Haupt lanserar världens dyraste lakritspralin

Till helgen är det dags för den årligen återkommande Lakritsfestivalen i Stockholm, som hålls på Annexet, i Globenområdet. Bland många spännande event, lanseringar och smaker som kommer att presenteras under festivaldagarna är det kanske särskilt en nyhet som sticker ut lite extra. Det är svenska Haupt lakrits, vilka tillverkar sina produkter i en mindre fabrik i Kista, som nu introducerar en begränsad upplaga av det som antagligen är världens dyraste lakritspralin.

Det kommer endast att produceras sammanlagt ett kilo av pralinen, vilket sedan fördelas på 10 exklusiva och unika burkar, var och en handmålad av konstnären Cecilia Haupt, som för övrigt inte är släkt med familjen Haupt, bakom lakritsvarumärket.

Lakritspralinen består av handplockade råvaror av allra högsta kvalitet, som har sammanförts i en minst sagt dekadent kombination, vilken dock känns lyxig, snarare än överdådig, när den serveras i lagoma munsbitar, som här.

världens dyraste lakrits haupt skedar

Provsmakning av de exklusiva ingredienserna – lakrits, vit choklad, tryffel och iransk kaviar.

Kärnan i pralinen är gjord av handrullad saltlakrits med rålakrits från Kalabrien, vilken av många anses vara den godaste lakrits som finns. Lakritsen har kokats i 8 timmar och därefter lagrats under 10 veckor, för att låta dess smak och karaktär utvecklas till fullo. Lakritsen är sedan coatad med vit choklad från det Toskanabaserade varumärket Amedei, som är välkänt för sin höga kvalitet och enormt fina smak. Till skillnad från många andra vita chokladsorter är denna ganska balanserad i sin sötma, vilken alltså inte är så sockrig som man skulle kunna befara.

Idén att tillverka världens dyraste lakrits föddes när Haupt började experimentera med att använda tryffel för sina produkter.

Chokladen är smaksatt med vit Albatryffel, svart Périgordtryffel, hasselnötter från Piemonte samt specialtorkad, iransk störkaviar. Därefter är hela pralinen rullad i en blandning av tryffel, nötter och rålakrits. Också de två tryffelsorterna är (frys)torkade, vilket gör dem än mer intensiva och förföriska i sin smak. Vid frystorkning försvinner generellt sett ungefär 90 % av själva substansen, medan 100 % av smaken stannar kvar, på bara 10 % av den ursprungliga volymen. Den torkade kaviaren är något mindre koncentrerad och där kan man räkna med att runt två tredjedelar av massan går bort under torkningsprocessen.

världens dyraste lakrits burkar cecilia haupt

De 10 burkarna är alla olika och unika, handmålade av konstnären Cecilia Haupt.

Piemontehasselnötter skulle jag personligen kunna skriva en mindre roman om. Men egentligen behöver de gyllene små smakexplosionerna kanske ingen närmare presentation. Piemonte anses ha de godaste hasselnötterna i världen och de som Haupt har använt här är odlade på 700 meters höjd, för att sedan varsamt rostas under en längre period, vilket ytterligare framhäver den karakteristiska sötaktiga smaken. Den höga odlingsaltituden i sin tur bidrar till att minimera fukthalten i nötterna vilket i slutändan också ger en ökad smakintensitet.

Rasmus Ragnarsson, VD för Haupt Lakrits, berättar att idén till att tillverka världens dyraste lakrits föddes när Haupt började experimentera med att använda tryffel för sina produkter. I det sammanhanget kom man i kontakt med en liten fabrik i Alba, som frystorkade tryffel. Logiskt nog arbetade de främst med just Albatryffel men när Haupt undrade om de också kunde torka Perigordtryffel så var inte det heller något problem. Som en anekdot i sammanhanget kan jag nämna att den vita Albatryffeln innehåller en speciell stereoid, som är mycket lik människans sexuella hormoner. Inte helt förvånande kanske, när man tänker på tryffelns mytomspunna rykte.

världens dyraste lakrits

Frystorkad tryffel, svart och vit, samt hasselnötter från Piemonte.

Kombinationen lakrits och tryffel blev väldigt god, men dyr. Ett gram frystorkad tryffel kostar runt 250 kronor och även om det är en koncentrerad produkt och man inte behöver använda några större kvantiteter, så rusade kostnaderna iväg lite grand. Men snarare än att lägga sina tryffelplaner på hyllan bestämde sig Haupt för att gå åt andra hållet och istället skapa en riktigt dyr lakrits – och varför inte då direkt världens dyraste.

En chardonnay från Bourgogne kan nog passa till. De smöriga och nötiga tonerna kommer antagligen att gifta sig väl med den balanserade komplexiteten i pralinen.

Burkarna med världens dyraste lakrits kostar 3 600 kronor styck. Alla intäkter kommer att gå till Barncancerfonden och officiell försäljningsstart är under Lakritsfestivalen, den 1-2 april 2017. Priset må vara i överkant för mitt vanliga lördagsgodis men så är det också en väldigt fin smakupplevelse som man får för pengarna. Den salta lakritsen tillsammans med sötman från choklad och hasselnötter matchas perfekt mot de aromatiska tryfflarna, medan kombinationen lakrits och kaviar tillsammans tillför ett elegant element av umami.

världens dyraste lakrits hampus

Rasmus Ragnarsson, VD för Haupt Lakrits, på plats för att presentera projektet med världens dyraste lakrits för press och bloggare.

Det här är en godbit att njuta av i lugn och ro, för att riktigt ta in och uppleva alla smaker och nyanser. Antagligen är ett glas gott vin det bästa komplementet till, och Rasmus föreslår här en chardonnay från Bourgogne, vars smöriga och nötiga toner säkert skulle gifta sig väl med den balanserade komplexiteten i pralinen.

Jag noterar i förbigående att detta är andra gången under våren som vi får uppleva Perigordtryffel i sötsakssammanhang. Tidigare i år var det krögaren Pontus Frithiof som dressade sin gourmetsemla med generösa mängder av det som av kännare gärna kallas för Kejsarinnan under jorden. Exklusivt, spännande – och väldigt gott! Lite som att använda ett fint flingsalt till kolasås eller vaniljglass. Andra, liknande kombinationer välkomnas med spänd förväntan.

Foto, förutom presentationsbild, högst upp: Johanna Bergström

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *