Älskade semlor – här är årets godaste nyheter

semlor featured

Fettisdagen närmar sig med stormsteg. Men de flesta av oss har nog redan tjuvstartat med ett av svenskarnas absoluta favoritbakverk, semlan. I Sverige äter vi närmare 40 miljoner semlor per år, ett ätande som visserligen sträcker sig betydligt längre än de ursprungliga tre dagarna (Fastlagssöndagen till Fettisdagen), men som ändå traditionsenligt kulminerar på just tisdagen.

Över de senaste två/tre åren har den traditionella semlan i allt större utsträckning utmanats av alternativa varianter, där den mest kända utan tvekan är den nu närmast ikoniska semmelwrapen, som skapats av Mattias Ljungberg, från Tössebageriet i Stockholm. Och även om originalet någonstans antagligen kommer att segra i längden så är det alltid lika spännande att se vad landets kreativa bagare och konditorer presenterar för nya idéer. Här kommer 4 varianter som vi fastnade lite extra för i år.

Semmelboken

semlor semmelboken

Lakritssemlan är ett av alla innovativa recept i Mattias Ljungbergs underbara bok. Foto: Watz förlag

Det roligaste kanske någonstans är att baka sina egna semlor. Och hembakt smakar ofta lite extra gott av den kärlek som läggs i degen. Som en hjälp på traven, och som ögongodis för semmelälskarna bland oss, har semmelwrapens upphovsman, Mattias Ljungberg, tillsammans med matfotografen Joel Wåreus, tagit fram en helt underbar coffee table book. Boken, som bär den filosofiska titeln ‘Är semlan en semla’, innehåller en lång rad innovativa semmelrecept, intressanta fakta om semlor, samt en uppsjö av aptitretande bilder. En vacker gåva, som passar lika bra för bokentusiasten som till hemmabagaren – och kanske till dig själv om inte annat. Finns bland annat att köpa på TössebagerietPris: 239 kr

Tryffelsemlan

semlor rossinisemla

Rossinisemlan ersätter inte en vanlig semla utan är tänkt mer som ett lyxigt snack, ackompanjerat av vin eller champagne. Foto: Pontus Group

Gemensamt för de flesta semlor är att de är söta bakverk, ämnade att äta som fika eller efterrätt. Lite extra roligt därför att se Pontus Frithiofs tolkning, som består av en traditionell semmelbulle, fylld med spansk mandelmassa, perigordtryffel och anklevermousse, och toppad med rikligt av riven tryffel. Rossinisemlan, som den heter, har stjärnkrögaren tagit fram i samarbete med sina medarbetare, bagaren Pelle Henriksson och köksmästare Andreas Edlund. Rossinisemlan inte är tänkt att ersätta den vanliga semlan, utan bör snarare ses som ett exklusivt snack, och kan med fördel ackompanjeras av champagne – den “naturligt självklara parhästen till anklever och tryffel”. Mario E Moroni, chefsommelier och delägare i Arlandarestaurangen Pontus in the Air, ett av Pontus Frithiofs många projekt, tipsar om att gärna matcha Rossinisemlan med antingen Krug, “som har rätt komplexitet och elegans”, eller Henriot 2006, “som har en lite uppnosig, busig stil”. Rossinisemlan finns att köpa i Bakery and Deli i Tidningshuset by Pontus, i DN-skrapan. Värt att veta i sammanhanget är för övrigt att bageriets traditionella semla nyligen vann första pris i Expressens Mitt Köks stora semmeltest. Pris, Rossinisemla: 150 kr

Prinsessemlan

semlor prinsessemla

En kombination av två av våra absolut mest älskade bakverk – semla och prinsesstårta. Foto: Thimons Konditori

Årets kanske sötaste, och då syftar jag inte främst på smaken, nyhet är nog prinsesstårtesemlan från Thimons Konditori, som har filialer i Eksjö, Nässjö och Aneby. Semlan skapades av konditor Markus Ekelund och består helt enkelt av en ganska vanlig semla, som dock är vackert invirad i grön marsipan och dessutom har ett lager hallonsylt på grädden. Självklart är bakverket även toppat med den traditionella rosa marsipanrosen. Markus berättar att han kom på idén redan förra året: att kombinera två av våra allra mest uppskattade bakverk, prinsesstårtan och semlan. Detta var dock lite sent in på säsongen, och han bestämde sig därför för att spara nyheten till i år. ”Som konditor är semlor en stor del av ens liv”, konstaterar Markus avslutningsvis, innan han ger sig av för att fortsätta ladda upp inför årets semmelslutspurt. Pris: 40 kr, att ta med, 48 kr att äta i konditoriet

Den franska semlan

semlor sophies canelé

Semlorna hos Sophies Canelé är fyllda med en blandning av kastanjekräm och vaniljkräm, istället för mandelmassa. Foto: Teresa Starkenberg

Sophies Canelé är ett bedårande franskt bageri och kafé i Vasastan i Stockholm, som drivs av franskfödda Sophie Maillard. Bageriet specialiserar sig på det traditionella franska bakverket canelé, vilket bakas i speciella kopparformar. Till årets semmelsäsong har Sophie dock även tagit fram en semla, med en fransk twist, i form av kastanjekräm. Semlan består av ett briochebröd med kardemumma, fyllt med en blandning av kastanjekräm och crème pâtissière (vaniljkräm) och toppad med chantilly (grädde). ”Det är samma design som för en traditionell semla men med en surprise inuti”, säger Sophie glatt. Sedan förklarar hon att kastanjekräm är en typisk fransk ingrediens och att hon tyckte att semlan var ett bra tillfälle att introducera den till sina svenska kunder. Vaniljkrämen har hon blandat i för att lätta upp kastanjekrämen, och få en bra balans i bakverket. Pris: 30 kr, liten, 40 kr, stor

Foto, presentationsbild, ovan: Tössebageriet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *