Blommönster och glaskonst pryder säsongens vackraste vinflaskor

Vackra vinflaskor

En vinflaska har många viktiga funktioner. Den ska skydda och konservera drycken, samt hjälpa till att förbättra vinet under eventuell lagring och dessutom hålla för transport och viss turbulens. Sedan är vinflaskor av naturen ganska vackra, även om det inte är deras främsta syfte. Men ibland ges det naturliga utseendet dessutom en extra hjälp på traven, och här är tre tjusiga förpackningar som har fångat min uppmärksamhet under de senaste månaderna.

1. Anna de Codorníu x Clara Hallencreutz

Det spanska vinhuset Codorníu är aktuellt med två specialdesignade flaskor under sommaren. Först ut var deras ekologiska premiumcava Anna de Codorníu, som fick en härligt romantisk, blomsterklädd flaska i design av den svenska konstnären Clara Hallencreutz. Anna de Codorníu Organic Brut har sitt ursprung i Katalonien och utgörs av druvorna Chardonnay (70 %), Parellada (15 %) samt Macabeo/Xarel-lo (15 %). Vinet har en torr och elegant stil med doft av exotiska frukter och citrus. Smaken är balanserad och behagligt frisk, också med toner av citrus. Pris: 109 kr

2. Alexandre Bonnet x Bea Szenfeld

För fjärde året i rad samarbetar champagnehuset Alexandre Bonnet med en svensk designer som tar fram specialförpackningar i begränsad upplaga för märkets Grand Reserve Brut och Perle Rosé. I år är det Bea Szenfeld som står bakom det vackra mönstret i turkost respektive rosa, vilket har inspirerats av en av hennes tidigare klädkollektioner, i sin tur tillverkad av Szenfelds unika signaturpappersblommor. Grande Réserve Brut, i bild, har en frisk och fruktig smak med toner av äpplen och päron samt brödiga inslag, som tillsammans skapar en fin balans. En härlig champagne för sommarens mingel. Pris: 279 kr 

3. Perrier-Jouët x Ritsue Mishima

Det anrika champagnehuset Perrier-Jouët har alltid haft nära band till konsten, och då speciellt Art Noveau-rörelsen och glaskonstnären Emile Gallé, vars vackra anemoner pryder husets ikoniska champagne Perrier-Jouët Cuvée Belle Epoque. I maj lanserades ett nytt samarbete, i en synnerligen begränsad upplaga om endast 24 dyrbara exemplar av Perrier-Jouët Cuvée Belle Epoque Blanc de Blancs 2004. Det är den japanska glaskonstnären Ritsue Mishima som hade klätt flaskan i eleganta virvlande former av transparent glas, varigenom man skymtar Gallés blommönster i vitt, grönt och guld. Champagnen i sig produceras av en enda skörd Chardonnaydruvor från den berömda vingården Côte des Blancs. Den beskrivs som förförisk och gäckande i sin smak, med en fin avvägning mellan generositet och elegans. Doften är rik och blommig, med noter av syren och exotisk frukt, samt spår av vanilj och grädde. Pris (sålde dock slut relativt direkt): 2 999 kr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *