Fashion Week Stockholm AW17 – damvisningarna som stack ut

stockholms modevecka aw17 dam_featured

Stockholms modevecka för höst/vinter 2017 började på en söndag. Och det satte liksom tempot för resten av dagarna, med relativt få visningar och överlag färre besökare. Men kollektionerna gjorde ingen besviken och det var främst herrmodet som verkligen steppade upp och tog för sig. Här kommer dock först några av de damvisningar som tilltalade mig lite extra.

Naim Josefi

Naim Josefis kollektion Gangs består till största delen av ekologisk denim, med laserprint och paljettiga detaljer. Det är en monokrom och bärbar färgpalett och kollektionen i sig är en hyllning till ”kvinnors otroliga styrka”. Mer specifikt är den också tillägnad Naims lilla dotter. Gulligt! Josefis design bygger på en blandning av mode och avancerad teknologi och det är alltid väldigt fascinerande att höra honom berätta om sina efterforskningar och hur de hjälper honom att realisera komplexa idéer i sitt konstnärliga arbete.

Ida Sjöstedt

Ida Sjöstedts visningar är och förblir en highlight under modeveckan och jag älskar blandningen av prinsessklänningar med lite tuffare element, som hoodies och lackbyxor. Kollektionen för AW 17 är inspirerad av den sorgliga historien Belladonna of Sadness, som handlar om makten hos kvinnlig sexualitet och hur den ibland kan visa sig vara direkt demonisk. Andra referenser i designen kommer från den japanska tecknade filmen som är baserad på denna historia, samt från konstnärer som Klimt och Degas. Favoritlooken är munkjackan som matchas med rosa tyllkjol.

Stylein

Jag faller pladask redan för den första koftan på Styleins visning. Och det är en bärbar och väldigt genuin kollektion, där man helst vill springa ut backstage och plocka på sig det ena eller andra plagget på en gång. Snyggt med generösa off-shoulder-ringningar och fin palett, om än inte jättespännande, i vackra naturfärger. Min stolsgranne är speciellt förtjust i de beige/brunrutiga looksen: ”De påminner mig om min mormor”.

Valerie

Ytterligare en designer att hylla starka kvinnor med sin visning är Valerie. Kollektionen flirtar med 80-talets estetik och känns på en gång sensuell och samtidigt lite mystisk och farlig. Färgpaletten består av glitter på glitter, metallic och härliga nyanser av rött, orange och persika. Asymmetriska skärningar, off-shoulder, volanger och en diskret asiatisk touch är några av de detaljer som står ut på catwalken. Och favoritlooken för mig är helt klart den v-ringade röda blusen, som matchas med läppar ton i ton, samt orange kjol och en svart jätterosett i midjan.

Beckmans Designhögskola

Studenterna som visar under Beckmans Designhögskolas show brukar alltid ta ut svängarna ordentligt. Så även denna gång, men det här var nog bland det absolut snyggaste och proffsigaste resultatet jag har sett hittills. Kollektionerna för årets Fashion Collaboration hade tagits fram av 12 elever, var och en i samarbete med en etablerad nordisk designer. Sofia Hildebrand hade jobbat tillsammans med danska 2nd Day för sin del av visningen och resultatet var tre jättesnygga looks, som kändes feminina, rockiga och samtidigt väldigt bärbara.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *