Rosévin – årets nyheter och goda tillbehör

rosévin

Sommartider är rosévinstider och kanske framförallt här i Sverige där vi stadigt dricker mer och mer av de (ofta) laxrosa dropparna. Idag har den trendiga och Instagram-vänliga drycken till och med fått en egen bemärkelsedag, den 13 juni. Men för somliga av oss kanske varje dag kan sägas vara rosévinsdag. Och det är många som väljer just rosévin som aperitif eller till en långlunch. För visst passar rosévin alldeles utmärkt som måltidsdryck, gärna i kombination med somriga smaker som grillad fisk, Medelhavsgrönsaker eller getost. Här följer ett axplock av årets nyheter, andra spännande produkter samt två goda tillbehör.

1. Somersby Orchard Selection Sparkling Rosé

Ciderhuset Somersby lanserade i våras sin Orchard Selection, som är en frisk och halvtorr äppelcider med smaker influerade av mousserande vin. Somersby Orchard Selection kommer än så länge i Secco och Sparkling Rosé, där den senare har rosékaraktär med ett blommigt avslut av krusbär och röda sommarbär. Finns i Systembolagets ordinarie sortiment. Pris: 17,90 kr

2. Carlsberg x Bar Hommage Rosøl

Lagom till sommarens mingel i bland annat Almedalen, har Carlsberg och den prisbelönta Södermalms-baren Bar Hommage gått samman och tagit fram en alkoholfri rosédrink baserad på (wait for it) öl! Drinken är skapad av Ola Carlson och Alex Skarlen från Bar Hommage och består av Carlsberg Non Alcoholic Organic tillsammans med en cordial på bland annat tranbär och citronverbena, som har getts en lätt fermentation för att lyfta fram de naturliga smakerna i ölet. Pris Carlsberg Non Alcoholic Organic: 11,50 kr

3. GodDryck No 2 Goda Bubblor Rosé

Intresset för alkoholfria drycker stiger alltmer, och under 2016 var mousserande rosévin den alkoholfria dryck som ökade allra mest i omsättning från året innan, på den svenska marknaden. Ekologiska No 2 från God Dryck är en god (no pun intended) representant för denna kategori. Vinet har fina bubblor och en härlig, distinkt smak av smultron, jordgubbar, persika och lite grapefrukt. Jag har själv sett folk ta fel på GodDryck No 2 och det alkoholhaltiga roséalternativet under ett mingelparty, vilket i mina ögon är ett riktigt bra betyg för ett alkoholfritt vin. Finns att köpa bland annat i Systembolagets ordinarie sortiment. Pris: 86 kr

4. Extra Fruit Pamplemousse

Rosén Extra Fruit Pamplemousse lanserades 2011 i Frankrike och har därefter blivit en traditionell sommardryck i hela landet. Drycken består av ett smaksatt rosévin med frisk, syrlig smak av grapefrukt samt toner av ingefära, för att balansera upp sötman. Vinet är lätt mousserande, vilket resulterar i en uppfriskande smak som passar fint under den varmare årstiden. Flaskan är försedd med en charmig vintagekork, som underlättar återförslutning, och som kan användas även till andra flaskor senare. Finns i Systembolagets beställningssortiment. Pris: 69 kr

5. Fleurs de Prairie

Som en ljum fläkt från Provence lanserades Fleurs de Prairie 2016, från Côte de Provence, i Systembolagets beställningssortiment i våras. Det är vinmakaren Vincent Euzet som har tagit fram ett vin inspirerat av provençalska ängsblommor, som lavendel, vallmo och solrosor. Fleurs de Prairie är komponerat av Grenache (55 %), Cinsault (30 %) samt Syrah (10 %), vilka har plockas från utvalda vingårdar i Provence. Vinet har en bärig och citrusaktig doft och smakar av röda bär, rosor och örter. Det har en relativt torr finish och passar bra bland annat till rätter med fisk och skaldjur. Pris:  99 kr

6. Cassiopea Bolgheri Rosato

Cassiopea Bolgheri Rosato 2016 är ett elegant vin från den toskanska producenten Poggio al Tesoro. Vinet tillverkas i området Bolgheri, vilket av många anses som ett av Toskanas främsta inom vinproduktion. Cassiopea introducerades i Systembolagets fasta sortiment på försommaren och består av druvorna Cabernet Franc och Merlot. Vinet har somrigt fruktig doft och smak av röda bär och grapefrukt. Det är välbalanserat, med fin syra, bra struktur och ett långt avslut. De som känner till Cassiopea sedan tidigare menar dessutom på att den nuvarande omgången, 2016, är en av de bästa. Pris: 119 kr

7. Minuty Prestige

I våras lanserade vinhuset Chateau Minuty Minuty Prestige 2016, som är en exklusivare variant av deras produkt M de Minuty. Vinet är baserat på Grenache-druvor, men innehåller även Tibouren, Syrah och Cinsault – samtliga från hållbart drivna vingårdar. Minuty Prestige har en distinkt och balanserad smak av röda frukter och citrus, med fin mineralitet, friskhet och en härligt lång eftersmak. Doften är fruktig och blommig med en len känsla. Tillgänglig via det ordinarie sortimentet, men även på flertalet svenska premiumkrogar och -brasserier. Pris: 145 kr

8. Soleillades

Detta vin kan importeras via e-handelsaktören The Wine Company, som är en del av den ledande europeiska vinhandelsgruppen The Hawesko Group. Soleillades 2016 består av druvorna Grenache (50%), Cinsault (40%) samt Syrah (10%). Vinet har en intensivt fruktig doft av mogna jordgubbar och en friskt, fruktig smak, med tydlig mineralkaraktär. Det tillverkas i det idylliska Aix-en-Provence, i Provence, Frankrikes kanske främsta region när det gäller just roséproduktion. Soleillades passar bra som fördrink och aperitif, eller serverat till sommarmat, som Medelhavssmaker, fisk och skaldjur. Pris: 99 kr

9. Sessantina Rosato

Ytterligare ett vin från The Wine Companys portfolio. Sessantina Rosato 2016 är en lätt Primitivo (100 %) med ljust laxrosa färg och en blommig, frisk karaktär. Druvorna kommer från Salento och pressas kort efter skörd för att få fram de speciella aromerna. Vinet doftar fruktigt av bland annat jordgubbar och aprikos. Smaken har örtiga toner och en balanserad syra, med torr och frisk munkänsla samt en angenäm avslutning. Sessantina Primitivo Rosato passar fint att dricka som det är, men är dessutom ett gott och kompletterande matvin. Pris: 99 kr

10. Veuve Clicquot Rich Rosé

Champagnehuset Veuve Clicquot adderar nu en rosé till sin nya Rich-kollektion, som är speciellt framtagen för att utgöra bas för drinkar med is, frukt, grönsaker och te. Rich Rosé är relativt söt och har toner av röda frukter och bär. Vinet består av druvorna Pinot Noir (45 %), Meunier (40 %) samt Chardonnay (15 %). Jag tycker själv att det fungerar bra även att dricka som det är, men vill man blanda så rekommenderar jag till exempel ananas och ingefära som smaksättning, vilket ger en avvägt somrig och fräsch smak. Själva flaskan är också värd att lägga märke till. Dess eleganta silverfoliering gör att den ger en självlysande effekt i UV-ljus. Ett kul partytrick! Finns att beställa via Systembolagets privatimport. Pris 500 kr

11. Moët Ice Impérial Rosé

Moët & Chandon’s serie Ice Impérial är skapad för att drickas väl kyld med is, vilket ska förhöja vinets smak. Moët Ice Impérial Rosé har en livfull, skimrande rosa färg och doftar fruktigt av röda bär och tropiska frukter. Smaken är balanserad och kombinerar fruktighet och bär med citrusaktig friskhet. För att demonstrera nyheten har Moët & Chandon även lanserat en sommarturné, som slingrar sig fram genom Sverige och avslutas på Stockholms-hotellet Clarion Sign i mitten av augusti. Själv fick jag dessutom ett smakprov på vinerna under ett event i Barcelona för några veckor sedan. Moët Ice Impérial Rosé beställs via Systembolagets privatimport. Pris: 489 kr

12. Alexandre Bonnet Perle Rosé

För fjärde året i rad samarbetar champagnehuset Alexandre Bonnet med en svensk designer som skapar limiterade presentförpackningar för Grand Reserve Brut och Perle Rosé.  I år sker samarbetet tillsammans med Bea Szenfeld, vars mönster är inspirerat av en av hennes spektakulära klädkollektioner, vilken tillverkades av handgjorda pappersblommor. Vinet i sig har en frisk och elegant smak och doft, med inslag av söta sommarbär och röda äpplen. Finns att köpa från det ordinarie sortimentet. Pris: 279 kr

13. Anna de Codorníu Rosé Brut

På försommaren lanserade premiumcavan Anna de Codorníu en begränsad designupplaga av sitt rosévin, Anna de Codorníu Rosé Brut. Den limiterade utgåvan har en flaska som går i toner av rosa, guld och vitt och är det andra designsamarbetet i år för det spanska vinhuset Codorníu, efter ett tidigare projekt tillsammans med konstnären Clara Hallencreutz. Anna de Codorníu Rosé Brut består av Pinot Noir (70 %) och Chardonnay (30 %). Vinet är välbalanserat, och har en elegant, torr smak, med fruktiga aromer av röda bär, fräscha fruktsyror samt brödiga och nötiga toner. Doften har noter av röda bär, som jordgubbar och körsbär, samt nötter, äpplen och citrus. Finns i Systembolagets beställningssortiment. Pris: 119 kr

14. Haupt Lakrits Hallon

Allt detta rosévin. Man kan ju bli hungrig för mindre. Sugen på lakrits är jag i och för sig för det mesta och då mycket gärna från det svenska företaget Haupt Lakrits, som tillverkar hantverksmässiga produkter av premiumkvalitet i sin fabrik i Kista utanför Stockholm. Sommarens säsongsutgåva har getts det passande namnet Hallon och består av en kärna av mjuk saltlakrits, som coatats med vit choklad smaksatt med vanilj och hallon. Rekommenderas av Haupt själva som tillbehör till rosévin, vilket passar riktigt bra, även om de lyxiga pralinerna också fungerar utmärkt att avnjuta i ensamt majestät. Pris: 99 kr

15. Château Minutys edamamebönor med tryffelolja och parmesan

Château Minuty (se ovan) har passande nog tagit fram ett härligt recept på nyttigt tilltugg till sin Minuty Prestige, edamamebönor med tryffelolja och parmesan. Man behöver: 200 gram frysta edamamebönor, 100 gram parmesanost, tryffelolja samt flingsalt. Koka de frysta bönorna i lättsaltat vatten i cirka två minuter. Häll av bönorna i ett durkslag och låt de rinna av ordentligt. Blanda därefter edamamebönor med några droppar tryffelolja i en bunke. Riv över parmesan efter smak och blanda ordentligt. Lägg upp i en fin skål och toppa med lite flingsalt. Enkelt och försvinnande gott!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *