Baileys möter Cold Brew i exklusiv pop up

baylies x cold brew featured

Den klassiska gräddlikören Baileys samarbetar med kaffetillverkaren It’s Cold Brew och sätter upp en tillfällig bar, Co-Lab, i restaurangen Morfar Ginko på Swedenborgsgatan i Stockholm.

Här kommer det att serveras olika varianter på det kallbryggda kaffet cold brew, varav flera kommer att vara mixade med just Baileys.

Cold brew är en stor trend i USA och börjar nu också upptäckas allt mer av svenskarna. Skillnaden mot varmbryggt kaffe är att man här använder tiden, istället för temperaturen, för att få ut maximal smak i drycken. Med andra ord så hettas cold brew aldrig upp under tillagningen, utan bryggs kallt i upp till 24 timmar.

baylies x cold brew brew

Så här bryggs It’s Cold Brews cold brew, med is istället för hetvatten. Till höger har man smaksatt vattnet med apelsin.

Det är ett skonsammare sätt att brygga på och ställer samtidigt större krav på kvaliteten på kaffet. I kallt kaffe känner man nämligen tydligare aromen av alla smakämnen, bra som dåliga, och därför märks kaffets eventuella defekter på ett annat sätt än i varmt kaffe. Dessutom kan den lite brända smaken i varmt kaffe dölja bismaker och liknande. Men den finns alltså inte i cold brew.

Gammalt kaffe blir inte dåligt, men det har ingen själ längre.

It’s Cold Brew är faktiskt först i Sverige med att sälja cold brew på flaska. Bakom företaget står en kreativ kvartett bestående av Aadel Kersh, Fiona Fitzpatrick, Mio Sallanto och Stefan Axel Foley. Projektet började när Fiona turnerade som DJ i USA och dessvärre drabbades av magsår. Som en konsekvens av detta fick hon bland annat inte dricka (varmbryggt) kaffe, som har en relativt hög syrahalt och är känt för att kunna förvärra magsår och liknande åkommor.

baylies x cold brew fiona aadel

Fiona Fitzpatrick och Aadel Kersh, halva teamet bakom It’s Cold Brew.

Fiona saknade sitt kaffe och efter att ha gjort lite egna efterforskningar kom hon fram till att cold brew kunde vara ett alternativ. Kallbryggt kaffe har nämligen samma uppiggande effekt som varmbryggt, däremot är syrahalten lägre och kaffet är betydligt snällare mot magen.

Till skillnad från många andra cold brew-tillverkare baserar It’s Cold Brew sina produkter på brasilianskt kaffe. Kaffet kommer från Kersh Kafferosteri, vilket drivs i regi av Aadel Kersh, som är ”Sveriges bästa kafferostare”, enligt Fiona. Det är ett värdefullt premiumkaffe, som har valts ut av Aadel för att vara fylligt och ha en bra kropp. I grunden ligger söta bönor och runda chokladtoner och Aadel berättar att man på It’s Cold Brew har jobbat i flera månader med att få fram precis den smak man var ute efter på sin cold brew.

baylies x cold brew stefan

Stefan Axel Foley, från It’s Cold Brew, ger lite kärlek till cold brew-bryggarna.

De flesta varianter på cold brew görs istället på afrikanskt kaffe, vilket ger en friskare och fruktig smak, men som kanske har något mindre kaffekaraktär när det kallbryggs. ”Vi har valt en kaffesort som vi tror att  även inbitna kaffedrickare gillar”, fortsätter Aadel.

En annan sak som It’s Cold Brew ser som avgörande för kvaliteten på sitt cold brew är att de alltid använder färskt kaffe, som har rostats senast ett par veckor innan bryggningen, och mals direkt innan. ”Gammalt kaffe blir inte dåligt, men det har ingen själ längre”, säger Aadel sakligt. För honom är det självklart att standarden på slutprodukten har högsta prioritet i tillverkningsprocessen.

baylies x cold brew glas

Cold brew går bra att smaksätta på många olika sätt. Jag valde tonkabönor, tonka-syrup, kardemumma och kanel för min drink.

Att Baileys och varmt kaffe går bra ihop vet man sedan gammalt, men faktum är att de två dryckerna gifter sig nästan ännu bättre när kaffet är kallbryggt, och det är det man vill låta Co-Labs gäster få prova på under pop upens öppettider.

Förutom själva baren, med sin läskande och överraskande drinkmeny, kommer det också att anordnas dagliga workshops i små grupper, där man dels får lära sig att brygga sitt eget cold brew. Dels kommer deltagarna att få prova på att smaksätta sina egna cold brew-drycker.

baylies x cold brew flaskor

It’s Cold Brews stilrena flaskor. Bredvid syns Baileys nyhet för säsongen, en läskande variant på iced coffee. Jag bara älskar de söta små burkarna.

Jag deltog själv i en liten förhandsvisning av Co-Labs workshop, och min cold brew-drink smaksattes med tonka-syrup, tonkabönor, kardemumma och kanel. Kryddorna matchade faktiskt kaffets runda och sötaktiga toner väldigt bra och smaken kändes stilren och elegant, med god, intensiv eftersmak. Hemma i kylskåpet står också en sats cold brew och drar, som jag fick ta med mig från workshopen. Om bara ett par timmar, i skrivande stund, är det färdigt att smaka på och jag har redan bunkrat upp med lite havremjölk av baristakvalitet. Känns väldigt exklusivt att kunna bjuda sig själv på finkaffe av den kalibern.

Co-Lab, ett samarbete mellan Baileys och It’s Cold Brew har öppet den 31 maj till den 4 juni 2017. Baren är inhyst hos Morfar Ginko på Swedenborgsgatan i Stockholm.

Foto: Johanna Bergström

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *