Claes Göran Bondelid öppnar eklektiskt minivaruhus på Odengatan

Claes Göran Bondelid_Odengatan

Claes Göran Bondelid är kanske mest känd för sina enkla och bekväma tröjor i bomullstrikå, med efternamnet broderat i skrivstil över bröstet, som under en period på 1990-talet var något av det hetaste man kunde bära och då sålde i imponerande över en miljon exemplar. För ett par år sedan startade ”skjortkungen” dock även hobbyprojektet Claes Göran, vilket började med de perfekta sneakersen – som visserligen inte var i produktion, än mindre gick att köpa. Idag tillverkar märket skor och kläder för dam, herr och barn och i oktober invigdes flaggskeppsbutiken, Claes Göran Bl.a., på Odengatan i Stockholm.

Claes Göran Bondelid_Odengatan

Allt började med jakten på den perfekta gympaskon.

För att gå tillbaka till den ursprungliga produkten, en icke-existerande gympasko, så blev Claes Göran tillfrågad av tidningen Filter, om han ville annonsera i ett specialnummer till förmån för svenskarna Martin Schibbye och Johan Persson, vilka då satt fängslade i Etiopien. Claes Göran hade visserligen inget att annonsera för vid den tidpunkten, eftersom han hade planerat att ”dra sig tillbaka från modebranschen för att baka bröd i lugn och ro hemma”.

Butiken är som en jättestor present till mig själv.

Däremot hade han en teckning av en gympasko, som han suttit och ritat på under ett par månader – istället för att baka nämnda bröd. Bilden på skon åkte in som annons, med tillhörande text som förtydligade att den inte gick att köpa. Men: ”om jag hade designat ett par sneakers hade de sett ut såhär”. Filter gillade icke-annonsen och hade med den även i andra upplagor. Gillade gjorde även läsarna, vilket ledde till att Claes Göran började titta på möjligheten att tillverka ”den perfekta gympaskon”.

Claes Göran Bondelid_Odengatan

Såväl interiören som sortimentet är en eklektisk mix av olika stilar och prisklasser.

Teckningen av skon representerade det Claes Göran själv inte kunde hitta på marknaden: snygga OCH bekväma vardagsskor som inte såg ut som om man skulle ut och springa i dem. Grundidén var glasklar: han hade helt enkelt tagit det bästa från alla de skor som fanns hemma i garderoben och kombinerat detta i ett enda par. Att tillverka skon visade sig betydligt mer komplicerat, men efter några vändor via ritbordet och olika fabriker var produktionen igång och 2013 öppnade Claes Göran en liten skobutik på Odengatan i Stockholm. Märket såldes även via ett antal återförsäljare, men i den egna butiken gick det lite trögt, och under de första två åren hade man ”typ 4 besökare – varav hälften kommit in för att fråga efter vägen”.

Claes Göran Bondelid_Odengatan

Idag tillverkar Claes Göran sneakers och kläder för herr, dam och barn.

Han hade kunnat slå igen, men med sin karakteristiska egensinniga kreativitet, bestämde sig Claes Göran istället för att utvidga. Sagt och gjort köpte han upp de två intilliggande lokalerna och påbörjade arbetet med att skapa en butik helt efter eget tycke och smak – utan att fråga omgivningen vad de tyckte. ”Butiken är som en jättestor present till mig själv”, säger Claes Göran.

Uppdraget har varit att, med tillgång till de bästa materialen och skickligaste skräddarna, formge den snyggaste jackan för en snabb tur till 7-Eleven.

Själva namnet, Claes Göran, är något av en kupp emot rådande marknadsföringstrender: Claes Göran hade tittat lite på andra märken som var uppkallade efter sina ägare/grundare och ville helt enkelt se hur dåligt varumärke man kunde komma undan med. ”Det är så vedervärdigt fult”, säger designern själv om kombinationen av sitt eget första och andra namn. Och oavsett personligt tycke och smak så ligger det onekligen en viss utmaning i att sälja damskor som heter Claes Göran…

Claes Göran Bondelid_Odengatan

Bland de externa produkterna märks Vive Le Velos varsamt renoverade cykelramar från tidigt 1900-tal.

När jag besöker Claes Göran Bl.a. någon vecka efter invigningen hade man aldrig kunnat tro att det som idag är entrén tidigare hyste en trist optikerlokal. Såväl inredningen som sortimentet är eklektiskt och samlat i oväntade kombinationer, samtidigt hänger allt ändå samman på ett sätt som gör att man aldrig skulle ifrågasätta relevansen hos det ena eller det andra. ”Vi har gjort stora förändringar med hela lokalen” säger Claes Göran och berättar att han bland annat har slagit ut flera lager innertak, vilka lagts in efterhand för att passa de rådande inredningstrenderna, och där man inte brytt sig om att ta bort de gamla innan man satt in nya. Den ena tillfälligheten har lett till den andra och tillsammans skapat ypperliga förutsättningar för att bygga upp en personlig miljö i riktig Claes Göran-stil.

”Jag trodde aldrig att arbetet skulle bli klart”, suckar Claes Göran otåligt. Men med tanke på att byggnationerna började så sent som i juni så är det ett närmast fantastiskt resultat som åstadkommits på så pass kort tid. Möblerna är en härlig blandning av vintage och specialbyggt och vi tar plats i en blanknött soffa från förra sekelskiftet med bakelitimpregnerad stoppning.

Claes Göran Bondelid_Odengatan

Ingenting ska kännas stelt eller tillrättalagt, eller begränsat av normer och förväntningar.

Sortimentet i butiken på Odengatan speglar Claes Görans egen bakgrund inom second hand-branschen och är följaktligen en befriande mix av olika prisklasser och stilar. Här presenteras dyrt och billigt bredvid varandra och utöver märkets egna kläder har man tagit in ett urval av noggrant utvalda externa produkter. Det finns exklusiva solglasögon från japanska Eyevan 7285, Vive Le Velos varsamt renoverade original-cykelramar från tidigt 1900-tal, graverade silverbestick från The Cutlery Comission samt unika musikanläggningar från The Boomcase, vilka bygger om gamla resväskor till en modern take on bergsprängare. Konceptet är enkelt. Gå efter magkänslan. Välj kläder och prylar som du tycker om och som passar dig, snarare än sådana som är inne just nu.

Lyx är att verkligen ta sig tid till att göra något ordentligt.

Claes Göran Bl.a. blir en naturlig förlängning av varumärket Claes Göran, där man vänder sig bort från de invanda föreställningarna om mode och klädbutiker och istället utgår från sig själv. Ingenting ska vara alltför tillrättalagt och stelt eller begränsat av normer och regler. Kvalitetsmässigt satsar man på att överträffa – snarare än att uppfylla kundens förväntningar: “Med tillgång till de bästa materialen och skickligaste skräddarna, formger vi den snyggaste jackan för en snabb tur till 7-Eleven”, förklarar Claes Göran.

Lönsamhet behöver inte alltid vara den främsta drivkraften och gällande det egna märket har teamet förhandlat sig till att producera sina varor i betydligt mindre upplagor än vad de flesta leverantörer har som minimibeställning. Skjortorna, till exempel, kommer enbart i företagets egna, unika mönster, vilka bara tillverkas i ytterst begränsade upplagor. ”Vi lägger produktionen dit det är kul att åka – och där de bästa skillsen finns”, förklarar Claes Göran och berättar att man idag bland annat samarbetar med fabriker i Portugal, Italien, Kina och Turkiet.

Claes Göran Bondelid_Odengatan

“Uppdraget har varit att, med tillgång till de bästa materialen och skickligaste skräddarna, formge den snyggaste jackan för en snabb tur till 7-Eleven.”

Claes Görans kollektion är verkligen charmig och underfundig. Det verkar knappt vara någon hejd på den detaljrikedom och skaparglädje som finns gömd i plaggen, och ju mer man tittar efter desto mer hittar man. ”Lyx är att verkligen ta sig tid till att göra något ordentligt”, säger Claes Göran och förklarar sedan i detalj hur han tänkt då han designat (undersidan på) sulan på sina signatursneakers, ”Det är dels däckspåren från min gamla jeep, dels en fyrklöver för att representera Kina [där han både säljer och tillverkar delar av sina produkter, reds anm]”. Och hela sortimentet tycks vara fyllt av liknande små anekdoter och detaljer – allt för att få fram kläder som är unika och personliga, och skiljer sig från standardutbudet på den skandinaviska modescenen. ”Vi tillverkar ingenting i svart och vitt”, bekräftar Claes Göran. ”Det är lugnt, en bikerjacka är OK”, skyndar han sig att tillägga, syftandes på min klädsel. Och jag andas i hemlighet ut över att för en gångs skull inte vara helt svartklädd på jobbet.

Själv vill jag knappt lämna Claes Göran Bl.a., trots att intervjun för länge sedan är avklarad. Och det är lite den känslan som butiken inger. Det är ett ställe där man å ena sidan kan komma in för att låta sig inspireras, och kanske investera i något nytt för hemmet eller garderoben. Lika gärna är besökarna välkomna att stanna till på en fika eller en pratstund med den härliga personalen (handplockad, som allt annat i konceptet). Och just ”välkommen” känner man sig definitivt, tänker jag medan jag dricker ur det sista av mitt oförskämt goda kaffe och lämnar butikens mysiga innandömen för höstrusket utanför.

Claes Göran Bl.a. ligger på Odengatan 62 i Stockholm och utgör ny flaggskeppsbutik för det svenska klädmärket Claes Göran, vilket grundades och drivs av den svenske modelegendaren Claes Göran Bondelid och hans fru Helena. Butiken är uppbyggd som ett charmigt minivaruhus och erbjuder, förutom de egna kollektionerna, en eklektisk mix av noga utvalda märken inom mode och inredning.

Foto: Andrea Björsell

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *