Recept på Racuchy – polska pannkakor med äpple

racuchy

Under en resa till Warszawa nyligen hade jag förmånen att delta i en väldigt härlig matlagningsworkshop, med det lokala företaget Polish Your Cooking. Vi lagade två olika rätter under eventet, och här följer receptet på de små pannkakor, racuchy, som vi började med. För mer tips och information, läs gärna vår artikel om workshopen i sin helhet.

Min faster, som bodde i Warszawa under några år i slutet av 1970-talet, har berättat att hon brukade beställa racuchy vid sina utflykter till det vackra Wilanów-palatset, vars kafé hade denna rätt som en av sina specialiteter.

racuchy i panna

Så ser det ut när man steker racuchy.

Racuchy med äpple

2 portioner, eller 4 små.

Ingredienser:

1 surt äpple

80 g mjöl

200 ml bonny clabber eller filmjölk

1 ägg

10 g socker

1 tsk bakpulver

~110 ml (0,5 cup) buttermilk eller naturlig yoghurt

Salt

Olja (neutral i smaken)

Gör så här:

Skala äpplet och hacka det till kuber

Blanda filmjölk, ägg och socker och vispa.

Tillsätt mjölet och fortsätt vispa tills det är en jämn smet.

Tillsätt de hackade äpplena och fördela dem jämnt i smeten.

Strö över bakpulvret och blanda.

Värm en stekpanna på spisen och häll i olja.

Häll i tre portioner av smeten med lite utrymme emellan.

Stek i 2-3 minuter, till det börjar bubbla lite på ovansidan.

Vänd och stek i 2-3 minuter på andra sidan, tills plättarna har en gyllene färg.

Upprepa tills smeten är slut.

Servera med florsocker och eventuellt gräddfil eller liknande.

Smacznego!

Resan till Warszawa skedde i samarbete med Warsaw Tourism Organization och Nordic Travel Bloggers. Ta gärna en titt på #lifestylepolen och #warsawadventures i sociala media för mer inspiration.

Foto: Johanna Bergström

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *