Smakexperiment på Sheraton Stockholm Hotel

food pairing sheraton

Sheraton Stockholm Hotel lanserar nu Sheraton Paired, ett nytt food pairing-koncept, som är tänkt att erbjuda oväntade smakkombinationer och utmana gästernas smaklökar. 

Konceptet serveras som mindre rätter i kombination med utvalda drycker och menyn kommer att bytas ut ett par gånger per år.

Det är ingen hemlighet att ett vin, till exempel, smakar som allra bäst i det område där det har producerats. Detta beror på att saker som jordmån, klimat, luft och vegetation alla kommer att bidra till vinets bouquet. När man sedan dricker det på plats, och allra helst i kombination med en måltid, intensifieras och lyfts smakerna därför ytterligare, då de sammanförs med omgivningens smakelement. Detta har Sheraton Stockholm Hotel tagit fasta på för sitt Paired-koncept, och därför har rätterna ganska tydliga influenser från olika länder, och kombineras då gärna med drycker från respektive land.

food pairing sheraton lars och mischa

Lars van der Most, General Manager på Sheraton Stockholm, berättar om hotellets nya food pairing-meny. Till höger syns smakexperten Mischa Billing.

I Sheratons Stockholm Hotels kök arbetar hela 15 olika nationaliteter, och därmed har teamet fantastiska möjligheter att skapa spännande mat med autentisk internationell karaktär. När vi är på plats för att provsmaka Paired-menyn får vi två rätter som har inspirerats av det franska köket, tack vare hotellets franske köksmästare, Frederic Bertuit. De följande två rätterna (se presentationsbild, ovan) har getts en tydlig spansk touch, och är signerade den spanske sous-chefen, Castillo Batalla.

Ibland kan jag bli sugen på bara ‘något frasigt’, inte på någon specifik smak.

Förutom att visa upp kökets olika nationaliteter i sitt Sheraton Paired-koncept håller hotellet även temaveckor, där man fokuserar på ett land i taget under en period. Just nu är det Spanien som gäller, och här Castillo har valt ut några av sina favoriter från bland annat Katalonien och Andalusien.

Vid vårt provsmakningsevent närvarar även smakexperten Mischa Billing, som är känd bland annat från Sveriges Mästerkock på TV 4. Utöver just smaker har Mischa en enorm erfarenhet av att komponera menyer och recept och det är väldigt spännande och inspirerande att höra henne prata om och analysera de olika maträtter och viner som vi testar oss igenom.

food pairing sheraton kalv

Franskinspirerad rätt från provsmakningstillfället: kalvbräss med shimejisvampar, frasigt grönkål, potatispuré och en smakrik dijonsås. Grönkålet var min favorit.

”Ibland kan jag bli sugen på bara ‘något frasigt’, och inte på en specifik arom”, säger Mischa, inför att vi hugger in på en franskinspirerad rätt med vaktel, quinoakrisp, shiitakesvampar, som stekts i persilja och vitlök, samt en rökig majonnäs. Och visst är det sant att textur, men även temperatur, spelar en stor roll för den totala smakupplevelsen. Vaktelrätten är intressant i sin helhet, med kombinationen av det sötaktiga köttet, umamin från svamparna, fraset från quinoan och majonnäsens röksmak. Rökning av livsmedel blir idag som bekant allt vanligare och vid mitt bord enas vi om att det är skillnad på rök och rök och att det är den lite salta, enrisaktiga rökigheten som vi tycker är att föredra, snarare än en kletigare röksmak som fyller upp gommen alltför mycket. Majonnäsen får helt klart godkänt.

Det är självklart inget måste att analysera mat och dryck på det här sättet när man sitter till bords. Däremot är det ganska kul och vill man hålla på med det så finns det några saker man kan tänka på för att få ut så mycket som möjligt av sina smakexperiment.

food pairing sheraton vaktel

En välbalanserad och spännande rätt med vaktel, quinoakrisp, rökt majonäs samt vitlöks- och persiljestekt shiitake, toppad med tunna rädisskivor.

Mischa berättar att ett problem man kan stöta på när man provar främst dryck är att man tänker och anstränger sig för mycket i sin iver att identifiera de smaker man känner, och blir det som brukar kallas för smakblind. Istället kan det vara bättre att  försöka hitta enklare beskrivningar av ett vin, till exempel. Det kan vara att det smakar “piggt” eller “vänligt”, att det har “en frisk eftersmak” eller att man känner igen en, eller högst ett fåtal, nyckelaromer. Då är det ofta lättare att minnas drycken till en annan gång, och vid nästa tillfälle kanske man sedan kan hitta fler dimensioner i dess smakbild.

En annan sak att fundera på är sammanhangen i måltidsupplevelsen – hur smaken stämmer överens med doften och hur eftersmaken utvecklar sig. Hänger allt ihop? Eller känns det spretigt? Bra att ha i bakhuvudet är dessutom att även saker som omgivningens temperatur, årstid och tid på dygnet kommer att spela in och påverka hur man upplever mat och dryck. Därför, om man kommer ihåg, kan det vara jättespännande att reflektera över hur ett och samma livsmedel smakar olika vid olika väderlekar och olika tider på året.

food pairing sheraton champagne

Ärligt talat frångick vi Sheraton Paireds grundidé lite vid provsmakningstillfället, och drack genomgående mousserande vin, champagne och cava, till alla rätterna. Perfekt för en torsdag eftermiddag!

När det gäller just food pairing, är det också intressant att testa lite olika varianter på i vilken ordning man konsumerar mat och dryck, och hur detta kanske påverkar smaken som helhet. Man kan alltså prova att först ta en tugga av maten och därefter en klunk av drycken. Eller tvärtom, först en klunk av drycken och därefter en tugga mat. Eller att ha båda i munnen samtidigt och svälja tillsammans. Möjligen lite nördigt vid en social middag, men ganska spännande att se hur smakerna förändras och interagerar, när man provar sig fram på det här sättet.

”Att äta på hotell är något väldigt speciellt för mig, och därför har det varit extra roligt att jobba med Sheratons Paired-meny”, säger Mischa avslutningsvis och berättar att hon själv, i och med sina många resdagar på olika uppdrag, ofta har de hotell hon bor på lite som ett andra hem, och hotellrestaurangen därför tar rollen, delvis, av det egna köksbordet.

Foto: Johanna Bergström

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *