säkerhetsnålar

Modekollektion av en halv miljon säkerhetsnålar

Klänningar, tröjor och shorts gjorda av en halv miljon säkerhetsnålar och 1,5 miljoner pärlor och paljetter – låter det konstigt? Det är snarare wearable art i sin härligaste form.

Designern bakom säkerhetsnålsplaggen och wearable art-kollektionen är Tonje Linnéa Halvorsen. Hon är 27 år och uppväxt i Östhammar, men bor nu i Stockholm. Tonje är utbildad vi designgymnasiet i Uppsala, Billy Blue College of design i Australien, samt inom grafisk design på Berghs School of Communication.

säkerhetsnålar

Tonje Linnéas modekollektion av säkerhetsnålar.

Tonje gjorde sin första kreation när hon tog examen från Berghs 2014. Kreationen skänkte hon samma år till Musikhjälpen och inbringade 20 500 kr till insamlingen mot HIV. Efter det sa hon “aldrig mer”, men kom ofta på sig själv att undra vad som skulle hända om hon gjorde en hel kollektion. Så tre år senare gav hon sig själv ett mål att på ett år göra en hel kollektion som skulle avslutas med en modevisning. Hela processen har följts av SVT och kommer under 2018 sändas i en programserie kallad “Idag om ett år”.

säkerhetsnålar

Tonjes intresse för modedesign uppkom efter flera timmar framför tv-programmet Project Runway, där även hennes favoritdesigner, Bea Szenfeldt har medverkat som gästdomare. När Tonje sen själv började skapa ville hon jobba med ett vanligt vardagsobjekt och utgick från säkerhetsnålen, som kändes som en utmaning. Till varje plagg går det åt allt mellan 5 000 – 100 000 säkerhetsnålar och ungefär 500 timmar för att skapa.

Jag bygger mina plagg väldigt matematiskt. Det är mycket räknande, vinklar och balanserande av tyngd. Min bas är en mänsklig kropp. Jag har ingen utbildning inom mode eller mönsterkonstruktion så processen har varit mycket trial and error.

säkerhetsnålar

Wearable art-kollektionen som Tonje har skapat innehåller 10 outfits, 21 plagg, en halv miljon säkerhetsnålar, 1,5 miljon pärlor och paljetter och tog totalt 7 000 timmar att färdigställa. Hon har jobbat med den varje lediga stund det senaste året, men har även fått hjälp av flera personer.

Jag har världens bästa vänner som hjälp mig förbereda säkerhetsnålar hela året. Vi har samlats vid flera tillfällen och haft syjuntor. Då har vi suttit hela dagar och pysslat, snackat, ätit och druckit gott. Även min mamma har suttit varje kväll sen årsskiftet och förberett säkerhetsnålar för mig att ta över för att designa. Det hade aldrig gått utan deras hjälp.

Projektet avslutades med en stor modevisning i oktober på Mono, Nosh and Chow i Stockholm.

säkerhetsnålar

Tonje Linnéa klär på modellen inför modevisningen.

Just nu försöker jag njuta av att jag uppnådde mitt mål. Men rastlösheten börjar redan komma krypande, så jag funderar över nästa steg för min kollektion och börjar även tänka på nästa kollektion. Om det är nålar eller om jag ska utforska ett annat medium återstår att se.

Sandra Kastås jobbar som PR-konsult och rådgivare till VD:s i mindre bolag inom ett flertal branscher. Hon driver även sitt eget konstföretag vid sidan av. För Lyx skriver Sandra om konst, inredning, mode och trender.