Fashion Week Stockholm AW17 – herrmodet steppar upp

Modevecka i Stockholm – och det är herrmodet som främst tar för sig, med färg, form och en kaxig attityd på catwalken. Kul och inspirerande. Här följer några av våra favoriter bland visningarna.

Daily Routine

Daily Routine gjorde något så ovanligt som att visa två gånger under modeveckan. En gång i egen regi (med tillhörande rökmaskin) och en gång som en del av Swedish Fashion Talents show. En superhärlig kollektion, som går i en dandy like punk-stil i lager på lager, där streetwear blandas med skräddat. Kollektionen är en hyllning till rebellen inom dig. En uppmaning att steppa upp till protest – lugnt och stillsamt, men med ett fullt synligt uttryck.

Lazoschmidl

Lazoschmidls visning som tog extra allt till over the top. Glittrigt, läder, lack och nät. Klassiska referenser från gay-kulturen, brustna hjärtan, red light district och en passionerad jakt på evig kärlek. Lite för mycket och lite för naket (läs: röda lackkalsonger i Speedo-modell – enbart). Och kanske just därför ganska befriande. Snygg staging med neonskyltar i retrostil.

L’Homme Rouge

L’Homme Rouge presenterade en rebellisk och spännande kollektion, som porträtterar en grupp unga, upproriska svenska hamnarbetare. Dov palett, med lila, rutigt och svart lack som accenter. Lyxkänsla blandas med gatumode och några av plaggen ges nya funktioner i och med stylingen under showen. Fint med en kilt-lik kjol i en av looksen – och härligt cool attityd under hela visningen.

Johannes Adele

Johannes Adele är, precis som Daily Routine, en av 7 Swedish Fashion Talents för 2017. Höstens kollektion är byggd på konceptet ”samurajer på is” och spelar på barndomsminnen – ishockey, respektive geishor – för de två designerna bakom varumärket. Det är en tidlös unisexestetik med referenser även från streetwear, punkkulturen och traditionellt herrmode. Guldstjärna måste ges till de tappra modellerna (av olika åldrar) som walkade med hockeyrör på fötterna. Visserligen inklusive skydd för bladen, men i alla fall.

Beckmans Designhögskola

För årets upplaga av Beckmans Designhögskolas Fashion Collaboration samarbetade 12 av skolans elever med 6 etablerade, nordiska modedesigners. Resultatet är en serie minikollektioner som visades tillsammans under modeveckan. Jag var jätteimponerad av samtliga deltagare och en av de som visade herrmode var Johan Balaz, som hade jobbat ihop med Whyred. Kollektionen är inspirerad av något så härligt som pappaledighet – och är tänkt att erbjuda mysiga men samtidigt coola plagg för hemmapappan under denna väldigt speciella del av hans liv.

Läs mer om Stockholms modevecka AW17 här – och passa på att spana in hur höstens damkollektioner såg ut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *