela överkroppen och coren. Vi gör några enklare rörelser och efterhand blir jag alltmer bekväm med trapetsen och tyngdlagen, och kan då ta ut svängarna lite mer. Väldigt kul och inspirerande. Mina magmuskler har definitivt fått nya mål att sträva efter.

Vi är tre stycken som håller i dig.

Nästa steg är den vertikala väggen, där man är fastspänd i en sele med kroppen i ett ganska horisontellt läge och studsar sig mot en nätvägg i olika mönster och rörelser, med hjälp av fötterna och benen. En rolig och lekfull övning. Inte så lätt som den ser ut, i alla fall inte om man vill ta ut rörelserna och jobba med precision.

Clubmed opio johanna trapets vägg

Artikelförfattaren provar på statisk trapets och vertikal vägg. Foto: Michelle Davies

Till sist ger jag mig på den flygande trapetsen. Vi värmer upp på en lågt hängande statisk trapets igen, för att känna på att få kroppen i gungning och sedan komma upp i knähängande. Ned kommer man sedan genom en bakåtvolt, och hela tiden med en bemannad säkerhetslina som trygghet. Den flygande trapetsen hänger betydligt högre och när jag väl har klättrat upp på plattformen känner jag plötsligt av den höjdrädsla som dyker upp då och då, sedan ett lite större fall i skidbacken för några år sedan. Som tur är befinner jag mig omgiven av tre stycken snälla, tålmodiga och pedagogiska Gentils Circassiens. ”Vi är tre stycken som håller i dig och vi älskar dig alla”, försäkrar en av killarna uppmuntrande. Hans kollega försöker avleda min uppmärksamhet med att berätta om sitt senaste besök i Stockholm, under Vattenfestivalen någon gång i slutet av 90-talet.

Clubmed opio jake sports manager

Jake, sports manager på ClubMed Opio.

För mig var det främst övningens startposition som var svår att slappna av i. Här gäller det att verkligen våga lita på instruktörerna: man måste luta sig ut från plattformen där man står, och greppa trapetsen med först en, sedan två händer. Medan man gör detta hålls man fast i sin säkerhetssele (i mitt fall av två personer) och chansen är därmed ganska obefintlig att man faller. Skulle det trots allt hända så är det mycket riktigt ett skyddsnät uppspänt bara ett par meter ner. Och där landar man väldigt mjukt. Från startpositionen krävs det sedan bara ett litet, litet steg ut i luften och därefter är övningen mest härlig (och skön för ryggen, märker jag i efterhand).

Clubmed opio tennisbana

Förutom Creactive-ytan har ClubMed Opio även faciliteter för bland annat tennis, golf och bågskytte.

Jag hinner med att prova flygande trapets två gånger. ”Är du galen?”, säger en av instruktörerna (han med Vattenfestivalen) när han ser mig stå i kö en andra gång, efter att ha varit gråtfärdig vid mitt första försök. Men skam den som ger sig, och under omgång två känner jag mig redan betydligt säkrare, mycket tack vare de duktiga G.C:arna och deras pepp. Nu skulle jag helst träna flygande trapets varje dag!

Clubmed opio pool

En av poolerna, sedd från resortens nya takterrass.

Creactive-området är en klar highlight men självklart vill jag ta en titt på resortens andra aktiviteter också. På vägen träffar jag Jake, som är anläggningens sports manager. Han berättar lite mer om de olika sporterna som erbjuds och tipsar samtidigt om att verkligen ta chansen och åtminstone testa alla aktiviteter en gång under sin vistelse, inte minst i och med att man har stora möjligheter till att få hjälp av erfarna och tillmötesgående instruktörer. Sagt och gjort: jag hinner med att spela lite tennis och prova på pilbåge (för första gången) innan det är dags att ge sig av mot flygplatsen för att ta planet tillbaka till Arlanda, där jag kommer att landa ungefär tre timmar senare.

Clubmed opio restaurang

Glada miner i den nyrenoverade restaurangen.

Förutom cirkusytan har ClubMed Opio en Provence även passat på att göra en del andra renoveringar under det gångna vinterhalvåret. Nytt för säsongen är därmed att samtliga rum nu är försedda med fina balkonger, vilket verkligen ger ett inbjudande intryck och gör att man känner sig lite extra som hemma. Dessutom har anläggningens huvudrestaurang byggts om och fått en ny, härlig terrass med vacker utsikt. Också restaurangens meny har förändrats och är nu fokuserad på lokala ingredienser och specialiteter, precis så som man vill ha det när man är på resande fot. Inte minst om den foten råkar befinna sig i Provence, en region som är känd och älskad för sina fina råvaror och smakrika gastronomiska utbud.

Foto, där inget annat anges: Johanna Bergström

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *