Intervju med Louise Körner – en av 8 Swedish Fashion Talents för 2016

Louise Körner AW16

Som en av 8 Swedish Fashion Talents för 2016, visade londonbaserade Louise Körner för första gången under Stockholms modevecka för höst/vinter 2016, som hölls nu i januari. Louise är född och uppväxt i Bryssel och flyttade därefter till London för att studera på prestigefyllda Central St Martin’s University of the Arts och Instituto Marangoni, där hon gjorde huvuddelen av sin utbildning. Efter att ha lanserat en kollektion under eget namn, begav sig Louise till det danska företaget MUUSE och stannade där under 5 säsonger. Louises plagg blev snabbt bestsellers, i synnerhet skjortorna, som har blivit något av hennes signaturplagg även då hon designar under eget namn. Tiden med MUUSE blev ett gyllene tillfälle för Louise att samla erfarenhet och få konkret feedback på sin design, och i synnerhet sina prints, vilka har kommit att bli hennes signum. ”Det var extremt lärorikt”, säger Louise själv om denna period.

Louise Körner AW16          Louise Körner AW16

AW16 är Louises andra kollektion under eget namn efter sin sejour hos MUUSE. Kollektionen heter Scandi Jungle och har inspirerats av det skandinaviska skogsbruket och processen för att tillverka kända svenska designstolar. Louise har aldrig själv bott i Sverige och berättar att då hon skulle visa i Stockholm för första gången ville gå tillbaka till sina egna rötter och visa något av det typiskt svenska som omvärlden ser och älskar. Louises egna signaturprints är det som utmärker och håller ihop kollektionen och färgskalan går främst i olika nyanser av blått, från det bleka isblåa till mörkare toner och electric blue.

Jag ville visa upp det typiskt svenska, som omvärlden ser [och älskar].

Bland annat har Louise använt sig av det klassiska trämönstret, som är så välkänt just i Sverige, med sitt skogsbruk, och gjort variationer på det, där hon böjer mönstret för att få det mer elegant och spännande på kvinnokroppen. I den mest extrema formen blir det nästan som en kabelstickning, minus själva stickningen då. Hon har även tagit siluetter av just stolar och lagt ihop dem till ett konceptuellt löv-print, som därmed blir en del av hennes skandinaviska djungel. En annan detalj är tryck som avbildar de, överaskande vackra, stämplar man sätter på nedsågade träd och som gör sig väldigt fint på en lite coolare topp eller tröja. Tanken är att samtliga prints i kollektionen ska gå att kombinera med varandra i lager på lager. På lager. Något som illustreras väldigt fint på hennes visning under Fashion Week Stockholm. Speciellt för visningen hade Louise även “snabbt photoshoppat ihop” ett par supersnygga, mönstrade tights, som dock blev en sådan succé att hon nog måste fundera på att sätta dem i produktion på allvar.

Louise Körner AW16         Louise Körner AW16

Det skandinaviska skogsbruket är ju knappast en typisk inspirationskälla för kläddesigners och Louise berättar att hon medvetet söker sin inspiration så långt ifrån modevärlden som möjligt. Anledningen är att detta gör det enklare för henne att skapa något nytt – som inte har blivit gjort tidigare. Exempel är element från biologin och genetiken, där det finns många former som ”går att twista på roliga sätt”. Louise gillar även känslan i industriell struktur och i en av sina tidigare kollektioner har hon inspirerats av en övergiven oljefabrik ute i öknen (Här känner jag spontant att jag vill ha hela den kollektionen – utan att ens ha sett den).

Louise Körner AW16         Louise Körner AW16

Louise sammanfattar sin stil som feminin, men inte söt. Hon jobbar gärna med kontraster i en sorts balansgång mellan det softa och kvinnliga kontra rawness och edgy. I och med att hennes design är så pass färgbaserad, och printsen spelar en grundläggande roll, så är skärningar och snitt ofta enkla och strukturerade, för att liksom rama in mönstren. ”Skärningarna kanske är den maskulina delen av min design”, funderar Louise.

Louises Körners vår- och sommarkollektion lanseras officiellt under London Fashion Week den 19-23 februari  2016 och plaggen finns att köpa via hennes hemsida samt, än så länge, i fysiska butiker i Paris och Schweiz. AW16-kollektionen Scandi Jungle lanseras i höst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *