SPR Athlete Factory – kroppslyx på Södermalm

SPR Athlete Factory

I januari öppnar SPR Athlete Factory – ett unikt premiumgym med inriktning på funktionell träning och kampsport. Bakom konceptet SPR – Stark På Riktigt – står Waldo Zapata, en av Sveriges mest inflytelserika och omtyckta instruktörer inom Brasiliansk Jiu-Jitsu (BJJ) och Mixed Martial Arts (MMA), som nu startar upp träningsanläggningen ihop med Louise Sondlo. Louise i sin tur har gedigen erfarenhet inom PR och kommunikation hos flertalet större livsstilsmärken, samt är en mycket skicklig kampsportsutövare, med bland annat ett EM-guld i BJJ från 2015. Hon kommer nu att fortsätta som Marketing & Communications Manager på SPR Athlete Factory.

SPR Athlete Factory

Den härliga receptionen, med vacker ståltrappa, hälsobaren och glada miner (ej i bild).

SPR Athlete Factory är beläget i unika lokaler på Nürnbergsgången, på Södermalm i Stockholm. Det är ett gammalt bryggeri från 1600-talet som görs om till moderna och exklusiva lägenheter, inredda med bland annat sten, stål och kolmårdsmarmor. Materialvalet och designen ger tillsammans en trendigt industriell känsla, som bevaras ända ned till de fem meter höga källarvalven där alltså SPR Athlete Factory kommer att husera framöver.

Stark på riktigt.

”Härinne var det jordgolv och daggmaskar första gången vi var här och tittade”, säger Waldo då vi går in i gruppträningssalen. Sedan berättar han att rummet, som nu ligger 4-5 meter under jorden, befann sig på marknivå en gång i tiden. Detta var ursprungligen bryggeriets hjärta och man ser fortfarande charmiga originaldetaljer från den tiden, som krokar i taket och luckor där säden släpptes in.

SPR Athlete Factory

Kampsporten utgör SPR Athlete Factorys grundstomme.

Waldo Zapata är en av pionjärerna på den svenska BJJ- och MMA-scenen. Kampsporten har varit hans heltidssyssla sedan 1995 och idag är Waldo även internationellt erkänd som en mycket skicklig och pedagogisk instruktör. Han började själv sin kampsportsträning redan som fyraåring och har sedan dess utövat de flesta discipliner på olika nivåer. Konceptet SPR – Stark På Riktigt – tog Waldo fram efter att ha råkat ut för en allvarligare nackskada för ett par år sedan. Innan dess var han ”lite en produkt av 80- och 90-talets kamsportsmiljö”, med quick fixes som tejpning och kylspray som en del av vardagen. Just nackskadan var dock definitivt ingen quick fix och Waldo insåg att han nu var tvungen att lära sig träna på ett nytt sätt: träna för att fungera – på riktigt.

SPR Athlete Factory

Konceptet SPR, Stark På Riktigt, tog Waldo fram under sin rehabilitering efter en allvarlig nackskada.

”Jag frågade mig själv ’Vad kan jag?’ Och sedan plockade jag bort allt som sliter på kroppen därifrån.”, säger Waldo, som har utvecklat, testat och förfinat systemet Stark På Riktigt både genom sin egen träning och med hjälp av sina många elever på olika nivåer. Louise berättar att i och med att han utgår från en självupplevd situation och dito tillstånd så har Waldo fått en unik blick för även de minsta detaljer i hur kroppen tar till sig träningen. Detta ger ett stort fokus på balans och funktionalitet i upplägget – med inriktningen att bli just stark på riktigt – och inte bara tillfälligt hoplappad.

Kroppslyx – kroppen ska fungera.

På SPR Athlete Factory vill man erbjuda sina kunder något man kallar kroppslyx – att kunna använda kroppen obehindrat, såväl i vardagen som gärna i mer extrema situationer. ”Kroppen ska fungera, både för att springa till bussen och till att kånka runt på barnen.”, säger Louise. Dessutom är det ju ofta så att man tränar fysiskt för att må bättre i huvudet. Under till exempel ett hårt kampsportspass finns ingen tid över för att oroa sig över jobbet eller Skatteverket – det är fullt fokus som gäller, vilket rent mentalt blir ett slags aktiv vila. Även om kroppen får jobba ordentligt.

SPR Athlete Factory

SPR Athlete Factory samarbetar med Naprapatlandslaget, som har två behandlingsrum på anläggningen.

Alla delar av gymmet ska bidra till denna kroppslyx och SPR Athlete Factory samarbetar även med Naprapatlandslaget, som har två behandlingsrum på anläggningen. Dessutom erbjuder man ett mindre sortiment av hälsosamma och goda snacks, som rent kokosvatten, acai-bowls, chiapudding och nyrostat kaffe (testat och mycket gott). ”Ibland är det en lyx bara att slippa välja mellan tjogtals alternativ.”, säger Waldo och hänvisar till den relativt sparsmakade menyn, där alla delar dock håller högsta kvalitet och verkligen har valts ut för att tillföra något till kroppen.

SPR Athlete Factory

De stilrena omklädningsrummen i härligt industriell känsla.

Waldo och Louise är noga med att påpeka att, trots den tydliga kampsportprofilen, riktar sig SPR Athlete Factory även till motionärer. Det kommer att erbjudas olika typer av gruppträning, såväl högintensiv fysträning som stretch och smidighet, men även möjlighet till träning med PT samt givetvis enskild träning i lokalerna. Instruktörerna är alla handplockade av Waldo och mycket välrenommerade inom sina respektive områden – inga instruktörer med ”tvådagarskurser som enda utbildning” försäkrar Waldo.

Jag vill att allt runtomkring träningen ska vara positivt.

Det kommer att finnas två olika typer av medlemskap. I baspaketet ingår, förutom det uppenbara, även saker som handduk och kroppsprodukter till duschen. ”Vardagslyx är den viktigaste lyxen”, säger Waldo, som ju själv vet hur omständigt det är att släpa runt på en enorm träningsväska, och därför gärna vill förenkla vardagen så mycket som möjligt för sina kunder. Som premiummedlem får man även hjälp med att införskaffa och tvätta sina träningskläder samt ersätta trasiga plagg. Kläderna är i SPRs egen design. Dessutom avsätts det två gånger om dagen en timma enskild tid i gymmet, då det alltså enbart är öppet för premiummedlemmar – och rimligen lite mindre folk på plats. För de dagar man behöver lugn och ro då man gör sina burpees.

SPR Athlete Factory

“Min favoritplats på hela anläggningen”, säger Louise om dambastun.

”Jag vill att allt runtomkring träningen ska vara positivt”, säger Waldo, då han visar oss runt i de stilrena och minimalistiskt lyxiga omklädningsrummen. Och han har en viss poäng då han påpekar att det första man gör när man kommer till gymmet är att klä av sig naken bland en massa främmande människor. Något man sedan direkt tvingas upprepa efter själva träningspasset, som man i sin tur kanske inte ens tycker är roligare än ett nödvändigt ont. Då hjälper det motivationen att omgivningen inbjuder till största möjliga bekvämlighet och välbefinnande.

SPR Athlete Factory vill vara en demokratisk träningsanläggning, där vem som helst ska kunna träna och boosta sin hälsa. Man hoppas på att få en härlig mix av ”kostym och blåställ” bland medlemmarna och att gymmet ska bli en frizon där du kan lämna vardagens grubblerier för en eller ett par timmars må bra-tid, som bit för bit gör dig stark, smidig, snabb, smart, snygg (ja, ni fattar) – på riktigt. ”Då blir jag stolt på riktigt!”, säger Waldo avslutningsvis och ler stort.

SPR Athlete Factory är beläget på Nürnbergsgången, på Södermalm i Stockholm och öppnar för allmänheten den 11 januari 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *