Lyx.se på matlagningskurs i Warszawa

matlagningskurs i warszawa

En viktig och spännande del av varje resa är för mig (och för många andra) att upptäcka det regionala köket, inklusive saker som råvaror, kulinariska tekniker och lokala specialiteter. Under en resa till Polen nyligen tog vi steget lite längre, i och med en spännande matlagningskurs i Warszawa, hos företaget Polish your cooking (möjligen ett av världens mest träffsäkra varumärkesnamn).

Polish your cooking håller till i centrala Warszawa, ett något längre stenkast från den historiska stadskärnan (vilken i själva verket till största delen är nybyggd, efter att originalet i princip totalförstördes under andra världskriget). Lokalerna är inhysta i ett före detta fängelse, en häftig, industriell byggnad som idag ger rum åt en stor variation av företag och organisationer, till exempel körskola, cykeluthyrning och en advokatfirma.

matlagningskurs i warszawa_plättar i panna

Äppelpannkakorna, racuchy, steks i ett par minuter på varje sida, tills de har fått fin färg.

Vi blir varmt mottagna av Magda, som är en av verksamhetens lärare och själv har en långvarig erfarenhet inom restaurangbranschen. Laga mat började hon enligt egen uppgift göra när hon som 16-åring träffade sin blivande man och ville ”bli en god hustru”, genom att bland annat skaffa sig  goda färdigheter i köket. Hon började med klassiska piroger, pierogis, vilket är en av de två rätter vi kommer att laga under eventet, och det visade sig vara en svår nöt att knäcka. ”Jag frågade min mormor och farmor om tips, och de hade mycket att säga. Men tyvärr berättade de aldrig de väsentliga delarna”, säger Magda och förklarar att för den äldre generationen i Polen sitter många av de traditionella recepten i ryggmärgen och de lagar till dem till stor del utan att tänka på hur de gör.

matlagningskurs i warszawa_plättar klara

Knappt hade plättarna, racuchy, landat på tallriken så var vi tvungna att provsmaka.

Innan vi ger oss i kast med pirogerna ska vi laga en annan typisk polsk specialitet, racuchy, drop scones på engelska, ett slags små pannkakor med hackade äpplen. Smeten är baserad på bland annat ett slags filmjölk, buttermilk, ägg, mjöl och bakpulver. Magda förklarar att äpplena bör vara syrliga för att ge rätt smak och att man ibland även kan se att sconesen görs med plommon istället.

matlagningskurs i warszawa_prep

Köket är väl förberett när vi anländer. Till höger några av ingredienserna för pirogfyllningen.

Racuchy steks i en vanlig stekpanna, men i små portioner, tre åt gången, och jag gissar att en större plättlagg skulle fungera lika bra. Gällande val av olja för stekningen förklarar Magda att det är viktigt att använda en som är neutral i sin arom. Själv föredrar hon raps- och avråder samtidigt från att välja olivolja, som ändrar smaken på smeten för mycket. ”Vi använder mycket fett i Polen”, säger Magda med glimten i ögat medan hon häller (en försvarlig mängd) olja i en stekpanna, för att demonstrera. Vid stekningen är det viktigt att låta de små pannkakorna vara ifred i pannan, så att de får fin färg. Ett vanligt misstag som många ivriga hemmakockar gör (inte att det hände under vår workshop…) är att vara där för ofta med stekspaden och peta, vilket då tyvärr stör gräddningsprocessen.

matlagningskurs i warszawa_magda_lök

Magda demonstrerar hur man hackar lök effektivt. Själv har hon ibland hackat ett par hundra stycken under en arbetsdag.

Pannkakorna är försvinnande goda och hinner knappt landa på tallriken innan vi börjar provsmaka. Det klassiska tillbehöret är florsocker, och vill man kan man även kombinera med gräddfil eller liknande. I vårt fall sköljer vi även ned våra äppel-scones-plättar med shots av olika polska smaksatta spritsorter, bland annat hasselnöt, körsbär, kvitten och bison grass (myskgräs?). Mycket gott.

matlagningskurs i warszawa_magda_deg

En välknådad deg är nödvändigt för att göra lyckade piroger. Här visar Magda tekniken.

Nu till dagens verkliga utmaning, då vi tar oss an att laga polska piroger. Steg ett är att åstadkomma en perfekt deg. I och med att jag är vegan så får vi ett specialrecept, där smöret har bytts ut mot olja. Degen verkar till en början bli lite torr men kommer ihop sig riktigt fint efterhand den knådas. Magda förklarar att de har experimenterat med att göra glutenfria piroger men tyvärr utan särskilt bra resultat – och detsamma gäller för glutenfria och veganska varianter på äppelplättarna (som jag alltså inte smakade på).

matlagningskurs i warszawa_magda_pirog

Det krävs viss fingerfärdighet för att få till en snygg finish på pirogerna.

Vi använder oss av fyra olika pirogfyllningar under workshopen men Magda förklarar att i en pirog kan man i princip lägga vad som helst, ”till och med spaghetti”. Hållbarhetsentusiasten inom mig skiner här genast upp och tänker på alla matrester man kan göra mumsiga piroger av, istället för att slänga i soporna. Två av fyllningarna är mer matiga, den ena baserad på blandfärs och den andra med potatis och lök. Övriga två pirogsorter fylls med färska hallon respektive blåbär samt små mängder strösocker.

matlagningskurs i warszawa_piroger

Piroger med kött-, respektive potatisfyllning, toppade med stekt, hackad lök.

Jag älskar att arbeta med händerna och det är otroligt kul att forma pirogerna på olika sätt. Magda visar några av de vanligaste formerna och vi gör fyra stycken av dessa, en per fyllning, för att hålla reda på vad det är vi äter senare. Inför att fylla pirogerna kavlas degen ut riktigt tunt och vi tar ut rundlar med ett stort dricksglas. ”Det finns verktyg för detta också, men glaset går lika bra”, säger Magda sakligt. Vi kavlar och kavlar och till sist är all deg använd – inget spill här inte.

matlagningskurs i warszawa_piroger_bär

Bärfyllda piroger, med florsocker och färska bär. Nästa steg blir att få dem jämnstora.

”Asiater är alltid stjärnorna i mina pirogklasser”, fortsätter Magda och nickar menande mot en leende kinesisk kursdeltagare, som tillsammans med sin make firar deras gemensamma bröllopsdag på detta kreativa sätt. Men skillnaden mot till exempel japanska dumplings är att polska piroger kokas, i motsats till att steamas. Pirogerna med köttfyllning har en satt koktid på ungefär fyra och en halv minut, varefter man skär upp en för att kontrollera fyllningen. Övriga fyllningar kokas tills pirogerna flyter upp till ytan, vilket går relativt snabbt. Tänk på att, om ni har vegetarianer eller veganer i sällskapet, koka köttpirogerna sist.

matlagningskurs i warszawa_buffe

En rustik, polsk välkomstbuffé, med ost, kallskuret, syrade grönsaker och goda röror.

”Ni kommer att bli mätta”, var den information vi fick innan workshopen. Och det är det ingen tvekan om. Pirogerna avnjuter vi tillsammans med ett urval av toppings: stekt bacon, stekt lök och gräddfil (för de matiga) samt florsocker och färska bär (för de med bärfyllning). Dessutom har vi, i äkta polsk, gästfri stil, under hela dagen haft tillgång till en rustik buffé av traditionella korvar (bland annat enrisrökt, kabanoss och ett slags pölsa), köttpaté, olika ostsorter (till exempel fårost och en sorts polsk haloumi) samt syrade grönsaker, surkål och diverse goda röror. Men workshopen med Polish your cooking har gett mersmak på flera sätt och det är med stora leenden på läpparna, och varsitt fint diplom som bevis på vårt flitiga deltagande, som jag och min bloggkollega Daniela lämnar lokalerna. Recepten på läckerheterna landar mycket riktigt i mailen någon dag senare; och finns nu att läsa i separata inlägg på Lyx.se (se länkar ovan i texten för respektive rätt).

Resan till Warszawa skedde i samarbete med Warsaw Tourism Organization och Nordic Travel Bloggers. Ta gärna en titt på #lifestylepolen och #warsawadventures i sociala media för mer inspiration.

Foto: Johanna Bergström

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *