Konsten 1 000 050 år! – Art´s Birthday Party 2013

Homo habilis, den första arten i människosläktet, må ha varit händiga men konst förstod de sig inte på. Eller rättare, konst fanns inte. Men så en dag någon miljon år senare, närmare bestämt den 17 januari för 1 000 050 år sedan, tappade någon en torr svamp i en hink med vatten och hepp – så hade hen skapat det första konstverket. Inga konstigheter.

Det var den franske Fluxus-konstnären Robert Filliou (bland andra Yoko Ono tillhörde också fluxusrörelsen) som 1963 deklarerade att konsten föddes för en miljon år sedan. Han tyckte dessutom vi skulle ha en helgdag för att fira konsten i våra liv. Helgdag är det nu inte men sedan 1973 firas konstens födelsedag mera offentligt.

Art´s Birthday betyder här främst Sveriges största festival för elektronisk musik och ljudkonst. På lördag den 12 januari blir det stort födelsekalas på Södra Teatern med experimentell ljudkonst, performance, noise, electronica, videokonst med mera. Några av akterna är Hype Williams, Laurel Halo, Kiwanoids och Systraskap. Det bjuds sådant som flummig hip hop, rök, mörker, kaotiska samplingar, målande synthar, oväsen, fantastiska beats och gamla rörförstärkare.

Partyt direktsänds i P2 Sveriges Radio. Och så på själva födelsedagen, den 17 januari, kopplar vi ihop oss med Europa för internationellt kalas. Även då sänder P2.

Och så här fixar du din egen Art´s Birthday-hatt.

 

Art´s Birthday Party