Mosebacke Etablissement lanserar nytt koncept – med fokus på vegetariskt

Mosebacke etablissement

1958 skulle Södra Teatern rivas men tack vare allas vår Evert Taube, som startade en proteströrelse och satte stopp för galenskapen, står den kvar än idag, som ett älskat kulturarv. 1970 öppnades restaurangen, Mosebacke Etablissement, med Git Magnusson och Bosse Stenhammar som initiativtagare, och 2013 slogs sedan teater och restaurang ihop till ett gemensamt bolag, helägt av Riksteatern.

Tack Evert Taube alltså, för att vi nu får uppleva Mosebackes nya koncept, där man sätter vegetariska rätter i fokus, med möjlighet att välja till kött och fisk som tillbehör. På menyn finns ett antal försvinnande goda så kallade mellanrätter och köket rekommenderar 3-4 för en komplett måltid. Det är ingen lågkalorimat man erbjuder utan snarare en modern variant på vegetarisk comfort food, där hälsoaspekten ligger i det balanserat vegetariska och i kvaliteten på råvarorna.

Mosebacke_Foto DavidThunander

Smakrik, grillad baby gem, som serveras med Västerbottensost och mandel.

Bland rätterna märks till exempel svartrotsnudlar med karljohanssvamp, tryffelvinegrette och vattenkrasse, friterad grönärtscroquette med stjärnanis, brysselkål och blodgrape samt en risotto på solrosfrön med broccoli, chili, vitlök och pumpa.

Vi vill att Mosebacke Etablissement ska bli Söders nya vardagsrum, med en avslappnad och hemtrevlig atmosfär där alla känner sig välkomna.

Jag som vegan sätter givetvis köket lite extra på prov och det är en imponerande variation på de fräscht tillagade rotfrukter, grönsaker och kryddor som serveras. Mest minnesvärda smakerna blir ett ljust currypulver, en fantastiskt vacker rödkålspuré, söta bakade morötter samt härligt salta jordärtskockschips.

Mosebacke_Foto DavidThunander

Den fantastiskt fräscha mangosorbeten är precis lagom som avslutning på en god, vegetarisk måltid.

”Vårt nya koncept bottnar till stor del i personligt intresse”, säger Ingmari Pagenkemper, VD och konstnärlig ledare för Södra Teatern, och berättar att flera i personalen är vegetarianer eller gärna äter vegetariskt. Man ville få in ett hållbarhets- och miljötänk i hela huset och då blev det naturligt att börja med maten. Dessutom finns det idag en stor efterfrågan på vegetarisk kost, på krogen såväl som i hemmet och inte minst på det bohemtrendiga Södermalm. Hand i hand med det vegetariska och hållbara konceptet går den ekologiska vinlistan, som är välsorterad och generös med alternativ på glas.

Mosebacke_Foto DavidThunander

Mosebacke vill bli Söders nya vardagsrum, en blandning av modern bistro och sekelskiftesrestaurang.

Ingmari berättar vidare att ett första frö till det nya konceptet såddes för ungefär ett år sedan och det slutgiltiga beslutet togs sedan i höstas. I samband med omarbetningen av menyn har även de anrika lokalerna fått sig en ansiktslyftning.

Vårt nya koncept bottnar till stor del i personligt intresse för det vegetariska köket.

”Nu är det nya tider”, säger Ingmari och berättar att man verkligen ville visa Stockholm att Mosebacke är en bra restaurang, ända ut i väggar och stolar. Visionen var ljusare färger, men inte i formen av det klassiska nordiskt bleka utan snarare i ett slags ombonad hemma hoskänsla. ”Vi vill att Mosebacke Etablissement ska bli Söders nya vardagsrum, med en avslappnad och hemtrevlig atmosfär där alla känner sig välkomna”, förklarar Ingmari.

Mosebacke_Foto DavidThunander

Det vackra gröna kaklet för tankarna till början av förra seklet.

Samtidigt som man ville förnya och fräscha upp så var det viktigt att ta hänsyn till byggnadens historia, vilket har förmedlats via materialval, färg och form. Bland annat återfinns mönstret i lokalens trädörrar som en detalj på flera olika ställen runt om i restaurangen. Den varsamma renoveringen har utförts av arkitekt- och designbyrån Koncept Stockholm, som bit för bit har byggt upp en miljö där modern bistro möter sekelskiftesrestaurang (det förra sekelskiftet). Ett vackert grönt kakel, lampor med kupa och smakfulla mässingsdetaljer bidrar alla till känslan och upplevelsen, medan den fantastiska utsikten blir en naturlig inramning, när tidigare avskärmningar från fönstren har tagits bort.

Allt är mysigt, ombonat och vänligt. Maten är vällagad och rik på smak och jag gläds över den ekologiska vinlistan. Mosebacke Etablissement känns modernt och fräscht samtidigt som det är personligt och avspänt. Det blir fler besök – om inte annat måste jag ju få se de bistrostolar som inte hunnit fram riktigt till invigningen. Ett skäl gott som något. Dessutom har restaurangen öppet för långbrunch med livejazz på helgerna.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *