Test av ansiktsbehandling med ZO Skin Health

zo skin health

Jag fick nyligen chansen att testa ansiktsbehandlingen ZO Ultra Hydration Treatment, från hudvårdsmärket ZO Skin Health, som har fått sitt namn efter grundaren, Dr. Zein Obagi. Behandlingen utfördes hos salongen Västermalms Hudvård, som ligger på Kungsholmen i Stockholm.

Jag hade länge varit nyfiken på ZO Skin Health och hade använt några av deras produkter under ett par veckor innan min facial, för att vänja in huden lite och samtidigt få en bättre synergieffekt mellan vardagens hudvårdsrutiner och salongsbehandlingen.

ZO Skin Health, i den formen det existerar idag, lanserades 2007 och har även ett systermärke, ZO Medical. Båda linjerna är väldigt resultatorienterade och jobbar med att aktivera huden till att bygga upp sig själv och bli starkare inifrån, snarare än att hela tiden tillföra saker utifrån. Huvudingrediensen i de flesta av formuleringarna är olika typer av A-vitamin, och då främst Retinol.

zo skin health

De allra flesta produkterna som används under ZO Ultra Hydration Treatment kommer från ZO Skin Health. Undantaget är den härliga cleansern, Foamacleanse, till vänster, som tillhör systermärket ZO Medical.

Tanken är att, med hjälp av Retinol, stimulera huden till ökad cellförnyelse och aktivitet, för att den ska hålla sig bättre i form längre. ZO själva jämför gärna sina produkter med träningspass för hyn: det kan vara lite jobbigt i början, men är ganska härligt när man väl har kommit igång, och ger goda hälsoresultat på lång sikt.

ZO själva jämför gärna sina produkter med ett träningspass för hyn.

ZO är inget typiskt SPA-märke, med härliga dofter och skämma bort-känsla, utan håller genomgående en mer medicinsk approach. Som ny användare av produkterna, eller behandlingarna, kan man ibland uppleva symptom som rodnad, flagande partier och en torr, tight känsla, i varierande omfattning, beroende på ens egen hudstatus och på vilka produkter eller behandlingar det gäller. Men detta är alltså i princip huden som håller på att träna upp sig, och ZO rekommenderar att hålla ut, trots det eventuella obehaget, och fortsätta att konsekvent använda produkterna tills man är över tröskeln, och hudens träningsvärk så att säga har släppt. Då ser man generellt sett väldigt fina resultat.

Behandlingen ZO Ultra Hydration Treatment börjar med en aktiv rengöring och därefter en mekanisk peeling, som ska rensa upp huden lite från döda hudceller och annat skräp, och på så sätt göra att de aktiva ingredienserna i den påföljande syrapeelingen kan tränga ned ännu djupare i hudlagren.

zo skin health serum

Serumet Ossential Growth Factor Serum Plus används normalt sett som ensam produkt nattetid, men även efter en salongsbehandling, för att förlänga och förstärka effekten.

Innan syrapeelingen prepareras huden med en speciell produkt, vilken tar bort det sista av fett och orenheter från hudytan. Lösningen doftar ganska starkt, vilket kommer lite oväntat. Men detta är ofarligt och drar förbi relativt omgående.

Lena Edblad, innehavare av Västermalms Hudvård, och som utför min behandling, berättar att syrapeelingen har en fin balans av syror som samverkar på ett bra sätt, och även innehåller lugnande komponenter, som sichuanpeppar och gallussyra. Peelingen har en ganska specifik doft, som drar lite åt kåda och är riktigt angenäm. Formuleringen jobbar på djupet och ger en slät yta samt jämn hudton. På mig lägger Lena på två lager av produkten, för att få mer effekt.

Efter det att syrorna har fått jobba så neutraliseras hudens PH-värde med ytterligare en specialprodukt, innan det är dags att gå vidare med vårdande produkter. Vid själva neutraliseringen kittlar det lite i ansiktet, men därefter känns huden väldigt fräsch, och verkligen rengjord från grunden.

zo skin health ansikte

En bra grund för huden under dagtid: Ossential Daily Power Defense och lätt tonade Oclipse, som har SPF 30.

För att kyla, lugna och tillföra fukt efter syrapeelingen används först en behaglig aloe vera-mask. Huden är väl förberedd och masken har möjlighet att återfukta ordentligt, långt ned i hudlagren. Medan masken verkar får jag en härlig massage, dels över skuldror och nacke, för att ytterligare slappna av och släppa ned axlarna. Dels masserar Lena ansiktet, för att stimulera cellerna lite extra. Ansiktsmassagen är väldigt angenäm och precis, och avslutas med korta trumvirvlar med fingertopparna, för att aktivera mikrocirkulationen.

Hyn är mer balanserad och motståndskraftig, samt känns friskare och yngre, med synbart mer glow.

Så är den aktiva delen av behandlingen över och inför att jag går därifrån lägger Lena på några avslutande produkter. Hon börjar med Ossential Growth Factor Serum Plus, vilket vanligtvis används som enda produkt över natten, men även efter en salongsbehandling, för att förlänga behandlingens verkan och effektivitet. Som dagkräm får jag en av ZOs hjälteprodukter, Ossential Daily Power Defense, vilken är luftig och behaglig i konsistensen och, trots sin höga verkansgrad, också kan appliceras, försiktigt, i utkanten av ögonområdet. Däröver kommer det ett lager av solskyddsprodukten Oclipse, som är lätt tonad och jämnar ut hudfärgen väldigt fint. På läpparna slutligen blir det härliga Liprebuild, som verkar långsiktigt mjukgörande och ger en angenämt pirrande känsla när man lägger på den.

zo skin health

När det gäller skönhetsbehandlingar bör man i Sverige alltid vända sig till en auktoriserad hudterapeut, som är godkänd av Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation. Här är flaggan utanför Västermalms Hudvård på Kungsholmen.

Lena, vars hud ser påfallande fin och hälsosam ut, berättar att hon själv har använt ZOs produkter i ungefär två år. De skillnader hon märker på sin egen hy är att den är mer balanserad och motståndskraftig, samt känns friskare och yngre, med synbart mer glow. Dessutom har tidigare problem med orenheter så gott som upphört.

Min hy var stressad och glåmig innan behandlingen, men trots att den är så tunn, och lite åt det känsliga hållet, så blir det ingen irritation eller negativ reaktion utan resultatet är jättefint, med jämt pigment, frisk lyster och en mycket behaglig känsla. Lena förklarar att man, när man har börjat vänja sig vid serien och lärt känna produkterna, kan experimentera med att variera sina rutiner något efter hur huden beter sig. Och till exempel köra en kur med powerprodukten Radical Night Repair om man börjar känna sig lite gråblek. Själv har hon hittills aldrig haft några kunder som har varit missnöjda eller reagerat negativt eller överkänsligt på ZO Skin Health, trots att det är så pass kraftfulla ingredienskombinationer i de flesta av produkterna.

Jag har varit väldigt nöjd både med de produkter jag har använt hemma och med behandlingen hos Västermalms Hudvård. Framförallt känns huden ren och balanserad, med en synbart jämnare hudton. Det enda skulle i så fall vara att jag ibland till vardags upplever en viss torr- och stramhetskänsla, speciellt efter längre flygningar, eller vid förkylning och liknande. Som om hyn är väldigt törstig. Men, på Lenas inrådan ska jag nu prova att helt enkelt fortsätta med samma ZO-baserade program, istället för att blanda upp med andra, mer återfuktande produkter, och se om det blir bättre när huden så småningom har tränat upp sig (jämför med vad jag skriver ovan, om ZOs rekommendationer).

Foto: Johanna Bergström

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *