Olympus PEN-F – teknik och design i ett

Olympus PEN-F

Under våren har jag haft förmånen att få testa Olympus nya PEN-kamera, PEN-F, som Sverigelanserades i februari. PEN-F är den mest kraftfulla i PEN-serien hittills och har en hel del tekniska funktioner och finesser att bjuda på, som till exempel avancerad optik-digital-teknik, 5-axlig bildstabilisering och inbyggd elektronisk sökare samt en ny 20-megapixelsökare och möjligheten att ta bilder i en upplösning på hela 50 megapixel, tack vare den nya funktionen High Res Shot.

En kamera man vill ha med sig.

Om tekniken är den ena aspekten av nya PEN-F så är utseendet definitivt den andra. Kameran är perfekt i storleken för spontan fotografering och känns härligt gedigen att hålla i. Designen är lagom avskalad, i snygg retrostil, och inspirerad av originalversionerna av PEN och PEN-F, som lanserades under 1950 och 1960-talen. En kamera man vill ha med sig – och som snabbt blir en snackis, även innan man har hunnit börja fotografera med den.

Olympus PEN-F

Olympus PEN-F sedd framifrån. Till vänster den nya kreativa ratten.

För att understryka den fashionabla sidan av PEN-kamerorna har Olympus även tagit fram en serie riktigt snygga kameraaccessoarer, som består av väskor samt vrist- och axelremmar (för kvinnor). Accessoarerna är utvecklade i samarbete med modedesigners och inflytelserika bloggare och inkluderar såväl tidlösa läderväskor som mer säsongsbetonade och färgglada varianter.

Nya PEN-F passar både för den som är ute efter teknik och prestanda och för den designmedvetne.

Väskorna dubblar enkelt som hand- eller aftonväska – och ingen hade gissat att det i själva verket är en funktionell och skyddande kameraväska man plockar upp läppstiftet ur (yes, jag har testat). Axelremmarna i sin tur fungerar även för handväskan och det ultimata stylingtipset är nog att matcha handväskan med kameraremmen – för visst har du med dig din snygga PEN-kamera till kvällens mingel?

Olympus PEN-F

Nya Olympus PEN-F sedd ovanifrån. På funktionsratten syns C1-C4, där man kan lägga in och spara sina egna färgprofiler.

PEN-kamerorna har över de senaste åren kommit att bli något av en favorit för många bloggare och stylister och chansen finns att en hel del av de bilder som tas med nya PEN-F kommer att spridas på nätet, i bloggar eller sociala media. För att öka snabbheten och förenkla fotograferandet har kameran en inbyggd elektronisk sökare. En stor OLED-display i sökaren, med 2,36 miljoner bildpunkter, 0.62x förstoring och fokus peaking, underlättar fokuseringen och bildkomponerandet.

Det du ser i sökaren är det du får på bilden.

Man kan även se, direkt och i realtid, hur inställningar och kreativa filter påverkar fotografiet – det man ser i sökaren är det man får på bilden. Samtidigt ger bildstabiliseringen hela tiden en stabil sökarbild; och nya PEN-F har även ultrasnabb responstid och autofokus, för bilder tagna i farten. Bilderna och/eller filmerna kan sedan laddas upp direkt i sociala media, via kamerans inbyggda wifi, en smartphone samt Olympus kameraapp, Ol.Share 2.6.

Olympus PEN-F

En av mina favoriter från Olympus kollektion av modeaccessoarer för PEN-kamerorna. Fungerar även utmärkt som hand- eller aftonväska.

Bland många andra funktioner och nyheter har PEN-F även fått ett nytt kreativt kontrollhjul, placerat på framsidan av kameran, med vars hjälp man snabbt kommer åt fyra olika inställningar av färgprofiler och art-filter – utan att behöva ta blicken från motivet i sökaren eller på displayen. Här kan man till exempel justera saker som kontrastkurvor, färgnyanser och –mättnad, vinjettering samt monokroma profiler. Lite Photoshop, eller möjligen Instagram, fast direkt i kameran. Det finns även möjlighet att lägga in och spara egna färgprofiler (max 4 stycken), som man därefter lätt kommer åt via funktionsratten.

Full av teknik och finess och väldigt rolig att använda.

Sammantaget kan man säga att nya Olympus PEN-F är något av en ganska avancerad leksak, full av teknik och finess och väldigt rolig att använda och experimentera med, inte minst på grund av sin snygga retrodesign. Det som är påfallande är hur fina färger man kan få fram, redan med de grundläggande inställningarna. Kameran passar både den som är ute efter teknik och prestanda och för den designmedvetne, som vill ha en snygg och stilren kamera – samt självklart för de fotografer som vill ha båda, teknik och design i ett. Nedan följer ett urval av mina favoritbilder bland dem jag själv har tagit med nya PEN-F.

 

Foto, galleri nederst: Johanna Bergström

Foto, bilder på PEN-F: Olympus

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *