Hon är Sveriges bäst klädda kvinna!

årets bäst klädda kvinna 2017_veronica maggio

ELLE-galan firar sitt tjugoårsjubileum 2017 och igår var det dags för 16 stilsäkra modeprofiler att ta emot sina priser under festliga former på Grand Hôtel i Stockholm. Färgtemat för jubileumsåret var tredelat: gult, trendfärgen, silver, för partyfaktor, och blått, som en moderiktig(!) accent. Bland annat hade galans konferencier för andra året i rad, artisten Kakan Hermansson, gått all in med en ny, knallgul frisyr. Gul var också den extremt mytomspunna goodie-bagen, som, proppfull med godsaker för olika sinnen, hade blivit en riktigt hypad snackis bland gästerna, långt innan det ens var dags att dra på sig galautstyrseln. ”Min mamma är så taggad på den här goodie-bagen att jag oroar mig för hennes hälsa”, säger Kakan och suckar.

Jag vill få folk att känna något med min look.

Inte bara att föräras med ett av ELLE-galans priser är åtråvärt och Cia Jansson, chefredaktör för svenska utgåvan av ELLE, berättar att såväl modeprofiler som även artister och, inte minst, politiker mer eller mindre står i kö för att få bli en av prisutdelarna. ”Vi skruvar upp volymen år för år och inför tjugoårsjubileet har vi verkligen satsat på både visningar, artister och uppträdanden”, fortsätter Cia, när hon, tillsammans med Kakan, presenterar årets vinnare på pressmötet innan galan.

årets bäst klädda kvinna 2017_veronica maggio och andra vinnare

Stilsäkra vinnare under pressmötet inför galan. Veronica, i gult, matchade sin coola nättröja med ljusa jeans och en knallröd ryggsäck. Foto: Johanna Bergström

Det är inte bara de som är yrkesverksamma inom modebranschen som hyllas på ELLE-galan, utan också personer som med sin klädsel, stil eller look utmärker sig och inspirerar. En av dessa är vinnaren av Årets bäst klädda kvinna, som i år blev den karismatiska sångerskan Veronica Maggio. Lyx.se får en kort pratstund med Veronica ett par timmar innan galan. Här berättar hon mer om sin syn på mode, stil och vinsten i sig.

Stort grattis först och främst! Du är ju en van pristagare som artist men detta är ditt första mode/stilpris. Hur känns det?

Det är jättekul! Mode och kläder som uttryckssätt är något som ständigt är närvarande när jag står på scen. Så jag jobbar ju mycket med det också, på ett sätt, för att få det att passa in i vårt artwork.

Vad innebär stil för dig?

Stil är något som för mig mycket är kopplat till mitt jobb som artist. Det engagerar mig främst i samband med musik eller med en plåtning till exempel. Det är inte alltid jag är fin när jag går på stan eller så. Och jag är inte säker på att de som jobbar på min sons skola skulle hålla med om att jag är Sveriges bäst klädda kvinna, haha.

Hur skulle du beskriva din egen stil?

Den är nog lite sportig, odamig liksom, lekfull. Kanske inte så trendig – och ganska avskalad. Det blir ofta så hemma att jag tar på mig mer, för att sedan ta av mig delar av utstyrseln igen innan jag går hemifrån. Jag känner mig tryggare på ett sätt när min klädsel är mer ”ren”. På samma sätt kan jag välja att skippa ett ombyte under en show, så att det blir mer minimalistiskt.

I motiveringen för ditt pris står det bland annat att du gärna bär svensk design. Är det ett medvetet val?

Det syftar nog i och för sig på Acne, som jag använder mycket just nu. Men när jag tänker efter så har jag faktiskt alltid gillat svenska designers, som Diana Orving och Carin Wester. Motiveringen känns ganska spot on förresten!

Som artist är du självklart en stor inspiration för många. Men upplever du också att du inspirerar människor med din stil och din look?

Jag vet inte, det har jag nog inte tänkt så mycket på. Å andra sidan, när jag färgade håret koboltblått märkte jag att den hårfärgen dök upp allt oftare efter det. Jag vill ju få folk att känna något med min look, men samtidigt kanske jag inte direkt strävar efter att de ska klä sig som mig.

Mer om ELLE-galan 2017

Motiveringen för Veronica Maggios utmärkelse som årets bäst klädda kvinna lyder:

”Sveriges mest egensinniga popröst har mognat, men klär sig med samma energi som hon intar en arena. Hon ger oss svart, vitt och alla färger, både i sin musik och i sin visuella uppenbarelse, och utmanar de traditionella stilreglerna med en alldeles egen mix av sportigt och flickigt – gärna i svensk design.”

Här kan du läsa, och se, mer om, och av, ELLE-galan 2017 – övriga vinnare, juryn och festen. Och via de här länkarna kommer du till Lyx.ses intervju med förra årets bäst klädde man, kändiskonditorn Roy Fares, samt till vårt möte med Giorgi Rostiashvili, vinnare av H&M och ELLEs nykomlingsstipendium 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *