Upptäck det kreativa Aruba

Lyx, sol och strand är nog bland de första associationerna många gör med den västindiska ön Aruba, som också är ett av fyra självständiga länder inom Konungariket Nederländerna. Och det är visserligen en bra början. Men Aruba har fler sidor är så och bland annat finns det en kulturell och konstnärlig ådra på ön, som dyker upp här och där, ibland när man minst anar det. Här tänkte jag berätta lite om några av de härliga kreatörer som jag mötte under en Aruba-vistelse förra året.

det kreativa aruba dukning

Dukning av House of Mosaic. Flera av detaljerna, som äldre böcker och nycklar, är i original.

Första dagen på vår resa överraskades vi med en otroligt fin frukost ute i den vackra, just då lite torra, nationalparken Arikok. Frukostbordet var dekorerat i en dekadent, ganska osvensk more is more-anda, som blev en fantastisk kontrast till omgivningarnas sand och kaktusar. Bakom stylingen stod eventföretaget House of Mosaic och senare får vi veta att de fina gamla böcker som, till viss del i säkert förvar under skyddande glaskupoler, utgjorde en del av dukningen, är äkta vara. Det visar sig att Fernando, som driver House of Mosaic och oftast själv står för design och styling, gärna använder sig av autentiska detaljer, som möbler och accessoarer, för sina projekt.

det kreativa aruba dukning

En spännande kontrast mellan dekadent styling och ökenlika omgivningar.

House of Mosaic anordnar bland annat tillställningar som fester, lanseringar, modevisningar, pressmöten och liknande. Ofta sker det i deras egna lokaler, på Schotlandstraat i Oranjestad, Arubas huvudstad. Lite längre fram under vår vistelse får vi tillfälle att se huset, det riktiga House of Mosaic, under en mottagning där man har bjudit in internationell press och media. Precis som vår frukost är huset dekorerat till tänderna och vackert ljussatt.

det kreativa aruba l'america

Utställningen på L’America Gallery är eklektisk och färgglad.

Det är en kosmopolitisk sammansättning av gäster, som sträcker sig från amerikanska affärsmän till journalister från Europa, designers från Mellanöstern samt lokala konstnärer och kändisprofiler. En fantastisk och färgglad upplevelse, som fortsätter ute i den förtrollade trädgården på husets baksida, The enchanted garden, där en karismatisk sångerska i sagolik utstyrsel framför ett spektakulärt operanummer. Fernando berättar att såväl huset som också trädgården kan transformeras i princip helt efter hans uppdragsgivares önskemål. Det är bara fantasin som sätter gränser – och hans egen tycks vara relativt outtömlig, om man ska gå efter de exempel vi hittills har fått se.

det kreativa aruba l'america

L’America Gallery är fullt av vackra föremål från olika epoker, som den här underbara gamla grammofonen.

En annan kväll tittar vi förbi L’America Gallery, som ställer ut konst av främst artister från Latin- och Sydamerika, inklusive en hel del lokala konstnärer. Det är en härligt eklektisk kreativ yta, där man också bland annat säljer kvalitetsviner och smycken. Dessutom finns i de bakre utrymmena en imponerande samling av välvårdade veteranbilar. I galleriet arrangeras även diverse events, så som ”Sip and paint”, vilket, liksom namnet antyder, kombinerar konst och vin i en skapande och social aktivitet.

det kreativa aruba oranjestat

Vackert färgglada hus i Oranjestat, i närheten av det Historiska museet.

L’America ägs och drivs av Tone Moller och Erik van Droogenbroek, som grundade galleriet efter att ha köpt en del konst under sin bröllopsresa(!) till Antigua Guatemala 2008. Tone berättar att de driver galleriet som en hobby, och att det “därför är gjort med kärlek”, vilket också märks direkt när man kommer in i lokalen. Paret älskar att resa och delar av den konst som ställs ut köps in just när de är på resande fot. Vi minglar runt lite bland konstverken, medan det spelas retromusik från en vacker gammal grammofon(!), som tronar på en likaså magnifik flygel. En stund senare har vi turen att få träffa Elvis Tromp, en av de artister vars verk just nu visas i lokalerna, som av en slump kommer förbi för att säga hej. Elvis berättar att han målar på heltid och främst tolkar det arubanska landskapet med sina uttrycksfulla tavlor i olja och akvarell.

det kreativa aruba historiska museet

Den fina gamla klockan högst upp i Fort Zoutman Willem III Tower.

Ett par dagar senare beger vi oss till det Historiska museet i Oranjestat, som ligger ett stenkast från vårt hotell, Renaissance Resort & Casino. Förutom att erbjuda en fascinerande inblick i Arubas historia och traditioner så ger museet också rum åt konstnärlig aktivitet i form av events, kurser, festivaler och workshops. För dagen är det den färgstarka och allmänt härliga artisten Vanessa Paulina som guidar oss genom en lektion i måleri, en så kallad Elite historical art class, där vår uppgift består i att avbilda det välkända Fort Zoutman Willem III Tower, vilket utgör den imponerande ingången till museiområdet.

det kreativa aruba historiska museet

Artikelförfattaren i full gång under en Elite historical art class på Arubas historiska museum. Foto: Paula Ochoa

Jag målar alldeles för sällan och blir lite nervös inför vad som till att börja med känns som ett extremt utmanande uppdrag. Men lika svårt som det är att måla, lika roligt är det också. Och det dröjer inte länge förrän vi alla är i full gång med akrylfärger och penslar. Vanessa går runt bland stativen, berömmer, uppmuntrar och ger konstruktiv feedback. Tiden räcker i slutändan inte riktigt till och jag får försiktigt bära med mig den halvfärdiga målningen i handbagaget på flyget – för att avsluta den senare. För klar ska den bli – Elite art class har gett mersmak och Vanessa har lyckats inspirera oss alla med sin varma och tillåtande pedagogik. På bilden allra överst ser du resultatet av våra kreativa ansträngningar.

det kreativa aruba historiska museet

Innan vi satte igång att måla vankades det en härlig high tea breakfast. Här delar av buffén.

Jag tänker ofta tillbaka på Aruba som en upplyftande klick av färgterapi, med klarturkost hav, rosa flamingos, blå sjöstjärnor och vackert målade husfasader. Och kanske kommer invånarnas skaparglädje och kreativitet delvis därifrån – att ständigt, direkt och indirekt, bli influerade av den energigivande och vibrerande, karibiska omgivningen och atmosfären.

Foto, där inget annat anges: Johanna Bergström, med en Olympus PEN-F

Foto, presentationsbild, ovan: Paula Ochoa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *