St. Patrick’s Day – tre produkter för att uppmärksamma Irland vid nationaldagsfirandet

St. Patrick's Day featured

St. Patrick’s Day, den 17 mars, är Irlands nationaldag, men också en dag som firas inte enbart på den gröna ön utan också av irländare och andra världen över. Det är en glad dag och en dag då man genom åren, bland många andra festligheter, har sett flera landmärken, som till exempel Ericsson Globe, Sacré-Coeur, operahuset i Sydney och Chicagofloden, färgas gröna till minnet av Irlands skyddshelgon, St. Patrick.

Jag har själv tidigare aldrig riktigt firat St. Patrick’s Day, vilket säkert beror dels på att jag inte är någon enormt stor ölkonsument, dels på att jag inte har haft någon direkt relation till Irland. Nu var jag dock i Dublin i början av månaden och det är ju onekligen en stad, med tillhörande land och människor, som det är svårt att inte bli intagen och charmad av. Därför har jag här satt ihop en miniguide till vad man skulle kunna kalla ett alternativt St. Patrick’s Day-firande. För den som vill hylla Irland i liten skala, eller kanske bara gillar helgdagar i största allmänhet, och gärna passar på att unna sig något extra.

1. Guinness x Chokladfabriken

Den klassiska irländska öltillverkaren Guinness har en stark tradition av att experimentera med smaker, och i vår har de gått samman med svenska Chokladfabriken, under ledning av konditor Martin Isaksson, som även är Team Manager för det svenska konditorlandslaget, och tagit fram en exklusiv ölpralin. Pralinen är i mörk choklad och med en fyllning av mörk ölkräm. Ölet har toner av kaffe och pomerans, som gifter sig väldigt väl med den djupa, lite sträva smaken av mörk choklad. Supergott och –lyxigt, och ett spännande sätt att presentera stout på. Pralinerna säljs i Chokladfabrikens butiker till och med St. Patricks Day. Pris: 149 kr

2. Peter Thomas Roth Irish Moor Mud Black Mask

På en festdag vill man ju gärna känna sig lite extra snygg. Och samtidigt kan en helgdag vara en bra anledning till att unna sig en stund välförtjänt egentid, med till exempel en skön, rengörande och stärkande ansiktsmask. Irish Moor Mud Mask, från Peter Thomas Roth, innehåller, som namnet antyder, irländsk, svart lera, som samlas in för hand från hedar på den irländska landsbygden. Leran har höga halter av organiskt innehåll, vilket gör den rik på näringsämnen, mineraler och skyddande antioxidanter. Masken innehåller också näringsrika och återfuktande hijiki-alger, revitaliserande och renande vulkanisk aska samt rengörande aktiverat kol. En riktigt power-cocktail för huden med andra ord, som lämnar hyn återfuktad, slät och med en hälsosam lyster. Pris: 645 kr

3. Roe & Co Whiskey

Själva orsaken till att jag nyligen besökte Dublin var lanseringen av Roe & Co, en ny irländsk whiskey som ägs av den globala dryckeskoncernen och alkoholtillverkaren Diageo. Varumärket Roe & Co har inspirerats av George Roe, som under tidigt 1900-tal drev ett av Irlands ledande whiskeydestillerier. Det är en blended whiskey, som just nu blandas av noggrant utvalda fat av irländsk malt- och kornwhiskey. Samtidigt håller man på att bygga ett eget destilleri, som kommer att ligga i en fantastiskt vacker gammal power station, på Thomas Street, i ett område som tidigare har karakteriserats av whiskeytillverkning. Smaken har dels den mjuka lenhet som är typisk för irländsk whiskey. Dels finns det en djupare, smakrik fruktighet, med tydliga noter av päron, mogen frukt, malt och vanilj. Roe & Co whiskey kommer att finnas tillgänglig på utvalda cocktailbarer i Europa från och med mars 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *