Tre drinkrecept – som går outside the box

Drinkrecept_Kumminjanne_LInie_Aquavit

Gin & Tonic, Vodka Lemon, Mojito, Gin & Tonic… Känner du igen dig? Det blir lätt slentrian när det gäller våra drinkbeställningar, vilket är lite synd – och helt onödigt, då det finns så många spännande spritsorter och andra fina ingredienser att krydda sin grogg med. Lyx.se har låtit sig inspireras under vårens events och provsmakningar, där moderna och kreativa bartenders har tänkt utanför såväl box som comfort zone i sitt mixande och skakande. Här kommer därför tre supergoda drinkrecept, som DU nog spontant inte hade tänkt på – vare sig att beställa in eller blanda själv.

Calva Tonic

Drinkrecept_Calva_Tonic

Handen på hjärtat, hur ofta beställer du in en calvados på krogen? Förutom att utgöra en barnsligt god avec så går denna äppelbaserade alkohol utmärkt att blanda drinkar med och används allt oftare av den nya generationen mixologer. ”Välj en yngre årgång om du ska mixa”, säger Vincent Boulard, från calvadoshuset med samma namn, ”Äldre årgångar gör sig bästa att sippa”. En Calva Tonic är lika god som enkel att åstadkomma: häll upp is i ett tumblerglas, mät upp 5 cl Boulard Calvados Grand Solage och fyll på med tonic.

Kumminjanne

Drinkrecept_Kumminjanne_Linie Award 2014

Kumminjanne, som skapades av Corner Clubs Oscar Johansson, var det vinnande bidraget i 2014 års upplaga av Linie Awards bartendertävling, som arrangeras av Linie Aquavit. Jättesnygg drink med god och fyllig smak, som även med fördel kan drickas rumstempererad. Lite pyssel att mixa själv men så här gör du: torrskaka 55 ml Lysholm Linie Aquavit, 30 ml krusbärsjuice(!), 20 ml äppelsirap (= 40/60 centrifugerat äpple/socker), 3 stycken ärtskott samt äggvita. Skaka igen, med is. Filtrera. Servera med färska ärtskott.

Cointreau Fizz Strawberry & Mint

Drinkrecept Cointreau Strawberry Mint

Fräscht och lite lyxigt, och med tydlig smak av Cointreau, vars citrustoner passar perfekt för en enkel och ändå lite originell sommardrink. Läskande, porlande och farligt lättdrucken! Muddla ca fyra stycken jordgubbar tillsammans med tre myntablad i en shaker. Fyll med is och häll i 5 cl Cointreau samt juicen från en halv lime, ca 2 cl. Skaka ordentligt, kallt. Fyll ett glas med is och sila upp drinken i. Toppa med soda och garnera med ett myntablad.

PS: För den som hellre håller fast vid sin GT: missa inte vår artikel om tävlingen Sveriges bästa Gin & Tonic – där 8 amatörbartenders tolkar den älskade klassikern på bitvis helt nya sätt.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *