Mackmyra Ten Years – en ny, svensk åldersbestämd whisky

mackmyra ten years

I maj lanserar den svenska whiskypionjären Mackmyra sin nya säsongswhisky Ten Years, vilken är märkets första åldersbestämda whisky att bli tillgänglig i en större upplaga.

Mackmyra Ten Years är en elegant single malt som har lagrats i minst 10 år, 50 meter under marken i Bodås Gruva. Lagringen har skett på fat av ex-bourbon och ny amerikansk ek, där de senare är delvis mättade med oloroso-sherry. Angela D’Orazio, master blender på Mackmyra, berättar att hela 45 % av whiskyn i Ten Years är från 2004. Men i och med reglerna för hur whisky ska ålderskategoriseras, där den åldersbestämda siffran inte får vara äldre än den yngsta ingrediensen, så är det alltså officiellt 10 år som Ten Years har lagrats.

mackmyra ten years

Här har Ten Years faktiskt halkat ut lite i periferin (glaset längst till höger). På bild är istället Mackmyra Brukswhisky och Mackmyra Svensk Ek.

Whiskyn har en vacker honungsfärg och doften går mot torkad frukt, bär, kryddor och sött vin, vilket kanske kommer från de sherrymättade amerikanska ekfaten. Texturen är tydlig och ganska fyllig medan smaken är karamellig och kryddig, med en subtil ekighet och toner av bland annat mörk choklad, russin, vanilj och örter. Eftersmaken är relativt lång och stor, med vinösa aromer och smak av bär och torkad frukt. Alkoholhalten ligger på kraftfulla 46,1 %.

Ten Years är en av de bästa whiskys jag har testat på flaska.

”Ten Years är en av de bästa whiskys jag har testat på flaska”, säger Magnus Dandanell, VD för Mackmyra. Sedan förklarar han att destilleriet gärna använder just oloroso-fat, som här, för sina whiskysorter. Anledningen till det är att oloroson bidrar med sötma och smak av torkad frukt till whiskyn, vilket tillsammans med själva fatet resulterar i en mjuk knäckighet, som passar bra ihop med Mackmyras karakteristiska maltsötma.

mackmyra ten years angela och magnus

Till vänster master blender Angela D’Orazio och till höger Magnus Dandanell, VD för Mackmyra. Foto: Mackmyra

Magnus berättar vidare att Mackmyra lagrar och slutlagrar en hel del av sin whisky på mindre fat, 100, respektive 125 liter, istället för 200 och 500 som är mer standard. De små faten bygger de ofta om själva, från till exempel amerikanska ekfat. Att lagra på ett mindre fat gör att whiskyn exponeras mer koncentrerat till fatet och dess karaktär. Vilket i princip ger en snabbare mognad än på ett större fat, även om man inte kan säga att effekten är exakt densamma. Att lagra på små fat har blivit ett sätt att laborera med kvalitet och karaktär i ytterligare en dimension, utöver längden på lagringen och typ av fat. Och Mackmyra har där haft mycket goda resultat.

För Ten Years har man istället valt att lagra på fat i standardstorlek och vänta ut whiskyn. ”De sista åren av lagring ger en extra touch av lenhet”, förklarar Magnus och berättar att han är jättenöjd med resultatet och att Ten Years liknar flera av de whiskys som lagrats på mindre fat i smaken, trots att den har legat på stora fat, 200 och 500 liter, under hela lagringsperioden.

mackmyra ten years

Inför premiäravsmakningen av Ten Years, under vilken vi även provade två andra av Mackmyras whiskys.

Mackmyra lanserade sin första whisky 2006. Företaget har hela tiden jobbat med helt egna produkter, istället för att till en början köpa in själva spriten från andra tillverkare, och destilleriet grundades redan 1999. Innehållsmässigt har man från dag ett valt att fokusera på svenska smaker och råvaror, vilka också sourcas så lokalt som möjligt.

De sista åren av lagring ger en extra touch av lenhet.

Kornet kommer från Strömsta Säteri, vattnet från Valboåsen och jästen är Jästbolagets standardjäst. Också de finishviner som används är ofta svenska, och för sina rökiga whiskys röker Mackmyra malten själva, på plats i destilleriet. Till rökningen används då torv och enris, vilket ger en sorts pepprig skogskänsla, som av enrisrökt korv, snarare än den typiska, skotska torven.

mackmyra ten years

Presslanseringen av Mackmyra Ten Years ägde rum vid en lunch på det nyöppnade hotellet At Six i Stockholm.

En annan sak som karakteriserar Mackmyras tillverkning är att de ofta tar ut svängarna smakmässigt mer än vad som är typiskt för hur många skotska destillerier jobbar, vilka snarare spelar med små nyanser i sin smakbild.  Magnus förklarar att Mackmyra vill vara en innovativ och kundnära whiskytillverkare och gärna ligga i framkant med trender och tekniker, bland den mängd av passionerade hantverksdestillerier som har dykt upp under de senare åren. Samtidigt är det klassisk skotsk whisky som förblir grundtraditionen i märkets produktion.

Ten Years rekommenderar Magnus att dricka i ett litet tulpanglas, förslagsvis rent till en början, för att bekanta sig med smakerna. Och därefter gärna i kombination med en god ostbit, som comté, eller en efterrätt. Whiskyn kommer att finnas tillgänglig på Systembolaget från den 5 maj 2017 i 12 000 exemplar, vilket är hela tio gånger mer än tolvåriga Moment 12, märkets allra första publika åldersbestämda utgåva, som lanserades i februari i år.

”Att tillverka whisky är ett stort commitment”, säger Magnus sammanfattningsvis, 18 år och många lyckade lanseringar efter det att Mackmyras destilleri slog upp sina dörrar för allra första gången. 

Foto, presentationsbild, ovan: Mackmyra

Foto, där inget annat anges: Johanna Bergström

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *