Vinhuset Ramos presenterar vårens nyheter

Nyligen bjöd det portugisiska vinhuset Ramos in till avsmakning av några av sina nyheter för den svenska marknaden, däribland den senaste upplagan av deras årliga lansering Ramos Reserva (från 2015 i detta fall).

Ramos Reserva firar faktiskt sitt tioårsjubileum i år och finns, förutom i den vanliga flaskan, också som trelitersbox. Boxen fick väldigt fina recensioner när Allt om vins provningsgrupp testade nya årgångar i vintras, och belönades till och med med kommentaren ”Bästa boxen någonsin”. Tioårsjubileumet uppmärksammas dessutom med en ny design på boxförpackningen, som går i svart och har en elegant, autentisk träkänsla i ytan.

ramos reserva 2015

Till tioårsjubileumet har Ramos Reseva fått en ny, elegant design på boxen.

Ramos Reserva 2015 är ett ganska mustigt rödvin, med vackert rödblå färg. I doften känner man en hel del körsbär, men även senare inslag av frukter som plommon och björnbär. Smakmässigt finns det en läderaktig strävhet och toner av peppar, som balanseras upp av mörka och röda skogsbär och möjligen lite lakrits. Tanninerna är mjuka och avslutet långt och angenämt.

Tanninerna är mjuka och avslutet långt och angenämt.

Portugal är känt för att hålla sig till sina inhemska druvor och Ramos Reserva 2015 är inget undantag. Vinet är en blandning av aragonês, 60 %, trincadeira, 35 %, och syrah, 5 %. Alkoholhalten ligger på 14 % och vinet har lagrats på rostfritt stål, istället för på traditionella träfat, vilket har gjorts för att få rätt balans av struktur och fyllighet. De lätt kryddiga aromerna gör att Ramos Reserva bland annat passar bra ihop med smakrik, grillad mat, främst kanske rött kött men också grönsaker och rotfrukter.

ramos joao

Vinmakare João P. Ramos på plats i Stockholm för att presentera vårens nyheter. Vinet på bilden är Duorum Colheita 2014. Foto: Johanna Bergström

Under lanseringslunchen, där vi blev introducerade till nyheterna, bestod menyn av grillad oxfilé med sotad vårlök, rostade plommon, confiterad potatis och bearnaisésås. Respektive, för vegangänget, inklusive mig själv, rostad palsternacka med sotad vårlök, rostade plommon, lingon, rotselleripuré och dragonemulsion. Vinnande kombinationer, enligt mig, där smak lyfter smak mellan grillat/rostat och vin.

Extra spännande och intressant vid pressmötet var att Ramos vinmakare, João P. Ramos, var på plats i egen hög person i Stockholm, och anslöt sig till oss, tillsammans med sin son, João Maria, som också han är vinmakare och arbetar tillsammans med sin far på familjeföretaget. Ramos viner är väl etablerade i Sverige sedan tidigt 2000-tal, och till och med Joãos allra första vin på den egna vingården, Vila Santa Reserva, exporterades hit så tidigt som i slutet av 1990-talet.

ramos vegetariskt

Det, utsökta, vegetariska alternativet under Ramos presslunch: rostad palsternacka med sotad vårlök, rostade plommon, lingon, rotselleripuré och dragonemulsion. Foto: Johanna Bergström

João P. Ramos är ansedd som en av Portugals främsta vinmakare och är även en drivande kraft i att modernisera landets vinnäring. Han har framställt, främst, röda viner av hög kvalitet ända sedan 1980-talet och lägger bland annat stort värde vid att vara i framkant när det gäller tillverkningsmetoder samt att hålla skötseln och underhållet av vingårdarna så nära perfektion som möjligt.

De lätt kryddiga aromerna gör att Ramos Reserva bland annat passar bra ihop med smakrik, grillad mat, främst kanske rött kött men också grönsaker och rotfrukter.

Portugal kanske inte är den första aktören man tänker på i samband med vintillverkning, men faktum är att, procentuellt räknat av befolkningen, så ligger landet faktiskt i topp globalt sett, i och med att hela 15 % av invånarna är involverade i den nationella vinindustrin. Dessutom sägs Portugal vara det land i världen som har det högsta antalet druvsorter, vilket sist man räknade var över 300 stycken. Portugal står även för 70 % av den globala vinkorksmarknaden, och här återfinns också världens största bestånd av korkek.

ramos nyheter på flaska 2017

De övriga vinerna som vi provade under Ramos lunch, och som finns tillgängliga via Systembolaget från och med mars 2017. Från vänster är det: Tons De Duorum Red 2015, Duorum Colheita 2014 samt João P. Ramos Alvarinho 2015.

Övriga viner som presenterades under Ramos lunchevent, förutom Ramos Reserva 2015, var João P. Ramos Alvarinho 2015, Tons De Duorum Red 2015 samt Duorum Colheita 2014, vilka alla är tillgängliga på Systembolaget från den 22 mars 2017. Särskilt Alvarinhon fångade min uppmärksamhet. Det är en 100 % Alvarinho, där 95 % av druvorna har lagrats på en temperaturstyrd tank i rostfritt stål, och 5 % av druvorna har lagrats på nya, franska ekfat. Vinet är fräscht och lite gyllengrönt i färgen, med en doft som har en blandning av söta och friska frukter samt en del mineralitet. Smaken är lagom komplex, med frukt och mineral, och ligger kvar länge på bakre delen av tungan, ut mot kinderna tror jag.

Det är nästan så att jag har hittat en ny vit favoritdruva. Som tur är har jag också en sommelier till bordet, för att reda ut begreppen. ”Alvarinho är en utmärkt druva att kombinera med mat, den har vissa paralleller till Riesling och kan utan problem drickas till en mustig tomatsås, till exempel. Smakerna kommer då att förhöja och dra upp varandra”, säger Jennie Pihl, som är restaurangchef på STHLM Tapas Selected, i Gamla Stan i Stockholm. ”Det är en druva som har väldigt fin potential för lagring”, fyller João P. Ramos i.

Ramos Reserva 2015 och Duorum Colheita 2014 finns tillgängliga i Systembolagets ordinarie sortiment och João P. Ramos Alvarinho 2015 samt Tons De Duorum Red 2015 via beställningssortimentet. Samtliga från och med mars 2017.

Foto, presentationsbild, ovan: Johanna Bergström

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *