Ekologiskt och Fairtrade – tre nyheter för medvetna val

medvetna val

Medvetna val bidrar till en bättre värld. För vår omgivning och inte minst för oss själva. Därför är det roligt att se hur alltfler företag och producenter jobbar aktivt med miljö- och rättvisearbete. Baksidan är att vissa utnyttjar det på fel sätt i sin marknadsföring – och begrepp som ”naturligt” och ”eko” används alltför lättvindigt för att vinna brownie-points hos konsumenterna.

Många är dock duktiga och satsar målmedvetet och långsiktigt på hållbar produktion. Redaktionen har gjort en mindre trendspaning och här listar vi tre av säsongens härliga nyheter inom ekologiskt och Fairtrade. Fyll gärna på med dina egna favoriter i kommentarsfältet.

1. Ekologiska primörblad i kruka från Svegro

Med inspiration från kålsläktet lanserar Svegro en serie med 4 olika sorters ekologiska primörblad på kruka. Sortimentet samlas kring det nya varumärket Svegro Orangeri och består av finbladig svartkål, finbladig grönkål, asiatisk tatsoi samt trädgårdskrasse. Alla 4 plantorna är riktiga superfoods och innehåller höga halter av näringsämnen som vitaminer, mineraler och antioxidanter. Primörer (från franskans ’primeurs’) är för övrigt årets första skörd av en planta och tas innan det som skördas är fullvuxet, vilket ger en speciell och eftertraktad karaktär, konsistens och smak. Svegros ekologiska primörblad är goda att äta som de är men passar även bra till att fräsas snabbt och tillsättas i varma rätter. Pris: 25 kr/kruka

2. EGA – Fairtrade-certifierad och alkoholfri antioxidantboost

EGA är en alkoholfri, Fairtrade-certifierad dryck, som säljs på Systembolaget sedan ett par veckor tillbaka. Drycken kommer från Western Cape i Sydafrika och är gjord på gröna druvor, granatäpplen samt roiboos, vilka alla är kända för att vara rika på skyddande antioxidanter. I Sydafrika sägs det att man blir yngre av att dricka EGA (tänk ’age’ baklänges), vilket säkert är en sanning med modifikation. Det som däremot är sant är att de höga halterna av antioxidanter i drycken kan minska oxidativ stress i celler och vävnader och därigenom bidra till en bättre, långsiktig allmänhälsa samt till att bromsa åldrandeprocessen. Fräsch och lite söt smak som samtidigt känns nyttig. Passar fint att dricka som den är men även som komponent i drinkar, med eller utan alkohol. Pris: 59 kr

3. Blomsterlandets Fairtrade-märkta pelargoner

Blomsterlandet säljer sedan tidigare Fairtrade-märkta snittrosor, vilka har varit mycket populära hos kunderna, och i julas utökades sortimentet med Fairtrade-märkta julstjärnor. Nu blir företaget även bland de första i världen med att erbjuda Fairtrade-märkta pelargoner. Pelargonerna börjar sitt liv som sticklingar på en Fairtrade-farm i Etiopien. När sticklingarna sedan kommer till Sverige tar Blomsterlandets svenska odlare vid, och odlar fram de färdiga pelargonerna. Fairtrade är, som säkert många känner till, en oberoende certifiering med kriterier för ekonomisk, social och miljömässig hållbar utveckling i länder med utbredd fattigdom. Genom att välja Fairtrade-märkta produkter bidrar man till att barnarbete motverkas och grundläggande mänskliga rättigheter respekteras i produktionen. Pris: 79,90 kr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *