Bulleit Craft Nights Workshop på Stockholm Brewers Festival

Bulleit Craft Nights featured

Det Kentuckybaserade whiskeymärket Bulleit lanserar nu sitt koncept Craft Nights, där de kommer att samarbeta med hantverkskunniga och kreativa personer och varumärken för att leda workshops inom olika hantverk. Den första workshopen går av stapeln under Stockholm Brewers Festival, den 2-3 juni

och arrangeras tillsammans med Unionville, den mysiga herrmodebutiken med tillhörande skrädderi och lagningsstudio, som ligger nästan allra längst bort på Katarina Bangata, och precis bredvid Orionteatern, där ölfestivalen kommer att hållas.

Bulleit Craft Nights douglas bälte

Douglas från Unionville, till höger, demonstrerar hur man sätter ihop skärpets spänne. Notera hans eget bälte, som har en något mer avancerad design.

Under workshopen med Unionville kommer deltagarna att få göra varsitt eget skärp, i finaste läder från det anrika garveriet Tärnsjö. På plats finns Douglas Luhanko och Kerstin Neumüller, som äger och driver butiken, och som kommer att guida workshopdeltagarna genom processen med att tillverka bältet.

En vecka innan premiären körde Unionville och Bulleit ett genrep av workshopen, där jag hade förmånen att få delta. Förutom att sätta ihop skärpet fick vi även prova en klassisk Boiler Maker Serve, som består av Bulleit Bourbon i kombination med en hantverksöl. I det här fallet kom ölen från danska Dry & Bitter Brewing Company, vars smakprofil passar bra ihop med den relativt höga halten av råg i Bulleit Bourbon (och Bulleit Rye).

Bulleit Craft Nights steg 1

Steg ett i workshopen är att markera ut hur spännet ska sitta på läderremmen.

Boiler Maker Serve kommer även att serveras under festivalens workshops och tanken är att man ska smutta ganska långsamt på båda dryckerna medan man knåpar ihop sitt bälte. Själv är jag visserligen bättre på att dricka bourbon än på att dricka öl, men konceptet gick fram. Mycket trevligt!

Upplägget under Unionvilles workshop är enkelt och pedagogiskt, vi får hjälp med tydliga mallar och Douglas och Kerstin är med hela tiden för att hjälpa till och svara på frågor. Jag klantar mig lite och får göra om ett moment, men blir ändå klar hyfsat i tid och hinner till och med runda av kanterna på lädret lite, för att få en snyggare, mer putsad finish (se presentationsbild, högst upp, för hur man utför detta moment).

Bulleit Craft Nights skärpet

Så här blev mitt skärp. Jättebekvämt och fin passform. Dessutom hade resåren i mina leggings gått sönder, så det kom till användning direkt.

Jag inser att det knappast är min egen förtjänst, men skärpet sitter faktiskt perfekt, och jag får till och med en komplimang med mig på vägen. Lädret är fortfarande ganska stelt och osmidigt, men i och med att det är ett naturmaterial av hög kvalitet kommer det att slitas med patina, och i princip bli vackrare och vackrare ju längre det används.

Innan vi ger oss av efter workshopens slut visar Douglas oss några jeans som han har fått in för olika typer av reparation. Ett par ser ut att vara ljust stentvättade, och har lagats med stora lappar i kontrastfärg på framsidan av lår och knän.  ”De såg ut såhär från början. Kunden köpte dem till och med här hos oss för ett par år sedan”, förklarar Douglas och pekar på ett par mörkt mörkblåa, helt otvättade jeans, som ligger prydligt vikta på ett av borden i butiken. Vi enas alla om att det är betydligt roligare att nöta in sina egna jeans än att köpa ett par sandblästrade, så snygga de kan vara vid första anblicken. Och precis detsamma gäller ju även för det fina bältet.

Unionville ligger nästan allra längst ned på Katarina Bangata. Väl värt omvägen (i mitt fall) att ta sig dit.

”Jag gillar saker som håller länge”, säger Douglas avslutningsvis. Själv har han också på sig ett egentillverkat skärp, såklart, som dock går i country-stil, elegant dekorerat med nitar (se bild högre upp), och är betydligt mer avancerat än den stilrena variant som vi just har åstadkommit. Övning ger färdighet, som det verkar, och min kreativa sida har definitivt fått blodad tand under kvällen.

Foto: Johanna Bergström

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *