Mumm lanserar exklusiv limited edition av årgångschampagne – intervju med Chef de Caves Didier Mariotti

Mumm_chef de caves_årgångschampagne

Mumm Cordon Rouge är Frankrikes största champagnemärke och tillika kanske en av världens mest omtyckta champagner. Nu lanserar det anrika champagnehuset första utgåvan av kollektionen Chef de Caves, som består av ett ytterst begränsat antal magnumflaskor av de senaste 30 årens finaste årgångar av Cordon Rouge: 1985, 1990 och 1996. Kollektionen tillverkas endast i 150 set, varav den svenska marknaden fick sig tilldelad 4 stycken. Var och en av flaskorna i denna första utgåva är signerad, med datum för tappningen, av Mumms hyllade källarmästare (Chef de Caves) och vinmakare Didier Mariotti och kommer i en exklusiv champagnebox av trä. Lyx.se träffar Didier under hans besök i Stockholm och här berättar han för vår redaktör Johanna om bakgrunden till Chef de Caves-kollektionen samt ger sina tips och rekommendationer för hur man tillverkar respektive avnjuter champagne, på bästa sätt och för maximal njutning.

Mumm_chef de caves_årgångschampagne

Vy från Mumms fantastiska egendomar i Champagne.

Vad är tanken bakom Chef de Caves-kollektionen?

Idén med Chef de Caves var att låta en liten skara champagneälskare upptäcka själva hjärtat av vår verksamhet. Hjärtat i ett champagnehus befinner sig i vinkällaren. Hos oss är den enorm. Det är 25 kilometer av gångar, 20 meter under marken, som har byggts för att ge champagnen optimala lagringsförhållanden. Mumms källare byggdes för 150 år sedan och det är alltid en fantastisk känsla att komma ned dit, där champagnen vilar i lugn och ro, och samtidigt åldras väldigt, väldigt långsamt.

Varför väljer ni att lansera Chef de Caves just nu?

Först var vi tvungna att fundera ut vilket format det skulle bli. Tanken var ju som sagt att låta en liten skara prova på husets finaste årgångar. Dessutom ville vi vara säkra på att vara redo för lanseringen. Vi vill kunna fortsätta lansera kollektionen varje år och till detta behöver vi ha tillräckliga kvantiteter av vintage redo. Årgångarna kommer inte alltid att bytas ut alla tre från ett år till ett annat, utan snarare byter vi ut en eller två åt gången.

Hur kommer det sig att ni väljer magnumflaskor för denna samling?

I en magnumflaska åldras vinet på ett annorlunda sätt än i en standardflaska. Volymen i halsen är den samma medan själva flaskvolymen är den dubbla, vilket minskar vinets exponering för det syre som finns i flaskhalsen. Detta gör att champagnen åldras långsammare, vilket skapar en annan komplexitet och ger ett elegantare vin i slutändan.

Hur valde du vilka årgångar som skulle inkluderas i den första utgåvan?

Jag tittade på vad vi hade i lager, och när respektive flaska skulle vara intressant att inkludera, så att vi skulle kunna fortsätta att lansera varje år. Jag har provsmakat alla våra flaskor. Det är det enda som gäller för att kunna bedöma kvaliteten – smaka på dem alla. Sedan ville vi med vårt urval illustrera hur åldrandet påverkar champagnen. Ju mer du väntar på ett vin, desto mer får du i form av komplexitet och nya smaker och aromer.

Mumm_chef de caves_årgångschampagne

Chef de Caves-kollektionen för 2016, som inkluderar de tre årgångarna 1985, 1990 och 1996.

1985 har hyllats som en av de klassiska årgångarna från 1980-talet. Det var lite av en svår årgång, med extremt kall vinter, följd av en varm sommar, som dock resulterade i perfekt kvalitet på druvorna. Vinet är fortfarande väldigt levande. Det är perfekt balanserat, med toner av citrusfrukter, apelsinmarmelad, kaffe och rostade hasselnötter. Känslan i gommen är rik, nästan oljig, med lång, elegant eftersmak.

Även 1990 är en klassisk årgång i Champagne. Vinterns frost och den varma sommaren resulterade i en mogen champagne, som utvecklas på ett intensivt och vackert sätt till komplexa smaker av nougat, honung, karamell, russin, choklad och kantarell.

1996 är en väldigt unik årgång. Den är mogen och rik i smaken men har också den högsta nivån av syra för de senaste 20-30 åren. En frisk och dynamisk champagne med mycket frukt och en lång eftersmak. Det var svårt att få till själva blandningen, då man inte är van vid så höga syranivåer.

Har du en favorit bland de tre? Har man överhuvudtaget favoriter när man sysslar med champagne på heltid?

Jag har absolut favoriter. Men det är lite som att ha flera barn – det är svårt att utse EN favorit. Vad det gäller champagne så beror det på så många olika faktorer: sinnesstämning, tillfället, vem ska du dricka den med, vad ska du äta till. Alla dessa saker spelar in vid valet av flaska.

Vad är då hemligheten bakom en riktigt bra champagne?

Det handlar mycket om passion, känslor, kärlek. Inte så mycket om teknik och vetenskap. Hemligheten är att förstå vart och ett av vinerna och se vad det har att erbjuda världen. Sedan strävar jag ständigt efter att göra viner som har rätt balans mellan intensitet och friskhet. För mig måste det finnas element av båda. Livet i sig är beroende av rätt balans och detsamma gäller för champagne. Om ett vin till exempel är för intensivt i smaken har man ofta fått nog redan efter ett glas. Jag vill att man ska kunna fortsätta dricka det utan att tröttna. Jag försöker även att göra viner som är så pass höga i sötma i sig att man inte behöver tillsätta så mycket socker. Det ger en godare, naturlig söt smak.

Mumm_chef de caves_årgångschampagne

Det finns alltid en orsak att dricka champagne – vardag som fest. Foto: Michaëla Hemgren

Och vad krävs det för att bli en skicklig vinmakare?

Du måste vara väldigt ödmjuk. Vinproduktion står och faller med naturen och vädret, och dess växlingar. Och du kan aldrig betvinga naturen. Det tog lång tid för mig att tillfullo inse detta och förstå hur man kan avläsa naturens inverkan på druvorna och anpassa sig därefter. Varje år är ett nytt år och du börjar från scratch igen. Det är samma procedur och moment som ska gås igenom men allt är helt beroende på vädret och hur det ändras från ett år till ett annat.

Samtidigt som du är ödmjuk måste du dock vara väldigt trygg i dig själv och de beslut du tar. Oavsett hur det ser ut med väderförhållanden och skörd så måste du alltid finna en lösning och handlingsplan. Där krävs det att man vågar lita på sig själv.

Kan du nämna en viktig utmaning för champagneindustrin som helhet?

Det värsta för vinindustrin skulle vara om den stannade upp i sin utveckling. Världen runtomkring oss är i konstant förändring och champagneindustrin måste se till att förändras i samma takt. På det viset märks ingen förändring. Stannar vi upp i vår utveckling hamnar vi på efterkälken. Själva utmaningen är att de viner vi blandar idag kommer att drickas om tre år, minst, och därför måste man i princip veta redan nu vad folk vill dricka om tre år. Igen, det handlar mycket om känsla och förståelse för vinet. Jag brukar se till att resa mycket, för att studera våra konsumenter världen över, och känna in och förstå vad det är de vill ha.

Hur dricker man champagne? Vad är dina bästa råd till konnässören?

Det jag älskar med champagne är hur den gör folk glada, får dem att leva upp. Man riktigt ser hur det lyser – eller ska jag säga bubblar – i ögonen på dem som dricker. Många tänker nog att champagne bara är för fest och större tillställningar. Men det gäller att vara mer openminded än så – och våga upptäcka hur många olika sätt det finns att dricka champagne på. I själva verket är champagne faktiskt den enda alkoholhaltiga dryck som fungerar 24/7. Du kan ha den till frukost, lunch, after work, middag – för att bara nämna några. Och även om det nu skulle vara ett vin för festliga tillfällen: du kan alltid hitta en orsak att fira. Det finns alltid en orsak till att dricka god champagne. Var inte blyg – öppna flaskan bara och njut av det. Champagne är ett härligt vin.

Hur dricker du själv champagne? Om du får välja?

Jag brukar bjuda mina vänner på medelhavsinspirerad meze, många olika smårätter där man plockar som man vill. Vi stannar länge kring bordet och njuter av maten och umgänget. Till det brukar jag först servera Mumms Blanc de Blanc som aperitif, för att väcka upp gommen och smaksinnena inför det som komma skall. Därefter kan man välja om man vill fortsätta med Blanc de Blanc genom hela måltiden eller övergå till en mer komplex årgångschampagne. Det är ett perfekt sätt att dricka champagne på – kravlöst och avspänt. Livet är ofta svårt nog i sig, så man kan gott göra det lite enklare och trevligare ibland.

Mumms Chef de Caves Collection 2016 består av årgångarna 1985, 1990 och 1996 och lanserades i januari 2016. Kollektionen tillverkades i endast 150 exemplar, varav Sverige fick sig 4 stycken tilldelade, för att låta en liten skara champagneälskare ta del av några av det anrika husets finaste vintageviner.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *