den stora smakresan mariestads emmer porter

Den Stora Smakresan – Mariestads Emmer Porter

Det är dags för den sjunde omgången av Den stora smakresan av Mariestads limiterade ölsorter. Denna gången är det Mariestads Emmer Porter som lanseras.

Det är dags för bryggmästare Richard Bengtsson årliga inspirationsresa, denna gången begav han sig till den smakrika ön Gotland. Efter flera tidigare smakresor, bland annat söderut, till västkusten och i Norrlandsinland flög bryggmästaren i år österut till Gotland. Resultatet blev Mariestads Emmer Porter, den sjunde utgåvan i Mariestads limiterade ölserie.

den stora smakresan mariestads emmer porter

Emmer Porter är min hyllning till det underbara och smakrika Gotland, men även till mitt resesällskap – Daisy – den fantastiska DC-3:an, säger Richard Bengtsson.

Richard fann även inspiration till sin Emmer Porter i den baltiska portern, en lite mörkare och starkare porter som blev väldigt populär i Visby och andra städer runt Östersjön på 1700-talet. Man valde att använda just emmervete till portern på grund av dess kopplingar till Gotland. Emmervete är en gammal urvetessort som började odlas redan för 8000 år sedan. Man trodde länge att emmer var försvunnen tills man åter hittade det på 1960-talet hos en bonde på östra Gotland. Emmer har en väldigt speciell smak, vilket gör det till en spännande ingrediens i denna bryggning. Malten som använts i denna öl är speciellt utvald gotländsk svartmalt, rökt för hand med enris för att få den där härliga rökiga smaken.

den stora smakresan mariestads emmer porter

Mariestads Emmer Porter finns i en limiterad upplaga på 2 500 buteljer. Varje flaska innehåller 75 centiliter och har etiketterats för hand och signerats av bryggmästaren själv. Den 4 december lanseras de i Systembolagets beställningssortiment.

Jonathan har en bakgrund som både chefredaktör och skribent och har främst haft fokusen på musik och events. Lyx för Jonathan är att kunna unna sig det där lilla extra, att kunna koppla av med en bra skiva och en god whisky, att ha tid att andas och slappna av och ha möjligheten att kunna resa och utforska världen. Musik, teknik, klockor och bilar är det som intresserar honom mest.