Världens vackraste dessert

Världens vackraste dessert_Brasserie_Restoran_Teletorn_Tallinn

Som några av er kanske har sett på Lyx.ses Facebook– och Twittersidor så har delar av redaktionen varit över till Estland ett par dagar för att besöka dels huvudstaden Tallinn, dels det som brukar kallas landets “sommarhuvudstad”: Pärnu. Ni kommer att få läsa om allt detta inom kort men först var jag bara tvungen att dela med mig av en liten aptitretare, bokstavligt talat. Under vår sista lunch i Estland blev vi nämligen bjudna på det som nog måste vara världens vackraste dessert.

Dessert måste ni ha!

Lunchen intogs för övrigt i Tallinns nyrenoverade TV-torn och närmare bestämt Brasserie & Restoran Teletorn, imponerande 175 meter ovan marken, på tornets 22a våning, och med fantastisk utsikt över Tallinn med omnejd. Den eleganta menyn är en fusion av japanskt, asiatiskt och franskt, tillagat till stor del på lokalproducerade ingredienser och genomgående med inslag av traditionella estländska smaker och delikatesser.

Världens vackraste dessert_Priit Toomits

Chef de Cuisine Priit Toomits.

”Hur många rätter tänker ni er?”, frågar kökschef Priit Toomits, då han kommer ut för att ge oss sina rekommendationer angående menyn. Själv har han uppenbarligen en fem- eller möjligen sjurätters i åtanke men vi enas till sist om en rätt i stället. ”Men dessert måste ni ha! Ska det vara olivolja eller ingefära?”. När vi, efter viss tvekan, väljer ingefära ser Priit först lite besviken ut men skiner sedan upp: ”Då får ni en skopa av varje!”.

Världens vackraste dessert

Steg 1: blåbärssås.

Vi har precis avslutat varsin fantastiskt fräsch sallad (min såg ut som en midsommarkrans) och delat på en kula sillglass(!): kökets rekommendation och riktigt god, om än kanske bäst i små portioner. Då börjar servitriserna duka av: ”NU ska ni få riktigt god glass!”. Inte bara vårt bord utan även grannbordet: “Vi kommer att behöva platsen [två hela bord] för er dessert”.

Världens vackraste dessert

Bordsskivorna är, lämpligt nog, precis en kvadratmeter stora.

Jag kommer osökt att tänka på The Kitchen Sink, som serveras på San Francisco Creamery Company utanför San Francisco, och innehåller respektingivande 8 liter glass, och hoppas i tysthet att det inte är ett liknande koncept som erbjuds här. Men föga hade jag behövt oroa mig.

Världens vackraste dessert

Det svarta består av svart(!) vit chokladsås.

Istället kommer Priit Toomits åter ut i restaurangen, bärande på en bricka med ett tjugotal burkar, pytsar och skålar av varierande storlek. ”Square Meter Dessert [sic]”, säger han och börjar sedan, inför våra (tefatsstora) ögon måla upp ett ätbart konstverk på den (kvadratmeterstora) glasskiva bordet har täckts med.

Square Meter Dessert!

Det är blåbärssås, mangosås, vit chokladsås, svart(!) vit chokladsås, närodlade jordgubbar och blåbär, friterad rabarber, vakuumkokade äpplen (jättegott!), exotisk frukt, chokladtryffel, smaksatt med en lokal likör, cheesecake, kaksmulor (för att hålla glassen på plats) och, till sist och som utlovat, en skopa var av olivoljeglass, som är förvånansvärt fräsch och syrlig i smaken, och lyxigt krämig ingefärsglass. Avslutningsvis ställs en liten skål med kolsyreis i mitten, som den berömda pricken över i.

Världens vackraste dessert

Kolsyreis, som pricken över i.

”Olivoljeglassen är baserad på yoghurt; den gifter sig riktigt väl med syran i oljan. Ingefärsglassen gör vi på grädde”, berättar Priit, och tillägger att han precis hade gjort en ny sats med olivolja, som han gärna ville att vi skulle få prova. Därefter lämnar han oss med vår smått episka efterrätt.

Världens vackraste dessert

Square Meter Dessert.

Precis som med all konst blir varje exemplar av Square Meter Dessert unikt och det är helt fantastiskt att se rätten växa fram under kockens flinka och makalöst skickliga fingrar. Inte helt lätt att sedan hugga in på konstverket, men å andra sidan är man vid det laget så nyfiken på alla spännande smaker att detta övervinner eventuell sentimentalitet. Och, ja, den är god också!

För fler bilder, ögonblick och intryck från Estland, sök gärna på sociala media under #EpicEstonia.

Foto: Mart Vares

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *