Tel Aviv – världens bästa veg(etari)andestination

veganmat i tel aviv

Den vegetariska trenden växer sig ständigt starkare och det blir allt vanligare att avstå från kött och fisk en eller flera dagar i veckan. Samtidigt väljer fler och fler att övergå helt till vegetarisk kost, eller att ta steget fullt ut och bli veganer, vilket innebär att utesluta alla animaliska livsmedel, även ägg, mjölk och honung.

Är du vegetarian eller vegan? Eller tycker du helt enkelt bara om att äta plantbaserat, snarare än kött och fisk? Då är det till Tel Aviv du ska bege dig för (bland annat) en kulinarisk upplevelse utöver det vanliga. Staden, som ofta ses som den mest trendsättande i Israel, blev nyligen omnämnd som världens mest vegetarianvänliga av Condé Nast Traveler och inofficiellt ligger den även på topp när det gäller veganmat. Dessutom är Tel Aviv den plats som har den högsta procentandelen veganer i världen, runt 5 %. Här är veganism helt enkelt att betrakta som en vanligt förekommande livsstil – snarare än som den senaste hälsotrenden.

veganmat i tel aviv_hamburgare_patties

Olika varianter på vegansk burgare i Tel Aviv. Till vänster från restaurang Miss Kaplan och till höger från restaurang Zakaim. Foto till vänster: Ori Shavit

Israel är ett ungt land och Tel Aviv grundades så sent som 1909, då en grupp invånare från Jaffa, den gamla staden, flyttade norrut och byggde nytt på sanddynerna vid kusten. Detta gör att såväl landet som Tel Aviv i sig har ett eklektiskt och multikulturellt samhälle, som i mångt och mycket också är väldigt tillåtande och flexibelt, även när det kommer till matlagning. Något som öppnar upp för etableringen av nya trender och tendenser, som till exempel veganism. I och med att Israel är så pass litet sprider sig sedan dessa nya idéer snabbt och når ut till många. ”Vi har nog världens mest intressanta kulinariska scen. Det är en riktig kulturell smältdegel”, säger Harel Zakaim, vegankock och ägare av restaurang Zakaim i Tel Aviv.

Vi har nog världens mest intressanta kulinariska scen. Det är en riktig kulturell smältdegel.

Men Israel har även de rent materiella förutsättningarna för att vara en vegandestination över det vanliga. Detta är inte för intet platsen där körsbärstomaten uppfanns(!) och landet är en stor exportör av frukt och grönt till övriga världen. Det räcker att besöka en av de många marknader som finns för att förstå vad vi pratar om – saftiga tomater, berg av kronärtskockor, gigantiska avokados och betor i alla regnbågens färger formligen tornar upp sig i den charmigt högljudda och uppsluppna miljön.

veganmat i tel aviv_kronärtskockor

Tel Aviv har minst sagt goda förutsättningar för att vara en vegandestination över det vanliga. 2016 är till exempel ett ovanligt bra år för kronärtskockor.

Med andra ord klarar sig Tel Avivs kockar på olika nivåer fint utan kött och fisk, det finns liksom ingen anledning att addera något till de fantastiska vegetariska ingredienser som man har tillgång till. Flertalet israeler är dessutom vana vid att laga koshermat, och det är därmed redan naturligt för dem att begränsa sig i köket på olika sätt. Därför blir utelämnandet av kött, fisk och mjölkprodukter egentligen ingen ytterligare uppoffring i sig.

Lägg vegan-ordet åt sidan när du lagar vegansk mat.

Många tror att det är svårt att laga och äta veganskt men sanningen är att detta är en typ av matlagning som innebär oändliga möjligheter. Man måste bara vara öppen för dem. Harel berättar att han, innan han blev vegan, arbetade som slaktare, utöver sin verksamhet som kock. Numera ägnar han sig av etiska skäl enbart åt vegansk mat men något han har tagit med sig från sin tidigare erfarenhet är teknikerna och kunskapen. ”Lägg vegan-ordet åt sidan när du lagar vegansk mat”, fortsätter Harel och förklarar att han använder samma tänk i köket nu som då, bara att köttet, fisken och mjölkprodukterna har ersatts av uteslutande plantbaserade alternativ.

veganmat i Tel Aviv_Ori

Vegankocken Ori Shavit driver idag restaurangen Miss Kaplan och siten Vegans on top. Ori är även en uppskattad föreläsare.

”Det finns så många ingredienser att välja från. Se det som en möjlighet och ett äventyr!”, säger Ori Shavit, en annan av Tel Avivs framstående vegankockar, som driver restaurangen Miss Kaplan i Sarona-området i centrala Tel Aviv. Ori var tidigare en allätande matskribent och beskriver sin övergång till veganism, vilken skedde på grund av etiska och djurhållningsskäl, som att ”hennes värld föll i bitar”. ”Jag kommer ihåg alla mina rädslor. Det gäller att bryta dem”, fortsätter Ori och poängterar även hon hur viktigt det är att vara flexibel och se vilka tekniker och råvaror man har tillgång till i veganköket, snarare än vilka man inte kan använda.

Det finns så många ingredienser att välja från. Se det som en möjlighet och ett äventyr!

Både Harel Zakaim och Ori Shavit har valt att söka sig till veganköket på grund av dess fördelar ur djurhållnings- och hållbarhetssynpunkt. Den tredje huvudorsaken till att människor blir veganer brukar vara hälsa och välmående. Hur hälsosamt är det då att äta veganskt? ”Man får i sig näringsämnena på ett bättre sätt än via kött och mjölkprodukter. Det blir lagom av allt och en bättre balans i kosten”, säger Harel Zakaim. Ori Shavit berättar att hon upplevde en rejäl förbättring av den egna hälsan i och med sin övergång till vegankost. ”Jag fick ny energi och slipper den tunga känslan i magen efter maten”, säger Ori och lägger till att hon även blev av med sin järnbrist i samma veva, i och med det mer balanserade näringsintaget.

veganmat i tel aviv_tamar

Ett godare godis, minst sagt, dessa dadlar med pistagenötter. Foto: Ori Shavit

Att äta veganskt i Tel Aviv är inte bara mer tillgängligt än på många andra platser i världen. Det är på veganmenyerna du plockar upp stadens verkliga godbitar, och av imponerande 1178 restauranger totalt sett är fina 400 veganvänliga. Här följer tre av redaktionens favoriter – fyll gärna på med dina egna i kommentarsfältet!

 Zakaim

Underbart hipsterställe med ett genomgående hållbarhetsinriktat koncept, där såväl inredning som redskap till största delen är återvunnet och begagnat. Mycket smak och kärleksfull, hands on matlagning där alla komponenter tillagas på plats inför gästernas ögon, i det öppna köket. Ett måste är den persiska sodadrinken, där sirapen görs uteslutande av Chef Harels mamma. Missa inte heller mörk chokladmousse, vid vårt besök smaksatt med handpressad apelsinsaft.

Miss Kaplan

Miss Kaplan startade lite som en skämt – en vegansk pop up inhyst i ett gammalt steak house. Nu är restaurangen, som ligger ovanpå en italiensk trattoria, dock permanent och välbesökt av såväl veganer som icke-veganer. “Allt kretsar kring råvarorna, här är grönsakerna stjärnor”, säger ägare Ori Shavit, som även är en eftertraktad föreläsare, och passar på att rekommendera morotskorven, vilken just nu är en storsäljare.

Messa

Många krogar i Tel Aviv, som inte specialiserar sig på veganmat, väljer ändå att utvidga sina menyer med ett urval av spännande veganska alternativ. Ett exempel är Messa, en av Israels mest ansedda restauranger, som drivs i regi av den självlärde stjärnkocken Aviv Moshe. Förutom maten i sig hade den exklusiva inredningen varit skäl nog för ett besök. Vegan eller icke – dessertmenyns tahiniparfait är ett måste!

Foto presentationsbild, ovan: Ori Shavit

Foto där inget annat anges: Johanna Bergström

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *