Länge leve inbjudningskortet – Antalis och Micael Bindefeld samarbetar i unik utställning

inbjudningskort antalis x bindefeld

För att hylla kärleken till papper och lyfta fram betydelsen av fysiska inbjudningskort har den internationella pappersleverantören Antalis gått samman med festarrangören Micael Bindefeld och ställer ut knappt 50 av de inbjudningar som Micael har skapat genom åren, för fester och events.

Utställningen, Invitationer, Just ask Bindefeld, äger rum i Antalis showroom på Birger Jarlsgatan 23 i Stockholm och håller på till och med den 24 maj. Antalis har ett stort utbud av papper, kartong och andra spännande material i sitt sortiment och har med sin kunskap och erfarenhet länge varit en värdefull samarbetspartner till Micael Bindefeld, för många av hans projekt gällande bland annat inbjudningar.

antalis x micael bindefeld

Glammig och flärdfull inbjudan till galapremiären för La Cage aux Folles 2012, som hölls på Oscarsteatern.

Micael förklarar att han ”med en dåres envishet” håller fast vid att ett fysiskt inbjudningskort får större effekt än den digitala motsvarigheten. Och kanske nu mer än någonsin, i en tid där allt färre tar sig tid och möda att faktiskt skicka ett riktigt kort. Då står de få man till slut hittar på sin hallmatta ut desto mer.

Fysiska inbjudningskort kommer alltid att finnas kvar. De gör att man som gäst känner sig sedd och värdefull på ett helt annat sätt.

”Fysiska inbjudningskort kommer alltid att finnas kvar. De gör att man som gäst känner sig sedd och värdefull på ett helt annat sätt”, fortsätter Micael. Sedan berättar han att han själv är väldigt förtjust i detaljer som handskrivna adresser och riktiga frimärken på sina inbjudningar, om de inte ska ut till alltför många personer vill säga.

inbjudningskort antalis x bindefeld interiör

Utställningen Invitationer, Just ask Bindefeld, äger rum i Antalis showroom på Birger Jarlsgatan i Stockholm och håller på till och med den 24 maj 2017.

Gällande utformning tipsar Micael om att själva texten, med ordval och formuleringar, är minst lika viktig som design och material. Texten ska besvara alla tänkbara frågor som gästerna skulle kunna ha om eventet, som tid, plats, klädkod, förtäring, presenter och så vidare. Den ska vara lättläst, kort, välformulerad och välkomnande.

Inbjudningarna som ställs ut i Antalis showroom är alla ganska spektakulära, milt talat, men Micael poängterar att så inte alltid behöver vara fallet och att man kan skapa väldigt fina fysiska inbjudningskort med relativt små och enkla medel. Jenny Sandberg, produktchef för papper och kartong på Antalis, håller med och berättar att hon och hennes kollegor ibland får bromsa sina kunder lite i deras kreativitet, för att inte helt tappa funktionen hos inbjudningskorten.

inbjudningskort antalis x micael bindefeld

Helt rätt för målgruppen är den lilla skattkistan, som bjuder in till säsongspremiären 2011 av äventyrsbadet The Reef Hotel & Resort, i Fredrikshavn – de flesta barn älskar pirater och guldmynt.

Jag tittar runt lite bland de utställda korten och stannar till vid det som utgjorde inbjudan till biopremiären av Evita, 1997. Det är ett väldigt elegant kort, i tjockt, handgjort, crèmefärgat papper, som förseglats med lacksigill och sidenband. ”20 år gammalt och fortfarande lika vackert. Klassiska kort håller onekligen längst”, konstaterar Micael, och jämför med att en mer tidstypisk design, med glitter eller plymer till exempel, snabbt kan kännas lite kitschig efter avslutat värv.

Texten på kortet ska besvara alla tänkbara frågor som gästerna skulle kunna ha om eventet. Den ska vara lättläst, kort, välformulerad och välkomnande.

I en annan monter, i stark kontrast till det stilrena Evita-kortet, ligger det en söt liten skattkista i trä, innehållande bland annat en skattkarta och några guldpengar. Denna skapelse är från säsongpremiären 2011 för äventyrsbadet The Reef Hotel & Resort, i Fredrikshavn. ”Fint utförd och med humor. Dessutom helt rätt för målgruppen. Alla barn älskar pirater, guldpengar och skattkartor”, är Micaels rutinerade kommentar.

antalis x micael bindefeld

En liten bråkdel av Antalis omfattande sortiment av kvalitetspapper. Visst kliar det i fingrarna att skriva egna inbjudningskort?

Från en ytterlighet till en annan och det finns som sagt mycket mer att se i Antalis lokaler just nu. Här samsas illrosa fjäderboor med gula badmössor, konstgräs, sidenrosor och etsat konstglas. Verkligen något att bli inspirerad av inför försommarens alla fester, bröllop och familjesammankomster. ”Den här utställningen är ett väldigt roligt sätt att visa upp vilka möjligheter som finns”, sammanfattar Jenny avslutningsvis. Och det är inte utan att det kliar i fingrarna. Jag gör en mental notering om att inventera min överfulla pyssellåda när jag kommer hem, och tar sedan ett sista suktande varv bland utställningsmontrarna och deras glamorösa innehåll.

Foto: Johanna Bergström

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *