Yasuragi stänger för komplett ombyggnation – så var vår ansiktsbehandling i vintras

Yasuragi stänger ansiktsbehandling_ablutions ritual featured

SPA-anläggningen Yasuragi stänger tillfälligt, från och med maj månad, för att utföra en större ombyggnation i det japanska badet. Yasuragi har ända sedan starten, 1997, haft den japanska kulturen som sin grundsten i alla delar av verksamheten, och det är just det japanska badet som utgör anläggningens hjärta. Att nu bygga om och renovera blir ett naturligt steg i att dels förfina SPA-konceptet, men även ett sätt att ytterligare förstärka företagets omfattande hållbarhetsarbete.

Jag har visserligen inte möjlighet att besöka Yasuragi så väldigt ofta, men i vintras var jag där i samband med ett reseportage, och då fick jag bland annat chansen att prova på en av de härliga ansiktsbehandlingar som erbjuds i skönhetsavdelningen. Medan hotellet nu har stängt för SPA-gäster, uppskattningsvis fram till oktober, tänkte jag i alla fall berätta om behandlingen, som verkligen är något att se fram emot, när Yasuragis verksamhet väl är igång igen.

Den ansiktsbehandling jag provade på är en av SPAts signumbehandlingar och utfördes med hudvårdsmärket Abloom Holistic Organic Skin Care, som introducerades på Yasuragi under våren 2016.

Yasuragi stänger ansiktsbehandling_behandling

Ansiktsbehandlingen utfördes under total tystnad, vilket blev en otroligt avkopplande upplevelse.

Abloom Holistic Organic Skin Care är ett ekologiskt och naturligt varumärke, utan syntetiska tillsatsämnen, och tillverkas av koncentrerade, egenframställda botaniska extrakt, från vilda och odlade örter, växter och rötter. Samtliga produkter produceras enligt rawfoodprincipen, där temperaturen på ingredienserna alltså aldrig överskrider 42  ̊ C, och istället för vatten används ren aloe vera-juice. Både ingredienserna och produkterna håller livsmedelskvalitet och serien är designad för att passa såväl män som kvinnor.

Ansiktsbehandlingen finns att få som 50 minuter och 80 minuter, och SPA-terapeuten väljer ut den kombination av Ablooms produkter som är bäst lämpad för gästens hudtyp och -status för dagen. Maria, som utför min behandling, förklarar att 80-minutersbehandlingen är att föredra, då den går mer hand i hand med Yasuragis holistiska tänk och det sätt behandlingen är uppbyggd på.

Synd att jag inte upptäckte det här underbara stället tidigare.

Just denna behandling görs faktiskt under total tystnad, får jag reda på när jag ber Maria prata mig igenom de olika stegen och produkterna. Det är för att gästen verkligen ska kunna koppla av och få en bättre helhetsupplevelse, vilket också i förlängningen ger större resultat och effekt, i och med att inga spänningar eller distraktioner dyker upp under tiden behandlingen utförs. Detta ställer extra krav på de duktiga terapeuterna, som bland annat måste vara så pass förberedda att de inte behöver tappa upp vatten eller skölja av redskap eller händer under behandlingens gång.

Maria börjar med att ta en titt på min hudtyp, för att veta vilka produkter hon ska använda. Därefter rengörs huden, med en cleanser, innan jag får en exfolierande enzymmask, för att avlägsna döda hudceller, aktivera huden samt ge de aktiva ingredienserna i övriga produkter bättre möjligheter att jobba på djupet. Efter att den exfolierande masken har tvättats bort appliceras en närande mask, som lämnas att verka en stund i lugn och ro. Behandlingen avslutas sedan med att Maria lägger på återfuktande och vårdande dagprodukter, som gör mig redo att möta världen igen.

Yasuragi stänger ansiktsbehandling_heta källorna

En av mina absoluta favoritplatser på Yasuragi är de heta utomhuspoolerna, och då särskilt vid kallt väder.

Under behandlingens gång inkluderas även tre olika massagetekniker: akupressur, för att aktivera energiflödet och rensa ut toxiner, djupvävsmassage, som stimulerar bindväven och ökar cirkulationen, samt lymfdränage, en mycket lätt massage som stimulerar lymfcirkulationen till att transportera bort överflödsvätska och slaggämnen. Alla tre teknikerna utförs i en lugn rytm, på ansikte och skuldror, för att tillsammans ge en avslappnande effekt. Produkterna och massagen tillsammans verkar detoxande, ger en god fuktbalans samt ökar spänst och lyster i huden.

Jag har aldrig tidigare somnat under en ansiktsbehandling, men någon gång ska ju vara den första, och när Maria försiktigt kallar mig tillbaka till verkligheten är jag otroligt avslappnad och axlarna har åkt ned en bra bit, trots februarikylan utanför fönstret. För att demonstrera att produkterna verkligen är ätbara får jag ett litet shot att dricka, där en tesked av en pulvermask blandas i ren fruktjuice. Smaken påminner något om vetegräs.

Min hy ser ut och känns väldigt fräsch efter behandlingen, ren, lugn och hälsosamt återfuktad. Jag tänker att jag ska gå osminkad den närmaste veckan, och bara njuta av den naturliga fräschören den har fått. Kombinationen av ansiktsbehandlingen och de härliga timmar jag dessförinnan hade tillbringat i Yasuragis välkomnande SPA har gett ny energi och en behaglig känsla av inre lugn. Jag lägger en mental notering om att unna mig ett besök här lite oftare och beger mig därefter iväg mot bussen som ska ta mig in till centrala Stockholm igen. På vägen slår jag följe med en äldre dam, som också har tillbringat dagen i SPAt. Hon berättar att hon upptäckte Yasuragi då hon fick ett presentkort i 50-årspresent, ett antal år tidigare. Numera köper hon klippkort och går dit regelbundet: ”Synd att jag inte upptäckte det här underbara stället tidigare”.

Yasuragis SPA, med det japanska badet, har stängt för en större ombyggnation från maj till, uppskattningsvis, oktober 2017. Anläggningen håller under den här perioden fortfarande öppet för konferenser, event och möten, på förfrågan.

Foto: Yasuragi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *