Hantverksmattor hjälper till självständighet

tisca hantverksmattor tichindeal

En del av er har kanske läst artikeln om mitt besök hos mattföretaget Tisca, och deras fina fabrik i Transsylvanien, tidigare i veckan. Förutom att besöka just fabriken så hälsade vi också på hos en mindre workshop, som Tisca driver i samarbete med välgörenhetsorganisationen Elijah.

Workshopen ligger i den lilla och fattiga, rumänska byn Tichindeal. Här tillverkas Tiscas fina hantverksmattor i standardstorlekar samt en del trasmattor av spillmaterial. Vävarna arbetar med vackra handvävstolar i trä, som har något glesare varp än de på Tiscas fabrik.

tisca hantverksmattor tichindeal

I workshopen tillverkas, förutom Tiscas fina ullmattor, även trasmattor av spillmaterial.

Workshopen initierades av Tisca år 2014 och syftet är att utbilda människorna i byn, för att ge dem en inkomst – och därmed större självständighet och möjligheter att röra sig mer fritt, även utanför Tichindeal. Bland annat bekostar projektet också körkort för de som arbetar i väveriet. Och tanke är att man senare ska kunna arbeta i Tiscas fabrik i Cisnadie, efter att ha samlat erfarenhet i workshopen.

tisca hantverksmattor tichindeal

Delar av Tichindeal.

I Tichindeal bor runt 200 personer. 50 av dessa är rumäner, alla av en äldre generation, övriga 150 är romer, de flesta barn och unga. Större delen av bybefolkningen har varken pass eller pengar och många av dem har aldrig lämnat byn, som ligger lite avsides för den som inte har tillgång till bil. Här finns ett par mindre affärer, för dagliga behov, samt skola och dagis. Däremot saknas doktor, bank och liknande. Vattnet hämtar man från en brunn, som dock, av olika skäl, tyvärr har placerats utanför själva bycentrumet.

Efter att ha tittat på det lilla väveriet, som i kontrast till omgivningarna är rent, varmt, mysigt och välskött, tar vi en promenad genom byn. Vi stannar till vid en liten stuga där det anordnas eftermiddagsaktiviteter för barnen, dit de kan gå efter skolan för att äta mellanmål och få hjälp med läxorna. Även detta projekt drivs av Elijah.

tisca hantverksmattor tichindeal

Läraren Lily i den lilla fritidsgården.

Det är tidig eftermiddag och inga barn syns till än. Däremot träffar vi läraren Lily, som är ansvarig för aktiviteterna. Lily har rekryterats från en annan by i närheten och bor alltså inte i Tichindeal. Hon verkar otroligt varm, rar och pedagogisk, och väggarna i stugan är täckta av fina målningar och kollage, som barnen har skapat under hennes ledning. Återigen, en stor kontrast mot resten av byn – och, som jag ser det, en fantastisk tillgång för den kommande generationen. Det är december när vi är där och just den här dagen håller Lily på att tillverka änglavingar för barnens julspel. Vi blir alla lite avundsjuka – ett par sådana vingar skulle man allt bra gärna ha haft.

tisca hantverksmattor tichindeal

Änglavingar att sukta efter.

Besöket i Tichindeal har varit tänkvärt. Det är helt andra levnadsförhållanden än vad vår grupp av skandinaviska och tyska journalister är vana vid till vardags – och därmed väldigt nyttigt att få uppleva. Samtidigt är det upplyftande att se hur Tiscas väveri och den lilla fritidsgården öppnar nya dörrar för befolkningen – och förhoppningsvis hjälper dem till utbildning och en mer oberoende livsstil.

Foto: Johanna Bergström

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *