Mosebacke Etablissement – vårens meny är här!

mosebacke etablissement vår 2017_featured

För knappt ett år sedan lanserade Mosebacke Etablissement i Södra Teatern ett nytt koncept, med fokus på vegetarisk comfort food och som också innefattade en varsam renovering av de vackra lokalerna. Menyn byts ut två gånger om året samt uppdateras emellanåt gällande enstaka rätter, för att på det sättet följa säsongernas naturliga tillgång på råvaror.

I slutet av januari var det premiär för vinterns och vårens meny och häromdagen kom jag äntligen iväg för att provsmaka den. Upplägget är detsamma som tidigare, med ett antal vegetariska och veganska mellanrätter, som man antingen kan beställa in för att äta själv, men som också är väldigt trevliga att dela över bordet.

mosebacke etablissement vår 2017

Förutom att rätterna smakar gott så är menyn väldigt dekorativ.

Man kan även välja att komplettera det vegetariska med dagens urval av kött eller fisk. Men egentligen är det nästan lite synd. De vegetariska rätterna är otroligt goda och dessutom ordentligt mättande. Beställ hellre in en extra av dem istället. Ett utmärkt tillfälle att få in en vegetarisk dag i veckan – och med restaurangkvalitet dessutom!

Det är en vardagskväll och ganska lugnt i lokalen vid vårt besök, men samtidigt glad och lagom pratig stämning. Vi har tur och får ett hörnbord i det mysiga Cornelisrummet, där jag inte har suttit förut. Cornelisrummet är mindre och lugnare än den stora matsalen, som dock är jättetrevlig att vistas i den också.

mosebacke etablissement vår 2017_blomkål

Den rostade blomkålen är perfekt tillagad och i väldigt gott (no pun intended) sällskap på tallriken.

Jag är vegan och mitt sällskap är ingen större köttätare så vi går all in på mellanrätterna istället, där vi delar på de som är veganska. Blomkålen med linser, tomatsås och mynta är verkligen jättegod och perfekt balanserad, och serveras dessutom med en klick kokosgrädde till, som pricken över i:et.

Den andra veganska rätten vi tar in är en grillad endiv med jordärtskockspuré, rostad jordärtskocka, citron och persilja. Också den är väldigt vällagad, med fint tillredd grönsak och en spännande blandning av texturer på tallriken. Jordärtskockscrispsen slåss vi nästan om, så goda är de.

mosebacke etablissement vår 2017_endiv

Grillad endiv med jordärtskockstillbehör. Crispsen är så goda att vi nästan slåss om dem.

Mitt sällskap beställer även in en miniatyrpizza med Västerbottensost, löjrom och picklad rödlök. Den visar sig vara ett riktigt litet konstverk, med lövtunn, spröd botten och serverad i eleganta små slices i en söt minikartong. Mycket god också, ska tilläggas.

Till maten dricker vi varsitt glas vin. Jag provar en 2015 Dreissigacker ekologisk Riesling QBA, som är lite oväntat frisk i smaken och har en spännande, svag karaktär av naturvin. Mitt sällskap dricker gärna rött och det blir en Les Cardounettes Rouge Cabernet Sauvignon, Merlot och Pinot Noir-blend från 2015, som har en väldigt god, aromatisk rödvinsdoft och faktiskt passar jättebra till det vegetariska.

mosebacke etablissement vår 2017_pizza

Är den inte bedårande, pizzan med löjrom och picklad rödlök?

Vi har på förhand spanat in de mörka chokladtryfflarna på dessertmenyn och mitt sällskap beställer in den med vanilj och den med lakrits och hallon. De är bedårande vackra, med perfekt tempererad yta, fast konsistens och jättegod smak. Extra kul att de är restaurangens egna och gjorda på plats “med en massa kärlek” av Mosebackes konditor, Patrik Swalling. Veganska är de dock inte och jag avslutar, mycket nöjd, med ett glas Frangelico istället.

Servicen under hela kvällen är påfallande vänlig och uppmärksam, och både mat och dryck står på bordet innan vi knappt hinner blinka. Men utan att det för den skull känns hektiskt – det är bara skönt att slippa tänka och låta den härliga personalen ta hand om oss istället.

mosebacke etablissement vår 2017_tryffel

Hemgjord tryffel på mörk choklad. Här med vaniljsmak. Den perfekta avslutningen på en riktigt god middag.

Vi har så trevligt att tiden rinner iväg och till sist inser vi att lokalen är tom och köket är på väg att stänga. Så, dags att ge sig av hemåt, tursamt nog bara ett stenkast i mitt fall. Men jag ser redan fram emot nästa besök! Det var ju några rätter vi inte hann med att testa denna gång, bland annat brysselkålen med getost, honung och granatäpple (som dock även går att få i en vegansk variant). Och det känns som en god anledning att komma tillbaka.

Foto: Johanna Bergström

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *