Designgalleriet visar re:flection – unik textilkonst av Shogo Hirata

Designgalleriet, Shogo Hirata, re:flection

Designgalleriet i Stockholm pågår just nu en unik utställning med textilkonst på högsta nivå. Artisten heter Shogo Hirata, och är uppvuxen i Kyoto, i Japan. Efter flera års verksamhet som grafisk designer kom Shogo 2012 till Sverige, för att lära sig textilhantverket från grunden, vilket han gjorde på öländska Capellagården.

Shogos passion är att, med hjälp av olika tekniker, utveckla unik design, som skiljer sig från allt annat man har sett. I utställningen re:flection visar han en serie textilier och kläder med mönster framställda genom en analog process kallad cyanotype. Denna teknik bygger i korthet på att negativa bilder utsätts för UV-ljusexponering, och härigenom skapas vackra blå mönster, som reflekterar bilderna på negativen. Processen kan varieras i det oändliga, beroende på vilka objekt och material man använder och resultatet påverkas också i högsta grad av yttre förhållanden, såsom väder, omgivning och tid på dagen.

Designgalleriet - Shogo Hirata - shirt

Konstnärens favorit från utställningen: en installation av två identiska skjortor, vars mönster speglar varandra – fast ändå inte.

Shogo berättar att hans kreativa arbete är mycket oberäkneligt: han vet i princip aldrig exakt hur resultatet kommer att bli, i och med att det är så många faktorer som spelar in. Jag har en idé när jag inleder ett projekt, berättar han, och ju mer jag skapar, desto mer kan jag förutsäga hur slutprodukten kommer att bli.

“I princip vet jag aldrig riktigt hur det kommer att bli”

Just denna nyckfullhet gör dock skapandeprocessen extra spännande och Shogo förklarar att han faktiskt gillar oförutsägbarheten i sitt arbete, i och med att den ger ökade möjligheter till spännande och unika mönster. I början testade jag alla möjliga material, berättar Shogo, bara för att se hur de reagerade på tekniken. Bland de utställda föremålen finns exempel på mönster skapade med hjälp av snö, vatten, växter samt olika glasföremål och –skärvor. Även val av textil är intressant och Shogo demonstrerar med en skjorta hur annorlunda resultatet blir om han använder flanell istället för ett tunnare, slätare material.

Designgalleriet, Shogo Hirata, re:flection

Shogo berättar att när han låter fotografera sina verk, söker han alltid efter olika sätt att – i bilden – göra föremålet ännu mer intressant. Det kan vara vinkeln, omgivningen, eller hur modellen presenterar sig.

Vad tror du att det här är, frågar Shogo, och pekar på ett obestämbart mönster med runda, asymmetriska former. Sedan skrattar han och pekar på en liten, liten IKEA-logotype i en av cirklarna. Det är olika dricksglas han har använt, till att skapa ett mönster som passar i vilken cool klädbutik som helst.

“Jag gillar det oförutsägbara”

Fantastiskt! Så vad är nu nästa steg? Shogo designar just nu för trendiga modemärket Velour och berättar att målet med hans egen verksamhet är att finna ett sätt att inkludera de fascinerande cyanprinten i en något större produktion, och på sikt bygga upp sitt eget varumärke. Just nu gör han främst specialbeställningar och, i och med den oförutsägbara processen, blir det alltid bara ett exemplar av varje. Alla plagg och föremål han skapar är på så sätt unika.

re:flection av Shogo Hirata visas på Designgalleriet i Stockholm den 4-23 december 2014.

 Foto: Emmi Roosling

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *