Fransk hantverkscider på Systembolaget

galipette cider featured

Som svensk har man ofta växt upp med cider mer eller mindre, men kanske inte alltid av den bästa kvaliteten. Desto mer spännande att se det senaste tillskottet inom kategorin i Systembolagets beställningssortiment, nämligen det nya varumärket Galipette, som lanserades i höstas och kommer i två varianter, Brut och Biologique, där den senare är ekologisk.

Galipette drivs av entreprenörerna Michael Nordblom och Antti Laukkanen. Bakgrunden till att starta upp ett ciderföretag bottnar i att de två delade samma faiblesse för nordvästra Frankrike som resmål. I denna inbjudande och smakrika del av världen finns som bekant fantastisk natur, utsökt mat och härliga människor. Under sina resor hit kom Michael och Antti dessutom att uppskatta de lokala, småskaligt framställda ciders som de stötte på efterhand.

Äpplena från respektive region har sin specifika karaktär, som går igenom i doft och smak och sätter sin egen prägel på de cidervarianter som produceras där.

I Frankrike har man producerat cider sedan 800-talet och hantverket har gått i arv från en generation till en annan under århundradena. Traditionellt tillverkas drycken av 100 % fermenterad äpplejuice, utan tillsats av socker, sötningsmedel eller koncentrat i någon form. Detta ger en väldigt ren, aromatisk och frisk brygd, och enligt Michael och Antti är cidern från just de nordvästra delarna av landet bland den bästa i världen. Här spelar klimatet, tillsammans med hantverket, en stor roll för kvaliteten på den färdiga drycken. De milda temperaturerna i området, i kombination med rätt balans av sol, regnskurar, milda somrar och fuktgivande dis skapar tillsammans perfekta förhållanden för äppelodling.

galipette cider produkt

Galipette Brut, till vänster är torr i sin karaktär, med en lite lyxig finish. Biologique, till höger, är blommig och har en naturlig sötma av mogna äpplen.

Michael och Antti berättar att i nordvästra Frankrike dricker man cider främst som måltidsdryck, gärna tillsammans med till exempel nationalrätten crêpes. Visserligen ett utmärkt giftermål av smaker, men deras idé med Galipette var från början att skapa en dryck som man kunde avnjuta som den är, som ett (glutenfritt) alternativ (med relativt låg alkoholhalt) till till exempel öl eller vin.

Galipette tillverkar sina produkter i Bretagne (Brut), och Normandiet, (Biologique). Detta är två regioner som har ett starkt arv av ciderproduktion, och här odlas till och med äpplen som enbart används för detta syfte. Frukten från respektive region har sin specifika karaktär, som går igenom i doft och smak och sätter sin egen prägel på de cidervarianter som produceras där. Äpplena för Galipettes cidersorter är handplockade och kommer från ett lokalt kooperativ av äppelodlare, tillsammans med vilka Michael och Antti framställer cidern efter höstens skörd. Det är en avancerad och noggrann process i åtta steg, där man tillämpar traditionella metoder och lokal expertis. Till exempel använder man sig här av en långsam fermentering på upp till åtta månader, i kall temperatur, för att ge maximal arom till drycken.

Galipette Brut är klar och gyllene i färgen samt lätt mousserande. Den har en tydlig och fruktig äppelsmak, som är torr och väldigt naturlig i sin stil. Den ekologiska Galipette Biologique är bärnstensfärgad och har även den en lätt mousserande karaktär. Biologique har blommiga och fruktiga inslag och är på det hela taget sötare än Brut, vilket uppnås på naturlig väg genom att ta tillvara på sötman från äpplena. Svårt att välja en favorit faktiskt, men kanske ändå att Brut är snäppet vassare, med sin lite lyxigt torra finish. Båda sorterna bör serveras väl kylda men jag noterar att Biologique även går fint att dricka lite ljummen (efter att ha glömt flaskan framme ett par timmar).

Galipette är det franska ordet för kullerbytta. Och oavsett varför man har döpt varumärket till detta (vilket jag glömde fråga om) så är det ett ganska passande namn på en dryck som har just denna lite lekfulla, quirky och samtidigt naturliga och eleganta smak och känsla.

Trots att den är så ny på marknaden har Galipette redan hunnit med att få en utmärkelse, och närmare bestämt en guldmedalj vid prestigefyllda International Brewing and Cider Awards, som hölls i Storbritannien i mars 2017. Det var hela 139 cidersorter från 53 internationella producenter som deltog. Om Galipette Brut sade domarna att det är ”En stor, bittersöt, funkig, fransk stil. En utmärkt representant för denna stil. Härlig att dricka”.

Galipette Brut och Galipette Biologique finns tillgängliga via Systembolagets beställningssortiment från och med maj 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *