5 saker att göra innan resan

En resa kan vara drömmen som blir sann. Men för många så innebär resa med tåg eller flyg en hel del besvikelser. Med flyg försenat, ogiltigt pass och skor som skaver så kan resan upplevas som ett hinderlopp med alltför höga hinder. För att undvika obehagliga överraskningar och få en trevlig resa, även om det blir försening av flyg, så ska du förbereda dig på rätt sätt inför resan.

Här är 5 saker du bör göra innan det blir dags att åka…

  1.     Res med försäkringar i ordning

Oavsett om du ska åka tåg till norra Sverige eller snart kliver på en flight till Bahamas så bör du se till att dina försäkringar är i sin ordning. Vad gör du om du blir sjuk utomlands och hur kommer du hem igen om du måste få vård i Sverige? En bra reseförsäkring är viktig att ha. Kanske finns den med som en del av din hemförsäkring, kanske som en fördel med ditt kreditkort… Ta reda på detta innan du åker!

  1.     Gör kopior av viktiga dokument

Du kan få ersättning för försenat flyg men då gäller det att du har dokumentationen som bevisar att du har rätt till ersättningen. Det spelar ingen roll om det rör ett inställt flyg med SAS eller ett annat flygbolag. Tjänster som Airhelp hjälper resenärer att värna om sina flygrättigheter som bland annat regleras i EU-förordningen 26/20041. Det är alltså inte så att kompensationen enbart beror på flygbolagets välvilja.

Se till att du har kopior på dina resedokument såväl som på de som du får när du får information om att ett flyg är inställt eller försenat. Det är viktigt att kunna bevisa vad flygbolaget gjorde eller inte gjorde när det handlar om den här typen av ärende.

  1.     Välj rätt kläder!

Det kan kännas lockande att klä upp sig inför flygresan eller tågresan. Du kommer ju att skicka bilder till vänner och familj och då vill du gärna se lite filmisk ut. Men höga klackar, tajta byxor och naken rygg är inte rätt val för en längre resa.

Du behöver snarare kläder som är rymliga och luftiga samt lager. Du skalar av när det blir varmt i kupén och tar på dig igen när du känner dig frusen som då du vill sova en stund. Betänk scenariot att du kommer till flygplatsen för att åka hem till Sverige igen. Där får du veta att det har blivit inställt flyg och att du nu får vänta ett dygn på nästa flight. Då är det verkligen skönt att du är klädd i kläder som fungerar lika bra på en bänk på flygplatsen som på det hotell som flygbolaget ersätter dig med.

  1.     Du är väl vaccinerad?

Inrikes resor kräver inga nya vaccinationer, men då du ska åka till ett annat land så kan det vara bra att se närmre på vad som krävs i olika länder. Det här är något du ska tänka på i god tid så att din vaccination skyddar dig fullt ut då du väl är ute och reser.

  1.     Underhållning för resan

Oavsett om du åker med barn, andra vuxna eller själv så kommer det tillfällen då det inte är så dumt med lite underhållning på väg. Ladda din smartphone med appar som ger dig musik, film, ljudböcker och spel. Dessa kommer väl till hands då du sitter i en stol på tåget eller flyget. För att inte tala om när flyget är försenat…