Myllymäki skapar jubileumsmeny för Silja Line

silja line x myllymäki_featured

Inte nog med att Finland kan glädjas åt 100 år av självständighet under 2017. Dessutom fyller Silja Line 60 år i år och firar stort, bland annat med en specialkomponerad meny som har tagits fram av den internationellt erkände stjärnkocken Tommy Myllymäki. Menyn består av fem eleganta rätter och finns tillgänglig till och med den 5 september i gourmetrestaurangen på två av rederiets fartyg.

silja line x myllymäki_gazpacho

En härlig gazpacho, med smak av ugnsbakad paprika, kålrabbi, fetaost och basilika.

Silja Lines officiella födelsedag var den 20 maj och lanseringseventet för samarbetet med Myllymäki hölls några dagar senare på Dramaten i Stockholm, där rederiet hade satt upp en 24-timmars pop up-restaurang. På plats var bland annat Janis Pavuls, kommunikationsdirektör på Silja Line, Tommy Myllymäki såklart, samt ett stort antal mediarepresentanter och bloggare. För oss som hade missat det fanns det även möjlighet att provsmaka Silja Lines nya skeppsviner, vilka presenterades tidigare i vår.

Till Hjälmar-gösen serveras en variant av en sås som Tommy har tävlat med i Bocuse d’Or.

Som hans efternamn antyder har Tommy Myllymäki själv finskt påbrå, och som barn åkte han varje sommar över med Finlandsbåten till familjens sommarställe. När Tommy nu fick förfrågan om att ta fram menyn för Silja Lines jubileum så utgick han därför från sina egna minnen och från vad han skulle vilja äta på en kryssning eller båtresa under den varmare årstiden. En annan stor inspirationskälla för Myllymäkis matlagning är för övrigt hans mormor, berättar Tommy senare under kvällen. Han minns bland annat den (väldigt mättande) nävgröt hon brukade laga av rågmjöl, som sedan åts med fläskkött och flott till.

silja line x myllymäki_tartar

“Den här rätten bygger på samma idé som biff med bea”, säger Tommy om kalvtartaren.

Valet för jubileumsmenyn föll dock på klassiskt somriga smaker och måltiden inleds med en gazpacholiknande tomatsoppa med ugnsbakad paprika, kålrabbi, fetaost och basilika. Därefter serveras kalvtartar med kall dragonkräm, ärtor, rädisor och potatis. ”Den här rätten bygger på samma idé som biff med bea”, förklarar Tommy. Tredje rätten består av stekt gös från Hjälmaren (som Tommy känner väl till i och med sin verksamhet i Julita) med syrad kål, ingefära, dinkel, svamp samt en variant av en sås som han tydligen har tävlat med i Bocuse d’Or(!).

silja line x myllymäki_desert

En enklare variant av den komplexa rabarberdessert som ingår i jubileumsmenyn.

Efter gösen är det dags för grillad biff med dinkelkräm, grillad och friterad lök, svamp och citrontimjan. Originaldesserten slutligen är så pass komplex att vi faktiskt inte får smaka på den vid lanseringen. Desserten utgörs av rabarber som is och kompott med mascarponeglass, verbena och maräng. Hela idén bygger på att varje komponent är perfekt timad och det är nästintill omöjligt att koordinera för ett lite småstökigt och väldigt välbesökt mingelparty. Istället serveras en mumsig smulpaj.

silja line x myllymäki_tommy och janis

Janis Pavuls, kommunikationsdirektör på Silja Line (till vänster), presenterar samarbetet med Tommy Myllymäki under lanseringseventet.

Menu Nordic, som den heter, kommer med tillhörande, utvalda viner (vilka dock inte är desamma som de nya skeppsvinerna) och serveras i restaurangen Bon Vivant ombord på Silja Symphony och Silja Serenade till och med den 5 september 2017. Samarbetet med Tommy Myllymäki är en del i Silja Lines arbete med att höja nivån på båtarnas gastronomiska utbud, något som efterfrågas starkt av dagens medvetna och matintresserade resenärer. Bland rederiets andra spännande nyheter och aktiviteter på senare tid märks bland annat ett officiellt partnerskap med melodifestivalen samt samarbeten med Summerburst och Sweden Rock. Dessutom blev  Silja Line utsett till Årets rederi vid den stora branschgalan Grand Travel Award, som arrangerades för 25:e gången i februari och hölls på Grand Hôtel i Stockholm.

silja line x myllymäki_mingel

Artikelförfattaren i vimlet med två härliga bloggkollegor. Foto: Kajsa Charlotta Photography.

Foto, där inget annat anges: Johanna Bergström

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *