Roe & Co – modern irländsk whiskey med rötterna vid ett päronträd i Dublin

Roe and co whiskey featured

En ny irländsk whiskey ser dagens ljus när det globala dryckeskonglomeratet Diageo nu lanserar Roe & Co. Och samtidigt är det snarare en gammal tradition som plockas upp, eftersom idén bakom varumärket kommer från den välkände whiskeytillverkaren George Roe, som under tidigt 1900-tal drev ett av Irlands ledande destillerier

, vilket tyvärr gick i konkurs under 30-talet, en tidsperiod som överlag var ganska tuff för den irländska whiskeyindustrin, av olika skäl. Lanseringen av Roe & Co firades med ett internationellt event i Dublin, som hölls i det historiska kraftverket Guinness Power House, byggt 1939, vilket ligger i samma område där George Roe en gång bedrev sin verksamhet. I kraftverket kommer man också inom kort sätta igång med att bygga Roe & Cos eget destilleri, och delar av utrymmena kommer även i framtiden att användas för olika typer av evenemang och fester. Det är en otroligt vacker byggnad, i rå, industriell stil, och trevligt nog låter det på Diageos representanter som att mycket av originaldetaljerna, som rör, armaturer och ståltrappor kommer att behållas intakta, vilket ger en riktigt häftig interiör och en fantastisk lokal att vistas i och visa upp för besökare och affärspartners.

roe & co whiskey

Premiäravsmakning av Roe & Co, för bransch och press, i det före detta kraftverket Guinness Power House.

Med andra ord har Roe & Co alltså i nuläget inget eget destilleri utan whiskeyn, en blend, består idag av noggrant utvalda fat av irländsk malt- och grainwhiskey. Bakom kompositionen av den nya whiskeyn ligger Diageos master blender, Caroline Martin, och det är därmed också hon som handplockar de fat som ska ingå. Lyx.se var på plats i Dublin för lanseringen av Roe & Co och fick tursamt nog en pratstund med Caroline efter eventet. Här berättar hon mer om arbetet som ligger bakom den nya whiskeyn och om hur hon tänkte när hon tog fram dess smakprofil.

Det här är vägen framåt för irländsk whiskey, att utforska nya smaker och testa gränserna för vad som fungerar.

Det som karakteriserar Roe & Cos whiskey är att den dels har den lenhet som är utmärkande för irländsk whiskey. Dels har den olika nivåer av fruktiga och kryddiga aromer, som päron, vanilj och malt, och med en lite träig karaktär, som liksom genskjuter de andra smakerna. Caroline förklarar att just lenheten var en nyckelpunkt för henne i skapandet av den nya whiskeyn. En len smak är något som ofta känns familjärt och som man kan relatera till, och därför kan det också göra en whiskey något mer inbjudande och lättdrucken. Sedan betyder lenhet säkert olika för olika människor, och för Caroline var det en rund och mjuk sötma, som av mogen frukt, som fick utgöra basen för den lena smaken.

Roe and co whiskey tak

Delar av interiören (taket) i historiska Guinness Power House, som nu ska transformeras, varsamt, till Roe & Cos nya destilleri.

Samtidigt var det viktigt för Caroline att whiskeyn inte blev för endimensionell i sin lenhet och för att addera djup och komplexitet till blenden så jobbade hon med att ta in smaker av till exempel söta päron och aromatiskt trä i blandningen. Päronsmaken är delvis en hyllning till det ursprungliga George Roe Distillery, som tyvärr idag till större delen är förstört och där allt som finns kvar numera är byggnaden St. Patrick’s Tower, bredvid vilken det mycket riktigt växer just ett gammalt päronträd. Tornet och trädet syns för övrigt på Roe & Cos fina flasketikett och just päronet dyker upp igen i form av en vacker relief i flaskans botten. Jag älskar för övrigt den typen av detaljer! Och fler med mig säkerligen.

Träkaraktären, som nämns ovan, är viktig för whiskeyns komplexitet och den kommer till stor del från lagringen, som sker på fat av amerikansk ek, varav en hög andel är first fill bourbon. Men också faten som de inkluderade whiskeysorterna har lagrats på spelar en viktig del för smaken på den färdiglagrade blenden. Och även dessa är i amerikansk ek för Roe & Cos första batch. Alkoholhalten i sin tur ligger på 45 %, vilket alltså är något högre än de 40 % som är minimum för irländsk whiskey. Caroline förklarar att denna procentsats har att göra med att man ville ge whiskeyn en utpräglad fruktighet av mogna päron. Efter lite laborerade fram och tillbaka, också med proportionerna av malt och grain, landade man på 45 % som en optimal nivå, för att ge den önskade smaken.

Roe and co whiskey etikett

Detalj från Roe & Cos stilrena flaska. Här syns St. Patricks Tower, från det ursprungliga George Roe Distillery. Bredvid tornet växer ett päronträd och päronet återkommer även som en relief i flaskans botten, vilken faktiskt också kan anas på bilden.

Roe & Cos whiskey är inte kylfiltrerad, vilket alltså är en teknik som ofta används för att undvika att whiskeyn grumlas när den kyls med till exempel is. Kylfiltreringen har uteslutits eftersom den ofiltrerade whiskeyn behåller mer av sin textur och fyller upp munnen på ett annat, angenämt sätt. Och just texturen, som nästan påminner om härligt mjuk toffee eller honung, var något som flera av de kunniga gästerna på lanseringseventet kommenterade när jag frågade runt lite kring deras reaktioner på nykomlingen.

Dels har Roe & Co den lenhet som är utmärkande för irländsk whiskey. Dels har den olika nivåer av fruktiga och kryddiga aromer, och med en lite träig karaktär.

Precis som många andra irländska whiskeys är Roe & Co komplett trippeldestillerad, vilket görs för att ge den lättare, lena och drickbara karaktär som Caroline utgick från när hon skapade whiskeyn. Hela processen tog för övrigt runt ett och ett halvt år, från starten till att ha ett någorlunda färdigt koncept. Caroline förklarar att målet med den smakbild hon jobbade med: med lenhet och lätthet, i kombination med textur, fruktighet och komplexitet, var att whiskeyn skulle bli tillgänglig. Man ville å ena sidan göra den inbjudande för den något mer ovane whiskeydrickaren. Å andra sidan skulle den samtidigt kännas intressant och relevant för kännaren och whiskeyälskaren.

Roe and co whiskey cocktail

Lanseringslunch för Roe & Co. Drinken innehåller, förutom whiskey, bland annat kombucha och kallbryggt kaffe. En vinnande kombination, särskilt tillsammans med den fina jätteisbiten.

Och resultatet blev faktiskt väldigt bra. Roe & Co passar utmärkt både att dricka rent och med en matsked vatten. Personligen tycker jag att vattnet gör att den öppnar upp lite mer och får ytterligare en dimension av sötma. Sedan verkar detta vara en väldigt lämplig whiskey för cocktails och longdrinks, vilket demonstrerades kring lanseringseventet, då vi fick prova på flera olika specialkomponerade drinkar med Roe & Co som bas. Min favorit av de cocktails som serverades var en ganska clean variant, som, förutom whiskey, också innehöll aprikoslikör och serverades med rom- och sherryinfuserade russin. Lite nöjd blir jag allt när Caroline berättar att detta var också hennes favorit. Någonting rätt gör mina smaklökar tydligen. Men jag noterar även i förbigående att blandningen Roe & Co, kombucha och kallbryggt kaffe uppenbarligen är en vinnande kombination.

”Det här är vägen framåt för irländsk whiskey, där dess blenders börjar utforska nya smaker och testar gränserna för vad som fungerar”, säger Caroline och förklarar vidare att Roe & Co på det sättet är lite av en pionjär för irländsk whiskey av idag. Precis som George Roe var på sin tid. Och på det viset knyts säcken ihop: nya Roe & Co blickar framåt mot dagens moderna whiskeykonsument. Samtidigt har de rötterna i Irlands stolta tradition av whiskeytillverkning. Och allting kommer tillbaka till samma kvarter, vid Thomas Street i Dublin. Här låg en gång det ursprungliga George Roe Distillery. Och till 2019 beräknar man att det nya destilleriet, som alltså blir inhyst i det gamla kraftverket, ska vara klart. Då vill jag gärna komma tillbaka, för att se hur det färdiga resultatet ser ut. Och under tiden är jag väldigt nyfiken på kommande utgåvor av själva whiskyn. Det ska bli spännande att se hur dess DNA utvecklas över tid.

Roe & Co finns tillgänglig i utvalda europeiska barer från mars 2017. Lyx.se har tidigare skrivit om lanseringen i samband med St. Patrick’s Day.

Foto: Johanna Bergström

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *