Bookbinders Design öppnar nytt flaggskepp och satsar på personlig prägling

Jag är några minuter tidig till vårt möte med Johan Frestadius, VD och ägare för internationellt erkända Bookbinders Design, som i dagarna öppnade sin femtonde konceptbutik, på Drottninggatan i Stockholm. Medan jag väntar utanför den nya butiken ser jag i ögonvrån hur någon parkerar en cykel bredvid mig. Då jag tittar upp ser jag en man som balanserar med hojen och en stor pappkartong. Jag erbjuder mig att hålla i cykeln medan han lastar av och får ett varmt leende och dito tack till svar. Härlig person, tänker jag. Man blir ju glad bara av att nästan prata med honom. Mannen går in i Bookbinders Designs nya lokaler, och jag inser sakta men säkert att jag just har träffat dagens huvudperson.

Bookbinders Design Drottninggatan

Interiör av den nya butiken: entréplan mot Drottninggatan. Ögongodis vart man än vänder sig.

Svenska Bookbinders Design, som grundades 2001, formger och producerar vävklädda skrivböcker, fotoalbum, boxar, kalendrar och pärmar. Produkterna är kända för hantverksmässig kvalitet, det sköna materialet på anteckningsböckerna, samt de vackra färgerna – 18 till antalet. Som ett led i sin utveckling och expansion har Bookbinders Design genomgått en ny konceptualisering, vilken innefattar både produktutveckling och nytt butikskoncept, och öppnar nu alltså sin femtonde egna butik med placering mitt i Stockholm. Företaget härstammar från Åhnbergs Bokbinderi, vars traditioner har gått i arv sedan 1927. Den nya butikslokalen från sekelskiftet är byggd i etage och har stora fönster med vackra djupa burspråk. Butikens interiör är ljus, med vit ask, vita lampor, grått trägolv och bordsskivor av vit Carrara-marmor, allt för att produkternas färger skall framhävas på bästa sätt.

Det känns spännande att få öppna vår nya butik med ett helt nytt uttryck – ett modernare Bookbinders Design – Johan Frestadius, ägare och VD

För att ytterligare lyfta rummets personlighet har man lagt ned ett enormt arbete på att frilägga och restaurera tegelmuren bakom två av väggarna, vilket värmer upp den Skandinaviskt svala färgskalan precis lagom mycket. Hela inredningen är otroligt hantverksmässig och alla möbler är specialbyggda för just denna lokal. Borden kommer från Stålverket, kassadisken är klädd med läder från anrika Tärnsjö Garveri och trappräcket är smitt på beställning. Butikens stilrena inredning kontrasteras perfekt och effektfullt av det färgglada och smarta sortimentet av kontorsmaterial och pappersvaror. Det finns även en präglingsmaskin för personlig prägling av produkterna; och Bookbinders Design är unika i Sverige med att erbjuda kunderna den här typen av service.

Bookbinders Design Drottninggatan

Fängslande färgprakt! I bakgrunden den frilagda tegelväggen.

Kvalitet och hantverk är något som verkligen går igen i såväl butiksinteriören som även i produkterna, och Johan berättar att för honom är detta ett sätt att berika människors liv, i en annars ganska plastig och datoriserad tillvaro. Vem vill ha en gammal hårddisk till minne av någon man älskar? Just detta med att berika livet på olika sätt – to enrich your life – är lite av Johans definition av begreppet ”lyx” och han njuter verkligen av att kunna göra detta med sin affärsrörelse. Till sin hjälp har han här sin duktiga personal, där flertalet har någon typ av konstnärlig bakgrund, från till exempel Beckmans eller Nyckelviken, och därmed kan sin design, samt även besitter den där efterlängtade fingertoppskänslan.

Personliga präglingar har blivit mycket populärt och efterfrågat och vi vill erbjuda våra kunder en lösning till mer personliga produkter, utan långa väntetider. Vi vill berika våra kunder med traditionella produkter i en annars så digitaliserad värld, säger Johan Frestadius.

Johan, som är en sann entreprenör och idéspruta, bokstavligen sprudlar av uppslag, för allt ifrån butikens interiör till smart produktutveckling och det nya företagskonceptet. Medan vi tar oss en ordentlig titt på den stilrena och personligt designade lokalen, växlar samtalsämnena mellan ljusslingor, fotoramar, affärssamarbeten, juldekorationer, och butiksinstallationer. Det gäller att visa våra besökare hur de kan använda produkterna, säger Johan och förklarar hur han med kreativ och pedagogisk skyltning vill hjälpa kunderna och lyfta deras shoppingupplevelse ytterligare.

Bookbinders Design Drottninggatan präglingsmaskin

Präglingsmaskinen. Lägg märke till texten!

Vi lämnar Bookbinders Designs nya butik på Drottninggatan 82 med mängder av nya julklappstips, och betydligt längre önskelistor än vad vi hade innan. Det finns ingenting i hela världen som kan jämföras med känslan av pappret i en genuin skrivbok.

Bookbinders Design har idag 15 konceptbutiker samt 19 shop-in-shops, fördelade på fyra kontinenter.

Foto: Michaëla Hemgren samt Bookbinders Design

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *