Ron Zacapa lanserar Zacapa Edición Negra

Zacapa Edición Negra

Ett fåtal gånger per decennium kommer den exklusiva romtillverkaren Ron Zacapa med en ny utgåva och för ett par veckor sedan lanserades Zacapa Edición Negra – en mörkare rom med tydlig smak av choklad, integrerad sötma och en rökig, kryddig karaktär. Precis som för märkets övriga utgåvor, har Edición Negra tydliga kopplingar till Ron Zacapas guatemalanska arv av smak, historia och kultur.

Tillverkningsprocessen för Zacapa Edición Negra är inspirerad av traditionella Maya-ritualer och Guatemalas naturliga element, som vulkaner och mörk, het eld. Rommen har fått åldras på dubbla, förkolnade amerikanska ekfat, vilket ger en mörk färg och rökig intensitet, som accentueras av kryddiga och träiga toner. Som sista steg i tillverkningsprocessen får rommen sedan mogna på förkolnade bourbonfat, för att ytterligare framhäva de träiga, rökiga och kryddiga smakerna.

Tillverkningsprocessen är inspirerad av traditionella Maya-ritualer och Guatemalas naturliga element.

Till skillnad från Zacapas tidigare utgåvor, som har tydliga söta toner av kola och vanilj, bär Edición Negra istället en djupare smak av aromer som mörk choklad, torkad frukt, arrak och trä. Detta i kombination med en välbalanserad rökighet. Doften är söt och lite jordig, med rökig träkaraktär. Färgen är mörk, och går i en djup mahognyton.

Zacapa Edición Negra_Lorena Vasquez

Zacapas ikoniska Master Blender Lorena Vasquez.

All Zacapas rom tillverkas och lagras 2300 meter över havet i de guatemalanska bergen. Den relativt låga medeltemperaturen på 17 grader bromsar åldrandet av rommen medan tunnare luft och lägre atmosfärtryck intensifierar smakflödena från lagringsfaten.

En annan viktig detalj vid framställningen av rommen är kvaliteten på råvarorna. Till skillnad från de flesta andra (runt 97 %) romtillverkare, som brukar sig av melass, använder Zacapa enbart så kallad jungfruhonung, vilket är koncentratet från den första pressningen av sockerrör, i det här fallet odlade på Zacapas egen plantage. Jungfruhonungen ger en unikt mjuk och söt smak åt rommen, som skiljer sig från den man får av melass.

Varje steg i Zacapas tillverkningsprocess övervakas noggrant av Master Blender Lorena Vasquez.

Varje steg i Zacapas tillverkningsprocess övervakas noggrant av företagets Master Blender, den närmast ikoniska Lorena Vasquez, som är känd för att vara lika komplex och imponerade som den rom hon tar fram, trots sin egen petita figur. ”Lorena är helt fantastisk”, säger Micke Lundén, Nordisk Brand Ambassador för Ron Zacapa, och berättar att Lorena, som är i dryga 60-årsåldern, nu har 4 adepter, som hon håller på att lära upp till att förvalta hennes enastående kunskapsarv.

Alla Ron Zacapas utgåvor bär en petate, ett slags flätad sleeve, runt nedre delen av flaskan. Och för Edición Negra är petaten, föga förvånande, svart. Petaten har sitt ursprung i Maya-kulturen, där denna typ av flätverk var något som en ung man tillverkade olika nyttoföremål av, för att sedan ge till sin kärestas familj i samband med att han bad om hennes hand. Zacapas petates har samtliga en stämpel, vilken visar vem som har tillverkat dem. Så att man kan följa upp kvaliteten även på denna stilfulla detalj.

Edición Negra ger mersmak efter provsmakningstillfället och mitt sällskap för dagen ger sig faktiskt iväg direkt till Systembolaget, för att säkra en egen flaska på vägen hem.

Zacapa Edición Negra finns att köpa på utvalda Systembolag från och med den 6 maj 2016. Pris: 749 kronor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *