Hantverksmattor från Rumänien – Lyx.se gör fabriksbesök hos Tisca!

tisca hantverksmattor

En matta är, precis som golvet den ligger på, en inredningsdetalj som kan göra otroligt mycket för atmosfären och känslan i ett rum. Ibland utan att man tänker särskilt på det – och kanske är det då som mattans effekt är som mest imponerande.

Att väva mattor är ett gammalt hantverk, med stolta traditioner och som kräver stor skicklighet och textilkännedom. Något som är lätt att glömma idag, när många mattor massproduceras för att följa de snabba säsongstrenderna.

tisca mattor

Mattkollektionen Olbia – 96 färger och 26 strukturer ger närmast oändliga kombinationsmöjligheter.

En som verkligen bemästrar matthantverket på ett imponerande sätt, och som dessutom tillverkar sina mattor från grunden, är företaget Tisca, som har sina rötter samt huvudkontor i österrikiska Thüringen. Produktionen i sin tur sker, sedan 1999, i Rumänien, dit jag nyligen begav mig för att besöka företagets fabrik, som ligger i den transsylvaniska staden Cisnadie. Det var otroligt intressant att få se och lära sig mer om de olika stegen i tillverkningsprocessen, och de många varianter och kombinationer av garn, struktur och storlek på mattor som Tisca har att erbjuda sina kunder. Här tänkte jag berätta lite om den bråkdel av information som jag hjälpligt snappade upp under min vistelse.

tisca ull

Tisca importerar större delen av sin ull från Nya Zeeland. Just den här kommer dock från Island.

Tiscas mest omfattande mattkollektion heter Olbia och tillverkas i ull. Olbia är en vävd matta, den är vändbar – lika vacker på båda sidor – och finns att få i hela 26 strukturer och 96 färger, samt kan, förutom standardmodellerna, beställas i olika former och valfri (mer eller mindre) storlek. Den nuvarande färgpaletten togs fram för tre år sedan och Tiscas tanke är att jobba med tidlösa och stilrena färger, som inte blir omoderna utan fungerar en säsong efter en annan, så att mattan blir en långlivad och uppskattad del av inredningen.

tisca ull blanda

Ullen blandas, enligt ett speciellt recept, och behandlas för att få rätt sammansättning och konsistens.

Mattornas struktur i sin tur beror på dels typ av garn och dels vävteknik. Typ av garn visar sig vara en hel vetenskap – av oanade proportioner – och Tisca tillverkar den absolut största delen av de garn som används själva, i fabriken. Idag är det runt 1500 sorter(!), i 5 olika tjocklekar. För sina ullgarn använder Tisca framför allt ull från Nya Zeeland, vilket dels beror på att denna ull passar väldigt bra för mattillverkning. Dels har Nya Zeeland en tillräckligt stor produktion för att kunna leverera de mängder (omkring 250 ton per år) som företaget omsätter. Walter Aigner, Tiscas VD, berättar att Rumänien tidigare själva var en stor ullproducent och än idag är hem åt hela 10 miljoner får. Ullproduktionen försvann dock tyvärr under kommunisttiden och är idag obefintlig. Men Walter förklarar, uppmuntrande, att den står på hans att göra-lista för framtiden, bara en liten bit ned än så länge.

tisca kardning

Kardningsprocessen är olika lång beroende på vilken typ av garn som ska tillverkas.

För varje typ av garn krävs många steg innan det i sin tur kan användas till att väva mattor. Ullen ska blandas, enligt ett speciellt recept, för att få rätt sammansättning och färg, därefter kardas och behandlas den på olika sätt, tills den har en jämn och lagom tjock textur och är redo att bli garn. Vid det laget är ullen absolut silkeslen. En del av momenten sker för hand medan andra görs med olika typer av maskiner. Beroende på vilken typ av garn som ska tillverkas kan saker som längden på kardningstiden variera en hel del.

Tisca garn

Vissa garn twistas för att ge en mer bubblig struktur.

Garnen är gjorda av en kärna och ett yttre lager av ull.  Kärnan kan bestå av olika antal trådar. Den är ofta av jute men kan ibland även den vara gjord av ull. Garnen har olika tjocklek och ullen är spunnen runt kärnan på olika sätt för att kunna ge varierande struktur och karaktär åt mattorna senare. Vissa garn är släta, medan andra har en mer bubblig form, där ullen även kan vara twistad, i sig själv och runt kärnan. Ibland används två trådar, som twistas runt varandra, för att ge ännu mer volym. Det spunna garnet tvättas, för att minimera fällningen, därefter stretchas det, torkas och rullas på spolar. Ordningen på alla moment beror lite på vilken slutprodukten ska bli.

tisca flätad matta

Förutom vävda mattor tillverkar Tisca även flätade mattor, eller som här, tabletter. Att sy ihop dem, som på bilden, är ett svårt moment.

Vid det här laget är jag helt slut i huvudet av alla nya intryck. Och då har vi inte kommit till själva vävningen av mattorna än. För de flesta av Tiscas mattor tillverkas just genom vävning. Men man producerar även flätade mattor, som sedan ”rullas” i spiral till rätt form, samt härligt fluffiga tuftade mattor, vilket är en relativt ny teknik för Tisca att jobba med. För tuftade mattor spänns ett glest bastyg upp på en hjulformad ställning, varefter man fäster garnet på basen med ett slags pistol.

tisca tuftad matta

Tuftade mattor är en relativ ny teknik för Tisca att jobba med. Garnet fästs på basen med en typ av pistol.

Beroende på val av vävteknik och garn sträcker sig mattornas struktur från det släta och minimalistiska till spännande siluetter som får mig att tänka på koraller och undervattenslandskap. En annan sak som spelar stor roll för mattans karaktär är färgen på varpen, den tråd som garnet vävs mellan. I olika typer av väv, med olika typer av garn, kommer dessutom varpen att synas olika mycket. Tillsammans med den rikedom av färger som finns i Tiscas urval, samt de generösa möjligheter som finns att variera mattornas storlek och form så ges man som kund närmast obegränsade val för att gestalta sin matta efter eget tycke och smak. En sak som är värd att veta om just varpen är för övrigt att det kan ta från 3 timmar och upp till en hel dag att byta varprulle. Och det är ändå bara en, till synes liten, del av arbetet bakom den färdiga mattan.

tisca varp

Val av färg på varpen spelar stor roll för uttrycket på den färdiga mattan.-

Tiscas mattor är fantastiskt vackra och man riktigt ser hantverket stråla mot en när man betraktar dem. Kanske speciellt efter att ha bevittnat den omfattande tillverkningsprocessen, som även för de allra enklaste modellerna består av flera steg, vilka alla utförs och kontrolleras med stor noggrannhet och omsorg av företagets dedikerade och skickliga personal, som på fabriken i Cisnadie består av 125 personer, mestadels kvinnor. Jag får själv prova på att väva en matta i sample-storlek, under övervakning av Christina, en av Tiscas duktiga textiltekniker. Hon visar mig några av de viktiga moment som är att hålla reda på. Mattkanterna till exempel är en kritisk punkt och det gäller att spänna garnen jämnt längs hela mattan, för att få så raka kanter som möjligt. Lite längre bort står en väverska och arbetar med en matta av rent ullgarn. Hon lägger garnet i en zig-zag-form innan hon trycker till det med slagbommen, en av många tekniker som hjälper till att ge önskad yta och form på sin matta. Bredvid sig har hon en schematisk skiss över vilka färger som ska användas var på mattan, för att kunna byta garn på rätt ställe.

tisca matta

Beroende på val av garn och vävteknik kan strukturen på mattan skilja sig väldigt mycket. På denna bild syns förresten garnets kärna ganska tydligt.

All Tiscas vävning sker för hand, även produktionen av just mattor i provstorlekar, som finns hos återförsäljarna för demonstration av de olika kvaliteterna. Det är gamla tekniker som används och även vävstolar och övriga maskiner är av en äldre modell. ”Lite omodern teknologi kan tyckas, men den ger oss, till skillnad från nyare och snabbare metoder, den standard och det utseende vi vill ha”, förklarar Walter. Därefter visar han stolt två underbart vackra kardningsmaskiner från början av 1900-talet. De har nyligen köpts in från Tyskland och ska nu försiktigt restaureras för att senare tas i bruk i tillverkningen.

Tisca kardningsmaskin tyskland

Den vackra kardningsmaskinen kommer från Tyskland och är hela 90 år gammal. Snart tas den i bruk igen.

Tiscas ullmattor är snygga och välarbetade men vad många inte vet om just ullmattor är att de tillför mer till interiören än bara en vacker golvyta. Ullmattor har nämligen den unika förmågan att kunna reglera inomhusklimatet genom att andas in och ut fukt. Under varma, torra dagar avger de fukt till sin omgivning och vid fuktigare förhållanden tar de istället upp fukt, dock utan att upplevas som blöta. Dessutom samlar en ullmatta upp damm och smuts från omgivningen, som sedan enkelt kan avlägsnas med dammsugare. Tvärtemot vad man tidigare har trott är ullmattor därför ett bra alternativ för personer med allergier eller överkänslighet mot damm.

Tisca sömmerska

På Tiscas fabrik i Cisnadie jobbar runt 125 personer, mestadels kvinnor.

Tisca är ett företag med passion för mattor och hantverk men även en aktör som strävar efter att se saker i ett större perspektiv och göra något för samhället och världen omkring sig. Redan beslutet att flytta produktionen till Rumänien, som har en lång och gedigen historia av textiltillverkning, från Österrike, blev indirekt ett stort steg, då detta gav efterlängtade arbetstillfällen för duktiga textilarbetare i området, vilka stod utan arbete efter att alla regionens större textilbolag hade gått i konkurs. Företaget har även två mindre workshops på andra orter, som har satts upp bland annat för att stötta den lokala befolkningen. En av dessa workshops arbetar uteslutande med de restbitar som blir över från produktionen i Cisnadie, och minimerar på det sättet onödigt spill. I tillägg till detta sker en mindre del av Tiscas produktion i enlighet med Global Organic Textile Standards, GOTS, ett globalt regelverk för hanterandet av textilier, som innefattar både sociala och miljöaspekter.

Tisca ullager

Delar av Tiscas fantastiska ullager och de 96 färger som i nuläget finns att välja på.

Hantverk och passion är två saker som aldrig upphör att inspirera mig. Tisca representerar båda två, och mer därtill. De har en långsiktighet och godhet i sitt agerande, som skickligt kombineras med stilren och tidlös design. Design som är skapad för att räcka länge, både utseendemässigt och i form av hållbarhet på olika plan. Jag lämnar Rumänien, Cisnadie och fabriken proppfull med positiva intryck och glädje över att denna typ av inställning och arbetssätt får finnas kvar och blomstra. I resväskan har jag min egenhändigt vävda sample-matta. Färgen är gråbeige, i äkta nordisk stil (såklart). Garnet heter sherpafil, har jag fått lära mig, och är twistat, för att ge en bubblig yta.

Foto: Johanna Bergström

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *