Vegetariskt middagstips – grillad baby gem med potatispuré

Grillad baby gem

Mosebacke Etablissement på Södra Teatern lanserade tidigare i år sitt nya matkoncept, som till stor del bygger på ett antal vegetariska mellanrätter med härlig comfort food-känsla, vilka kan kombineras efter tycke och smak och gärna delas över bordet. Som ett litet smakprov, för den som inte har hunnit dit och proväta än (vilket jag varmt rekommenderar), bjuder köket på ett av sina (och även redaktionens) favoritrecept – grillad baby gem med potatispuré. En mångsidig rätt, som fungerar lika bra som förrätt, tillbehör eller varmrätt – eller som en del av en buffé, beroende på måltidens upplägg.

Grillad baby gem med potatispuré, rostad mandel och riven Västerbottensost, 4 portioner

Ingredienser:

2 baby gem

1 citron

Olivolja

1-2 vitlöksklyftor

En liten näve mandlar

Salt, peppar, rosmarin, timjan

Till potatispurén:

500 g potatis

1 dl mjölk

3 msk vispgrädde

175 g rumstempererat smör

Gör så här:

Börja med potatispurén. Koka potatisen mjuk och låt den ånga av väl. Koka upp mjölk och grädde. Pressa potatisen eller passera den genom en sil. Tillsätt smör och mjölk, lite i taget, tills purén har en bra konsistens.  Smaka av med salt och peppar.

Dela baby gem på längden och gnid in dem med en god olivolja. Krydda med timjan, rosmarin och vitlök efter smak. Stek gemen i panna på hög värme i cirka 2 minuter. Pressa citron över och salta.

Rosta grovhackad mandel i torr panna på medelvärme. Lägg upp på tallrik, med potatispurén i botten. Toppa med riven Västerbottensost. Att dricka till detta rekommenderar Mosebacke Etablissement en väl kyld Riesling. För den som föredrar öl fungerar allt från pale ale till ljus lager bra.

Tips: För att få bästa möjliga konsistens på purén är det viktigt att låta potatisen ånga av ordentligt. Bäst resultat blir det om du använder en ångugn. Då får du en potatis utan vätska och kan använda mer mejeriprodukter för en ännu tydligare potatissmak.

Smaklig måltid!

Foto: David Thunander

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *