Grilla vegetariskt – ICAs expert tipsar!

Grilla vegetariskt_ICA_Grillad sparris och rödlök med krossad pepparrotspotatis

Äntligen har grillsäsongen kommit igång på allvar och i år är det hälsosamt och gatusmart som gäller för svenskarna, enligt en omfattande kartläggning av våra grillvanor som ICA nyligen har låtit genomföra. Den generella hälsotrenden håller i sig och man vill använda sig av ekologiska och närproducerade råvaror för sitt grillande, samt även prova på att grilla fisk, skaldjur och vegetariska alternativ i allt större utsträckning. Dessutom låter vi oss gärna inspireras av trendig street food och grillar därför många små munsbitsrätter, vilka kan avnjutas på stående fot och lämpar sig perfekt för avspänt mingel.

Grilla Vegetariskt_ICA_Lieselott-Liljevik

Lieselott Liljevik, omvärldsanalytiker på ICA samt ivrig anhängare av den gröna grilltrenden.

Lyx.se pratar grillning med Lieselott Liljevik, omvärldsanalytiker på ICA Sverige, som berättar mer om årets härligt gröna grilltrend och ger oss sina bästa tips för att komma igång med att grilla vegetariskt.

Hur kommer det sig att den gröna grilltrenden blir så stark just nu?
Framförallt ser vi att hälsotrenden växer sig allt starkare men också att konsumenterna generellt sett blir mer medvetna. Ett utökat utbud parallellt med inspirerande recept gör det både enklare och roligare att variera sin grillning.

Vad finns det för fördelar med att grilla vegetariskt?
Dels att det kan vara ett sätt att få i dig grönsaker på ett nytt sätt och sådana grönsaker som vi kanske inte äter så frekvent och som passar att tillaga på grillen. Att grilla många smårätter, och då också erbjuda vegetariska alternativ, gör att alla kan hitta sina favoriter. Sedan finns det ju även en miljöaspekt.

Vad känner du själv inför idén att grilla mer vegetariskt?
Jag är en ivrig anhängare och tänker mer och mer vegetariskt redan när vi planerar vad vi vill grilla – egna favoriter är bl a aubergine, zucchini och lök i tråg. Superenkelt och gott med örter och lite olivolja.

Är detta en trend som har kommit för att stanna?
Absolut. Grilltrenden är stark och många använder grillen som ett helt utekök och grillar ofta. Då blir det också naturligt att försöka variera vad man grillar och komponera en mer komplett måltid. Inte minst semestern, när vi har lite mer tid, öppnar upp för fler möjligheter att testa nya sätt att laga mat, även på grillen.

Hur kommer jag snabbt igång med att grilla grönt, om jag är van vid kött?
Tänk brett och så som man tänker generellt, dvs att man varierar sig mellan fågel, fisk, grönt osv. Ett grilltråg underlättar, så att grönsakerna inte trillar ner mellan gallret. Ett annat tips är att kika efter produkter som lyfts fram i frukt- och gröntdisken under grillsäsong men framförallt våga prova och experimentera och utgå från vad du gillar.

Vad ska man generellt tänka på om då man grillar grönsaker och frukt?
Grilla på låg värme så att de inte bränns. Vissa grönsaker behöver lite längre tillagningstid, men å andra sidan kan man börja med dem lite innan om man vill ha dem som tillbehör. Det gör sällan något om de får ligga lite medan man grillar kött, fisk eller annat.

En del är oroliga för att inte bli mätta om de äter vegetariskt (istället för kött t ex). Vad har du för råd för att skapa ett mättade vegetariskt grillmål?
Jag brukar komplettera med något annat proteinrikt, t ex bönbaserade tillbehör (bönsallad, hummus et c) eller lägga till något från mejeri och ost, t ex grilla halloumi, göra fetaoströra osv.

Vilken är din favoritgrönsak att grilla och varför?
Aubergine överraskar och är så enkelt att grilla. Om jag får välja ett par till så blir det nog hela eller halva lökar som tillbehör – passar till så mycket och lyfter smaken med sin sötma.

Låt dig inspireras ytterligare i din grillning av vår tidigare artikel om årets grilltrender och besök gärna ICAs hemsida för fler receptidéer. Den härliga maträtten på bilden ovan består av grillad sparris och rödlök med krossad pepparrotspotatis.

Smaklig måltid!

Bilder: ICA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *