Highland Park FIRE Edition – ny whisky på Systembolaget

Highland park fire featured

”Det finns bara en regel när det kommer till whisky. Och det är att njuta av den”, säger Martin Markvardsen, brand ambassador för det Orkney-baserade whiskymärket Highland Park. Martin är i Sverige för att lansera Highland Parks senaste prestigewhisky, FIRE, som är den andra i en serie av två utgåvor, och föregicks av ICE, vilken lanserades våren 2016. Båda utgåvorna är inspirerade av vikingakulturen och närmare bestämt asatrons mytiska 9 världar. I FIRES fall handlar det om eldjättarna och deras kamp mot gudarna, vilken resulterade i makternas undergång, Ragnarök, där världen gick upp i lågor. Ur askan efter Ragnarök skapades sedan den värld där vi bor och lever idag.

Den 15-åriga single malt-whiskyn FIRE har lagrats i portvinskryddade ekfat, vilket är en nyhet av två skäl. Dels är det första gången Highland Park använder portvinsfat för sin whisky, dels har man portvinsfat traditionellt sett snarare för att ge finish, men nu har de alltså använts under hela lagringstiden. Resultatet är en livfull och inbjudande whisky, med smakrika toner av kanel, toffee, torkad frukt och rökig honung. Avslutet är långt, fruktigt och med en elegant, väldigt speciell rökighet. Jag personligen älskar att dofta på whisky, och FIRE har härliga bäriga aromer som balanseras upp med vanilj, mörk choklad och mjuka kryddor. Färgmässigt gör whiskyn skäl för sitt namn, då portvinsfaten över åren har gett den en rödaktig, livlig färg, som är helt naturlig, liksom färgerna hos alla sorter i Highland Parks portfolio. Alkoholhalten är 45,2 % och Martin berättar att det var en hel del laborerande för att hitta den procent som gav bäst smak. Nu är FIRE dock perfekt balanserad, på en tiondels procent när, enligt Highland Parks whisky maker, Max McFarlane.

Highland park fire martin

Highland Parks brand ambassador Martin Markvardsen på besök i Stockholm vid Sverigelanseringen av FIRE.

Orkney-öarna, där Highland Parks destilleri ligger, har en stark relation till de nordiska länderna, och vikingarna. Detta var länge en vikingakoloni och hela en tredjedel av öarnas befolkning härstammar, i rakt nedstigande led, från vikingarna som bodde där. ”Den första whiskyn kom visserligen officiellt 1494, men jag är övertygad om att redan vikingarna tillverkade whisky på sin tid”, säger Martin leende. Sedan berättar han att, medan den bild som ofta målas upp av vikingarna är en av krigare och rövare, så var våra nordiska anfäder i själva verket både kreativa, händiga och skickliga affärsmän. Detta hantverksarv från vikingarna är något som ligger Highland Park varmt om hjärtat och som de refererar till bland annat i sin visuella kommunikation samt i sina specialutgåvor. Innan serien med ICE och FIRE lanserades till exempel Valhalla-kollektionen, som är inspirerad av asagudarna.

Det finns bara en regel när det kommer till whisky. Och det är att njuta av den.

Även om kvaliteten på whiskyn alltid står i första rummet så har kopplingen till vikingakulturen kommit att bli en viktig del av Highland Parks varumärke. I och med hur vikingarna reste med sina skepp över hela världen har de också lämnat avtryck både här och där. Och idag finns det vikingasällskap och liknande i såväl USA som Japan, samt på många andra platser. ”Vårt vikingaarv är något som väcker intresse och som folk har en relation till”, sammanfattar Martin.

Highland park fire med ram

FIREs röda flaska symboliserar eld medan träramen står för “den mörka ondskan”.

För att framhäva just arvet efter vikingarna har Highland Park valt att, för sina specialutgåvor, jobba med en tydlig parallell mellan smak och inspirationskälla. Till exempel har ICE, FIREs föregångare, en mintaktig arom, som kommer från de bourbonfat den lagrats på, och de tropiska, fruktiga noter dessa ger. I whiskyn upplevs de tropiska smakerna sedan snarare som mintiga, och kan därför ge associationen av iskalla polarvindar. I Valhalla-kollektionen, i sin tur, var whiskyn Thor en kraftfull utgåva, medan Freya istället hade getts ett mer feminint uttryck. Och så vidare.

”Vi vill med våra referenser till vikingarna hylla människor som gör något med sina händer”, fortsätter Martin och förklarar att vikingarna var otroligt skickliga hantverkare och därtill nyfikna upptäcktsresande, som, med hjälp av sin kreativitet och drivenhet, utforskade världen och främmande kulturer i en imponerande utsträckning, med tanke på hur tidigt ute de var. Sedan berättar han om ett riktigt härligt projekt, som ett av Highland Parks många fans har satt igång. Mannen har nämligen skapat hittills 4 olika instrument av de specialförpackningar, i ramform, som har omslutit utgåvorna Thor (gitarr), Loki (banjoline), Freya (fiol) och Odin (basfiol). Instrumenten skänks efterhand de blir klara till Highland Park, och visas nu i destilleriet, i en liten utställning. Med Highland Park som gemensam nämnare blir utställningen något av en hyllning till vikingarna, och till kreativitet och hantverksskicklighet överhuvudtaget. Väldigt speciellt och fint!

Highland park fire glas

Varje enskild whisky från Highland Park har sin egen speciella karaktär och personlighet. Samtidigt hålls de ihop av varumärkets distinkta smakprofil.

Samtidigt som varje enskild utgåva av Highland Park har sin egen speciella karaktär och personlighet så hålls de ändå ihop av varumärkets distinkta smakprofil, som, till skillnad från hos vissa andra märken, är påtaglig oavsett vilken typ av fat whiskyn har lagrats på. Smakprofilen är fruktig och har en väldigt speciell sötma, som kommer från den torv som eldas för att torka det maltade kornet. Smaken blir unik bland annat i och med att torv normalt sett har en mer träaktig smak. På de karga Orkney-öarna växer det dock inga trän, så torven får därmed en helt annan arom. Av den anledningen använder Highland Park enbart torv från Orkney för sin tillverkning. Samma typ av torv sedan 1798. Och, som ett av bara ett fåtal skotska destillerier, maltar de allt korn själva, på anläggningen. Whiskyn är sedan medelrökig, där de fruktiga och söta smaknoterna dock fortfarande är tydliga genom rökigheten. Avslutet är ett slags honungsaromatisk rökighet, som dröjer kvar länge, på ett angenämt, kittlande sätt, innan den rundas av.

Vi vill med våra referenser till vikingarna hylla människor som gör något med sina händer.

Martin berättar att de verkliga kärnelementen i smakbilden, Highland Parks DNA, är den karakteristiska sötman och den speciella torvkaraktären. Detta är något som kontrolleras noggrant innan och under lagringsprocessen, för att se till att alla noter som ska vara där är det, samt att ingen smak blir för dominerande eller att lagringsfatet har för mycket inflytande. En annan sak som bidrar till att Highland Park har en så konsekvent och påtaglig smakprofil är att de inte använder sig av fatfinish, slutlagring på en annan typ av fat, utan föredrar att hålla hela lagringen på ett fat. “Det är inget fel med fatfinish. Men vi tycker att det är enklare att hålla ihop smakbilden på det här sättet”, säger Martin och förklarar att det snarare handlar om två olika sätt att jobba på än om att det ena eller andra är bättre.

Highland park fire flambering

Efter den svenska lanseringsmiddagen för FIRE kan vi konstatera att den prestigefyllda whiskyn fungerar utmärkt vid flambering av kvitten.

Highland Park FIRE Edition lanseras på Systembolaget den 17 februari 2017, i en begränsad upplaga av 1331 flaskor, och kommer även att finnas tillgänglig hos en mindre skara utvalda barer. Förpackningen knyter an till storytellingen kring utgåvan: flaskan påminner i sin färg och form om eld och glödande lava medan den svarta ramen (som kanske blir nästa stränginstrument i destilleriets utställning) symboliserar ”den mörka ondskan”. Martin förklarar att detta är en lansering som främst riktar sig till den lite mer vane whiskydrickaren. Samtidigt är det en så pass inbjudande och mångsidig whisky att den säkert kommer att gillas av många olika typer av whiskykonsumenter, däribland även nybörjare och hemmakockar. Det finns liksom någonting för var och en att plocka ut från smakbilden. Sötman är där, kryddigheten, den mjuka, sötaktiga rökigheten och ett smakrikt, långt avslut. Med sin speciella karaktär kan FIRE dessutom uppskattas både av den som föredrar rökig whisky och av den som inte gör det. Det är i helt enkelt en, på många sätt, väldigt drickbar whisky – utan att för den delen kännas det minsta mainstream.

”FIRE är en av de bästa utgåvorna från Highland Park på ganska länge. Den ligger mig nära hjärtat och jag är väldigt nöjd med den”, säger Martin stolt. Sedan berättar han att de första reaktionerna man har fått har varit över förväntan, både på drycken i sig och på förpackningen: ”Att se folks ansikten vid provningarna har varit helt fantastiskt. De bara gillade allt – och tyckte att flaskan var jättesnygg!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *