Library of Fashion – låna designkläder i Bibliotekstan

library of fashion bibliotekstan

Fastighetsbolaget Hufvudstaden går samman med Kaplans Auktioner i en kreativ och spännande pop up-butik, på Smålandsgatan i Bibliotekstan. I Library of Fashion, som butiken heter, finns det ett noggrant sammansatt modebibliotek, där man kan låna med sig designplagg (ett åt gången), spännande doftprover från parfymmärket Sniph, konst från Absolut Art, en inredningshörna från Brandstationen samt ett kafé i regi av härliga Pom & Flora. Dessutom hänger på ena långväggen 5 unika plagg, som kommer att auktioneras ut på pop upens sista dag, den 29 mars, klockan 17.00.

library of fashion bibliotekstan

Ett urval från det noggrant sammanställda modebiblioteket.

De märken som har bidragit till auktionen är: Rodebjer, med Alice Bah Kuhnkes sagolika Nobelklänning från 2016, Marimekko, med en replika av den ikoniska Korppi-klänningen, som ropas ut tillsammans med ett tryck på originalklänningen, Hope, med det första exemplaret av en underbar rosa fuskpäls från höstens kollektion, samt Filippa K, med dels en fantastisk sidenklänning från 2011, dels en stilren herrock i 100 % ull.

library of fashion bibliotekstan

Till vänster är Alice Bah Kuhnkes magnifika Nobelklänning från 2016, designad av Rodebjer. Till höger en fantastisk fuskpäls för Hopes AW17-kollektion.

Förutom dessa 5 föremål har man även samlat in plagg och accessoarer från allmänheten, vilka också blir möjliga att ropa in under auktionen på onsdag. Allt som allt kommer ungefär 60 föremål att gå under klubban och redan nu har den som är intresserad möjlighet att lägga ett förhandsbud på auktionens kampanjsida.

Modebiblioteket i sin tur består av ungefär 75 plagg och accessoarer från varumärken som återfinns i Bibliotekstan. Louise Severin, projektledare på Hufvudstaden, förklarar att man har valt att inkludera märken och plagg som står för hållbar kvalitet och långlivad design, och som därmed kan leva länge, och även i slutändan få ett nytt liv, efter det att den ursprungliga ägaren inte vill eller kan ha kvar dem längre.

Brandstationen står för pop up-butikens fina inredningshörna. Mycket inspirerande.

Hela syftet med Library of Fashion är också att lyfta fram begreppet slow fashion och att gå mot ett mindre säsongsbetonat tänkande kring mode och kläder. Louise berättar att idén föddes att göra ett samarbete med Kaplans, som med sin verksamhet ju i allra högsta grad representerar återanvändning av föremål. Sedan utvecklade man upplägget till att koppla ihop det med modebiblioteket, och på så sätt få med flera aktörer i området i projektet. Responsen från modeföretagen har varit mycket positiv och i bibliotekets urval finns plagg och accessoarer från varumärken som Louis Vuitton, Rodebjer, Filippa K, Sandqvist, J.Lindeberg, L’Homme Rouge, Whyred, & Other Stories och Stylein. Och den konstintresserade kan faktiskt även låna tavlor från Absolut Art under eventperioden.

library of fashion bibliotekstan

Mysigt att ta en fika från Pom & Flora och låta sig inspireras av den härliga atmosfären i pop up-butiken.

”Precis som en bra historia tål att berättas flera gånger, kan ett välsytt plagg leva många liv”, säger Louise, som också hoppas att konceptet modebibliotek ska dyka upp på fler ställen i framtiden. Vilket inte alls är omöjligt, mycket i och med den växande sharing economy-trenden, där man pratar om tillgång snarare än ägande i allt större utsträckning.

”Vi ville bygga upp en hel liten värld”, förklarar Louise avslutningsvis och berättar att tanken med eventet har varit att skapa en härlig atmosfär, där man kan komma in för att låta sig inspireras av mode, doft, konst och design. Men också för att koppla av med en fika i solskenet vid fönstret ut mot Smålandsgatans folkliv.

library of fashion bibliotekstan

Riktig gallerikänsla när Absolut Art täcker väggarna med en eklektisk samling av spännande tavlor.

När jag smiter förbi för att ta en närmre titt på biblioteksurvalet är det en hel del folk i den stora ljusa lokalen, men ändå lugn och skön stämning. Två välfriserade damer håller på att välja ut varsitt plagg från lånekollektionen, några andra gäster tittar på konst, i äkta gallerimanér, och i kafédelen är det full fart med kaffe, avokadomackor, kardemummabullar och chiapudding. Jag suktar länge efter en silvrig toteväska från Hope innan jag motvilligt hänger tillbaka den och ger mig av tillbaka till skrivarstudion. Lite avundsjuk är jag på min väninna, som har sitt kontor mitt på Norrmalmstorg, ett kort stenkast från pop up-butiken, och därmed just nu ett temporärt guldläge för både ögongodis och finfika.

Foto: Johanna Bergström

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *