Pontus in the Air – en bättre matupplevelse för Arlandas resenärer

Pontus in the Air Arlanda

Äntligen fick jag chansen att titta förbi Pontus Frithiofs nya satsning Pontus in the Air, som ligger i Terminal 5 på Arlanda flygplats och som Pontus äger och driver ihop med chefssommelier Mario Moroni. Man kan visserligen tycka att det borde ha funnits tillfälle tidigare, med mina genomsnittliga 7-8 resdagar per månad. Men så är det nu med livspussel och att göra-listor ibland. Desto roligare att komma dit – och att få en liten pratstund med Mario som bonus.

Pontus in the Air_Pontus och Mario

Till vänster, Mario Moroni och Pontus Frithiof – duon bakom Pontus in the Air. Till höger, Pontus i köket.

Pontus in the Air öppnade i april 2016 och är belägen på airside, efter säkerhetskontrollen, mellan A- och F-pirerna. Det är den första restaurangen på Arlanda Terminal 5 med eget produktionskök, där allting tillagas från grunden. Restaurangen har öppet för frukost, lunch och middag, och upplägget består av tre delar: Market, Brasserie och Take Off. I avspända Market sätter du själv ihop din måltid precis som du vill ha den. Brasserie, å andra sidan, har en lite elegantare touch och bjuder på bordsservering à la carte – med en tidsgaranti på 12 minuter för sällskap upp till 6 personer.

Pontus in the Air_market

I Market kombinerar du själv din måltid precis som du vill ha den.

Med Take Off-servicen slutligen (jag tycker att namnet är såå vitsigt!), kan man även ta med sig sin måltid för att äta ombord. Det finns också två barer, i Market respektive Brasserie, och Mario förklarar att just barmenyerna, tillsammans med Market-konceptet, är de delar man främst fokuserar på att vidareutveckla just nu.

Vi känner att vi fyller ett behov som har funnits på Arlanda en längre tid och att det är mycket uppskattat.

”Pontus in the Air har verkligen fått ett fantastiskt och öppenhjärtligt mottagande. Vi känner att vi fyller ett behov som har funnits på Arlanda en längre tid och att det är mycket uppskattat”, säger Mario vidare. Sedan berättar han att varken han eller Pontus hade någon tidigare erfarenhet av att bedriva verksamhet på en flygplats. Det har varit en spännande resa hittills för den erfarna duon, där främst logistiken, med varor och personal som ska in och ut, har varit något av en utmaning.

Pontus in the Air_brasserie

Kvällssol i Brasseriet. Foto: Johanna Bergström

Menyn hos Pontus in the Air känns varierad, modern och fräsch, med en hel del uppdaterade klassiker, som till exempel räksmörgås, hamburgare och Caesarsallad. Särskilt frukosten ser lyxig och spännande ut, med bland annat ett generöst och väl genomtänkt urval av kaffe och te. Vi är lite på språng vid vårt besök och det får därför bli take away denna gång. Jag är dåligt förberedd och har inte laddat ned appen, med Take Off-funktionen, med vars hjälp man annars enkelt kan förbeställa sin hämtmat. Som tur är möts vi dock av tålmodig, proffsig och inte minst jättetrevlig personal. Jag, som är vegan, får snabbt två aptitretande förslag av kyparen och bestämmer mig för en – otroligt god – grillad sparris med zucchini, blandad grönsallad och vinaigrette. Mitt sällskap för kvällen väljer vegetarisk tortellini, toppad med grillade körsbärstomater, haricot verts och strimlad rödlök, samt créme de truffe och ett varmt kuvertbröd till. Allt är väldigt vällagat – med härliga råvaror i grunden – och smakar därefter. Dessutom serverat med ett leende – bara en sådan sak.

Pontus in the Air_mat

Några smakprov från menyn. Till vänster syns Pontus Dressed Lobster Salad, till höger grillad tonfisk.

Det är en vacker kväll och ganska folktomt bland borden när jag ger mig av med vår ljuvligt doftande beställning i en brun papperspåse. Solen håller just på att gå ned, vilket sprider ett lite trolskt sken i lokalerna, och jag beklagar för mig själv att jag inte hade tid att sitta ned med ett glas vin från den noggrant komponerade vinlistan. Men det är å andra sidan (ytterligare) ett bra skäl att komma tillbaka.

Pontus in the Air_mat_Johanna

Min vegan-rätt, som jag alltså tog med mig denna gång: grillad sparris med zucchini, blandad grönsallad och vinaigrette. Foto: Johanna Bergström

Foto, där inget annat anges: Martin Löf

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *