Julmarknad i Berlin

julmarknad i berlin

En sak som verkligen hör till så här års är julmarknad. Och om det är något land som har lite extra snits på detta så är det nog Tyskland, där julmarknad är en otroligt stark tradition och finns i princip i varje stad, i olika stil och omfång. I Berlin finns runt hela 60 julmarknader och det blir fler för varje år, framför allt lite nischade uppslag, som till exempel japansk marknad. Här kommer några tips på julmarknader att besöka och vad du kan titta efter när du väl är där.

julmarknad i berlin gendarmenmarkt

Gendarmenmarkt i julskrud. Rakt fram syns Deutscher Dom.

En av de mest traditionella julmarknaderna är Weinachtszauber på torget Gendarmenmarkt, som ligger centralt beläget mellan Unter den Linden och Leipziger Straße och är vackert inramat av der Französischer Dom, konserthuset och der Deutscher Dom. Marknaden är ganska lagom stor, det finns en hel del att titta på men utan det blir opersonligt. Utbudet av mat, dryck och produkter känns genuint och håller en snäppet högre standard än på de flesta andra julmarknader jag har varit på annars.

julmarknad i berlin gendarmenmarkt juldeko

Juldekorationer i ett av marknadsstånden på Gendarmenmarkt.

Förutom de traditionella marknadsstånden finns också ett par uppvärmda tält, där det bland annat serveras restaurangmat från en intilliggande stjärnkrog. Det är en riktigt härlig stämning när vi besöker Weinachtszauber, folk ler mot varandra i ljuset från de tusentals små juleljusen, det hörs ett klockspel i bakgrunden från en av de intilliggande kyrkorna och på scenen hålls då och då lättsamma uppträdanden. Jättefint!

julmarknad i berlin weinachtszauber_notter

Glada miner bland de kanderade nötterna.

En annan traditionell julmarknad, i fantastisk miljö, är den vid Charlottenburgs Slott. Det vackra slottet är från Barocktiden och utgör verkligen en destination i sig. En bra idé så här års är att planera sin tid så att man kan besöka både slottet och julmarknaden på samma dag. Här finns allt från Glühwein, Feuerzangbowle och Kaiserschmarrn till olika sorters hantverk. Men också några stånd med veganska och ekologiska produkter, bland annat vegansk Lebkuchen (you had me at hello…) från Lebe Gesund. De gröna och hållbara trenderna är, inte helt oväntat, lika stora, om inte större, i Berlin som globalt och gör nu alltså även ett välkommet intåg på flera av stadens många julmarknader.

julmarknad i berlin weinachtszauber-baumkuchen

Baumkuchen är ett traditionellt bakverk och säljs ofta vackert förpackad. Ett fint presenttips alltså.

En nyhet för i år, som definitivt är värt ett besök, är Christmas Garden Berlin, som anordnas i Berlins botaniska trädgård, vilken ligger en bit utanför stadskärnan. Parken är ett härligt resmål på sommaren, det vet jag sedan tidigare, men i juleskrud blir den verkligen något extra.

julmarknad i berlin charlottenburg_berliner-winter

Förledande god, denna Berliner Winter, en blandning av naturlig äppelsaft och vodka. Provsmakad på julmarknaden vid Charlottenburgs slott.

Här har man byggt upp olika vintriga scener och figurer med hjälp av bland annat ljusslingor och strålkastare. Det är otroligt skickligt gjort och i bakgrunden, bland träden, spelar stämningsfull julmusik. Så mysigt att tassa runt i mörkret och känna sig som att man befann sig i en riktig sagovärld. För den som vill kan man även avsluta, eller för den delen påbörja, sitt besök men att åka skridskor under en, förhoppningsvis, stjärnklar himmel.

julmarknad i berlin christmas-garden

Ingången till Christmas Garden i Berlins botaniska trädgård.

I Friedrichshain, i östra Berlin, finns två andra nyheter för 2016. Det är Holy Heimat och den historiska julmarknaden, som ligger ett stenkast från varandra, i kulturområdet RAW, vilket tidigare ägdes av Deutsche Bahn, det nationella tågbolaget. Hela omgivningen är härligt industriell och avslappnat rough, med lite Christianiakänsla enligt mina danska reskamrater. En perfekt inramning åt två fina marknadsplatser.

julmarknad i berlin christmas-garden-vaxthus

Delar av Christmas Garden Berlin, en nattlig sagovärld.

Holy Heimat är en lite coolare julmarknad, med lagom hipsterkänsla, trendig streetfood, veganska bakverk, kombucha, lokalproducerad sprit och hantverkskaffe. Det finns också en skridskobana och när vi är där uppträder en, troligtvis, lokal trubadur på ett av de små torgen. En kort promenad härifrån ligger sedan den historiska julmarknaden, som går i riktig Medeltidsstil, med diverse hantverk, rustik mat och olika typer av traditionella uppträdanden och musik. Det står även ett par härliga brasor utspridda, där man med fördel kan värma upp sig mellan varven bland marknadsstånden.

julmarknad i berlin holy-heimat-baristaroom

På Holy Heimat träffar vi bland annat Stephan, från Baristaroom, som gör riktigt gott kaffe och dirty chais.

Vad det gäller öppettider och inträde så varierar det från en julmarknad till en annan. Generellt sett så har de större, mer traditionella marknaderna öppet under hela Advent, eller från den 1 december. Mindre, specialiserade julmarknader däremot pågår ofta enbart under en helg. Många marknader, framförallt de lite finare, som verkligen är värda att besöka, tar inträde, vilket kan variera från 1-20 € och i vissa fall går, helt eller delvis, till välgörande ändamål.

julmarknad i berlin holy-heimat-bretzels

Bretzel, en tysk klassiker och det perfekta mellanmålet under julmarknadsturen.

Jag visste själv inte riktigt vad jag skulle förvänta mig innan jag åkte ned till Berlin häromveckan, då min tidigare erfarenhet av just tyska julmarknader var ganska begränsad. Men det är verkligen en väldigt mysig och julig upplevelse, speciellt om man, som vi, har möjlighet att titta på åtminstone två eller tre olika marknader.

julmarknad i berlin holy-heimat-likor

Tyskproducerad likör i vackra burkar från O’Donnell Moonshine. Säljs på Holy Heimat. Smaken Bratapfel är min favorit.

De flesta av Berlins, eller möjligen Tysklands, julmarknader, verkar följa ett genomtänkt koncept med genomgående hög kvalitet, vilket gör att man gott kan unna sig att vara lite kräsen med sina inköp och verkligen välja finare produkter och förfriskningar. Till exempel Glühwein direkt från vinmakaren (Winzer), handgjord Baumkuchen, äkta träsniderier från Erbsgebirge eller Käthe Wohlfahrts underbara juldekorationer.

julmarknad i berlin den historiska-julmarknaden

Från den historiska julmarknaden, som ligger ett stenkast från Holy Heimat, i kulturområdet RAW.

Ytterligare ett tips för den som är sugen på julmarknad i Berlin, eller Nordtyskland, är att man faktiskt kan ta bilen ned och på det sättet få in ytterligare en stad, och kanske lite extra shopping, på sin rutt. I vårt fall blev det Rostock på tillbakavägen, varifrån vi tog Scandlines färja över till danska Gedser, för vidarefart norrut därifrån. Mer information om julmarknaden i Rostock kommer inom kort.

julmarknad i berlin weinachtszauber-kahte-wohlfahrt

Passa på att besöka någon av Käthe Wohlfahrts butiker när du är i Tyskland runt Jul. Här deras tält på Gendarmenmarkt.

Foto: Johanna Bergström

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *