Aruba – hållbarhet, natur och hälsa

hållbarhet på aruba bucuti and tara

Den västindiska ön Aruba är nog främst förknippad med sol, bad och möjligen flamingos. Den är ett lyxigt resmål, med härligt klimat, exklusiva hotell och vältrimmade golfbanor. Men på Aruba finns dessutom spännande natur – och som tur är dessutom en hel del lokala aktörer som bryr sig om just det naturliga och driver sina verksamheter utifrån ett hållbart och hälsosamt perspektiv. Här tänkte jag berätta lite om några av mina naturliga favoriter på ön, som jag fick stifta bekantskap med under en vistelse förra våren.

hållbarhet på aruba arikok kaktusar

Candlestick-kaktusar är en av de 5 kaktusarter som finns på Aruba.

Vi börjar vår resa med en härlig frukost i Arikok-parken, Arubas nationalpark, som tar upp hela 32,5 kvadratkilometer, eller 18 % av öns yta, och ger hem åt flertalet endemiska arter, som ödlor, fåglar och ormar. Bland annat återfinns här ormen crotalus unicolour, vilken enligt vår guide, parkvakten Julio, är en av två ormarter i världen som kan ändra färg efter sin omgivning. Med bara 250 exemplar kvar total sett är den tyvärr idag svårt utrotningshotad.

hållbarhet på aruba arikok kaktusar

Skönt att se lite grönska i det torra klimatet.

I parken finns, förutom mängder av fascinerande natursevärdheter, också en stor samling kulturellt värdefulla indianmålningar. Här slingrar sig dessutom imponerande 80 kilometer vandringsleder, där det bland annat arrangeras ett årligt 75-kilometers ultramarathon. Med andra ord är detta ett underbart område för vandring eller cykling, men det gäller att ha med sig en karta, och rikligt med vatten.

hållbarhet på aruba arikok

Artikelförfattaren under en spännande, och ganska skumpig, jeeptur genom Arikok-parken. Foto: Karin Barnhoorn

Aruba har ett ganska flackt landskap och de tre högsta topparna, 188, 186 respektive 166 meter, återfinns alla i Arikok-parken. Julio pekar i fjärran ut det som borde vara det fjärde högsta berget på ön, Hooiberg, Höstacksberget, som med sina 165 meter, och 562 inmurade trappsteg, är ett populärt ställe att motionera på för såväl turister som bofasta. På, eller kanske snarare i, Hooiberg återfinns dessutom hooibergite, en vulkanisk bergart som bara existerar här, på Island och på Grönland.

hållbarhet på aruba arikok

En av de fina, naturliga stenbroar som finns i Arikok-parken.

Det har knappt regnat på två år när vi besöker Aruba och är betydligt torrare i markerna än vad som är vanligt vid den tiden på året, i maj. Till och med de många kaktusarna i Arikok-parken ser ganska trötta och törstiga ut. Några av dem börjar få en lila färg, en så kallad death coat, vilket tyvärr innebär att deras tid snart är ute. Julio förklarar att det finns 5 sorters kaktusar på ön och de äldsta kan vara upp till 200 år gamla. Kaktusträ används traditionellt till hustak men är enligt Julio dessutom utmärkt att bygga drakar av, på grund av dess lätthet. Det är jätteintressant att höra den erfarne guiden berätta om nationalparken och om Arubas natur, som han verkar kunna utan och innan. Efter frukost fortsätter vi vårt besök i parken med en äventyrlig, något skumpig, jeeptur, som ger oss tillfälle att se några av områdets vackra naturformationer.

hållbarhet på aruba arikok bushiribana

De märkliga stenhögarna vid Bushiribana-ruinen har skapats av turister och är mytomspunna utan att egentligen ha någon myt att falla tillbaka på.

Ett par dagar senare in på vår resa träffar vi på det lokala företaget nutsnuts, som driver cateringverksamhet och butiker med ett naturligt och hälsoinriktat koncept. Efter att ha ätit en fantastisk lunch i deras regi, som vi bjuds på när vi besöker det nya boutiquehotellet OceanZ, blir vi så nyfikna att vi tittar in i en av butikerna, i Oranjestat. Lokalen är full av ett härligt och hälsosamt utbud av nötter, torkad frukt, superfoods, nyttiga snacks och gör  det självmixer samt drycker och kaffe och te att ta med. Det perfekta stället för att inhandla bra mellanmål under semestern – och en fin och meningsfull souvenir eller present, att köpa med sig hem. Risk för övervikt på planet bara, så svårt att välja bland allt gott!

hållbarhet på aruba ödlor

Ödlorna dyker upp lite varstans på Aruba – välkamouflerade, och ganska blyga.

Efter vårt besök i nutsnuts butik beger vi oss direkt till kosmetiktillverkaren Aruba Aloe, som har sin fabrik en bit därifrån. Som namnet antyder baserar företaget sina produkter på aloe vera-plantan, vilken är välkänd över hela världen för sina återfuktande, lugnande och helande egenskaper, både vid internt och externt bruk. Sortimentet består av kroppsvård, hudvård, hårvård samt en solskyddsserie, och finns såväl i originalversionen som i någon enstaka doftsatt variant. Aruba Aloe har anor från sent 1800-tal, det är ett av de äldsta aloe-företagen i världen och var också ett av de första att framställa kosmetikprodukter av aloe vera-gelé. Dessutom är företaget ett av bara ett fåtal globalt sett som själva odlar all den aloe vera som krävs för sin egen produktion, vilket också sker i direkt anslutning till fabriken.

hållbarhet på aruba nutsnuts lunch

Fantastiskt god, vegansk mellanrätt signerad nutsnuts – portobellosvamp med grillade körsbärstomater och tofu.

Aloe vera i sig har haft en viktig plats i Arubas historia, vilket bland annat syns på öns flagga, som pryds av en röd aloe vera-planta mot blå bakgrund. Aruba Aloe finns att köpa på ett flertal ställen på ön och på fabriken kan man dessutom gå en guidad visning, för att lära sig mer, dels om plantan och dess kvaliteter och användningsområden, dels om företaget och dess fina historia. Självklart går vi en fabrikstur, och därefter tittar vi in i den lilla butiken, för att fylla på våra necessärer med solskydd och återfuktande produkter. Vilket är välbehövligt efter ett par härliga dagar i den karibiska solen.

hållbarhet på aruba aruba aloe

Aloe vera-odling vid Aruba Aloes fabrik.

Den allra sista dagen på vår vistelse stannar vi till hos lyxiga Bucuti & Tara Beach Resorts (se presentationsbild, ovan), som drivs enligt ett naturligt och hållbart upplägg med stort fokus på att möjliggöra en hälsosam vistelse för gästerna. Resorten grundades 1989 av Ewald Biemans, en av pionjärerna inom hållbarhet på Aruba och i Karibien. Idag har företaget 4 ”gröna” certifieringar och jobbar ständigt på att utveckla sig själva som hållbara och miljöriktiga i ordens alla aspekter. Men det är samtidigt stort fokus på gästen och tanken är att kunna erbjuda en skräddarsydd vistelse, där både mat och fysisk aktivitet kan anpassas efter de individuella behoven. Från gym, yoga och spabehandlingar till ett flexibelt köksteam, som gärna sätter ihop glutenfria, veganska eller helekologiska rätter och menyer.

hållbarhet på aruba aruba aloe planta

Aloe vera är välkänd för sina goda hälsoegenskaper. Det är spännande och nyttigt att se plantan i dess naturliga miljö.

Lokalerna är luftiga och avskalade, i en harmoniskt exklusiv design, och atmosfären på anläggningen är rofylld och behaglig. Som gäst känner man sig välkommen och bekväm och försätts direkt i en avspänd och positiv stämning. Vi äter frukost i Tara Lounge, en av hotellets restauranger, tillsammans med Tisa Lasorte, director of sales, marketing and administration, som berättar mer om företagets filosofi och mentalitet. Det är fascinerande att höra hur de lägger vikt även vid de minsta detaljer och på det sättet skapar en miljö som gör gott för både kropp, själ och omvärld. Dessutom är frukostbuffén fantastisk, med ett stort utbud av läckra och hälsosamma alternativ och specialkost – men specialkost som är så aptitlig att den äts av alla (i alla fall i vårt sällskap).

hållbarhet på aruba fofoti

Ett av Arubas berömda Fofoti-träd. en typ av Mangrove.

Efter frukosten tar vi en liten promenad nere på stranden, där Elements, Bucuti & Taras huvudrestaurang, ligger fantastiskt placerad ett stenkast från vattenbrynet. Det är glest mellan solstolarna, för att ge tillräckligt lugn och utrymme åt de enskilda gästerna och egentligen vill man helst slå sig ned och tillbringa hela eftermiddagen, eller resten av veckan för den delen, här, i den vita sanden. Nyttiga förfriskningar och snacks är som sagt tillgängliga bara ett par meter bort, och skulle man behöva hjälp med att planera sin vistelse kan man med fördel och förtroende vända sig till en av resortens wellness concierges, som finns där för rådgivning och support.

hållbarhet på aruba bucuti and tara

Delar av den underbara stranden på Bucuti & Tara Beach Resorts.

Vi har dock lite bråttom till flygplatsen och vår reseledare, Paula, får mer eller mindre släpa oss härifrån. Men jag är redan väldigt sugen på ett återbesök till One Happy Island, som Aruba kallas i folkmun. Och då bokar jag gärna in mig hos Bucuti & Tara Beach Resorts. För hälsa och hållbarhet, det är nog två av de viktigaste aspekterna av lyx enligt mig.

Läs mer om Aruba som lyxigt och kulturellt resmål i våra andra artiklar om One Happy Island.

Foto, där inget annat anges: Johanna Bergström, med en Olympus PEN-F.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *